Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14104.04.20165

13869-2011 (060, 034, 039)

Kaupunkikonsernin leasingrahoituksen puitesopimuksen käytön takaaminen eräille kaupungin tytäryhtiöille (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 141

Johtaja Jukka Laiho, konserniasioista vastaava controller Kim Moisiolinna ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 21.3.2016:

Turun kaupunki on kilpailuttanut Turku konsernin leasingrahoituksen puitesopimuksen. Kilpailutuksen perusteella kaupunginhallitus on päättänyt leasingrahoituksen puitesopimuksen solmimisesta Kuntarahoitus Oyj:n kanssa 28.2.2011 § 96. Sopimus on alkanut Kuntarahoituksen kanssa 1.6.2011 alkaen.

Puitesopimus on solmittu enintään 50 milj. eurosta ja se on voimassa toistaiseksi. Puitesopimuksen rahoituksen hinta on tällä hetkellä lähellä tavallisen kaupungin ottolainan hintaa. Kaupungin tytäryhtiöt voivat käyttää solmittu puitesopimusta, mikäli kaupunki antaa kullekin tytäryhtiölle erikseen omavelkaisen takauksen. Yhtiöiltä voidaan periä takausprovisio, jossa kunkin yhtiön riski huomioidaan ja yhdenmukaistetaan muun pankkirahoituksen kanssa tai jättää perimättä, mikäli se on perusteltua. Puitesopimuksen leasingvastuu oli 31.12.2015 vain n. 9,5 milj. euroa koko konsernin osalta eli leasingsopimuksia on tehty arvioitua vähemmän. Aiemmin on myös tehty takauspäätös kaupunginvaltuustossa eräiden tytäryhtiöiden osalta 19.12.2011 § 232.

Turun Kaupunkiliikenne Oy

Kaupunginhallitus päätti 1.6.2015 § 260 hyväksyä sähköbussipilottilinjan toteuttamishankkeen käynnistämisen ja hankeaikataulun jossa linjan 1 vanha liikennöintisopimus päättyy 30.9.2016 ja uusi liikennöintisopimus alkaa 1.10.2016. Kaupunginhallitus asetti tavoitteeksi sähköbussiliikennöinnin aloittamiseksi vähintään yhdellä autolla syksyllä 2016 ja koko linjan 1 pääkierto sähköistetty vuoden 2017 aikana. Kaupunginhallitus päätti lisäksi toteuttaa linjan 1 liikennöinnin ja sähköbussien pilottihankkeen yhdessä Turun kaupunkiliikenne Oy:n kanssa ja hyväksyä samalla väliaikaisen muutoksen yhtiön markkinaosuuteen Turun sisäisessä liikenteessä. Turun seudun joukkoliikenteen tulee laatia erillinen suunnitelma siitä, miten ja milloin yhtiön markkinaosuus palautetaan sovitun mukaiseen raamiin (noin 17 % Turun sisäisen liikenteen linjakilometreistä).

Lisäksi kaupunginhallitus päätti valtuuttaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan tekemään Turun kaupunkiliikenne Oy kanssa enintään 10 vuoden sopimuksen liikennöinnistä linjalla 1 sekä sopimuksen sähköbussipilotti hankkeen toteuttamisesta ja hyväksyä Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:n sähköbussien latausratkaisupalveluiden kehittäjäkumppaniksi ja valtuuttaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan neuvottelemaan ja tekemään sopimus kehittämisyhteistyöstä ja pilottilinjan latausratkaisutoteutuksesta Oy Turku Energia Ab:n kanssa.

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n sähköbusseista on tehty hankintapäätös 9.2.2016, jossa hankitaan Linkker Oy:ltä kuusi (6) Linkker - merkkistä sähkölinja-autoa kokonaishintaan 3,15 milj. euroa (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Kaiken kaikkiaan investointi maksaa n. 4,3 milj. euroa.

Työ-ja elinkeinoministeriö (TEM) on antanut 19.2.2016 päätöksen kaupungille enintään 1,296 milj. euron energiatuesta eFöli - investointihankkeeseen, jolla katetaan sähköbussien hankintaa ja niihin liittyvää latausratkaisuja ym.

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n sähköbussien hankintaan soveltuu parhaiten leasingrahoitus, jossa saatu TEM:n avustus voidaan kohdentaa parhaiten investointimenoa alentavasti. Tämän takia yhtiölle tulisi myöntää kaupungin takaus enintään (5) viiden milj. euron leasingrahoitukselle, jolla yhtiö voi käyttää kaupungin ja Kuntarahoitus Oyj:n solmittua leasingpuitesopimusta tarvittaessa myös lisähankintoihin. Yhtiöltä tulisi periä 0,7 % takausprovisio takausvastuusta vuodessa, jolla rahoitus yhdenmukaistetaan yksityisen pankkirahoituksen kanssa.

Turun Kaupunginteatteri Oy

Meneillään oleva kaupunginteatterin peruskorjaus toteutetaan yhtiömuotoisesti ja sen toteuttaa kaupungin täysin omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö (Koy Turun Kaupunginteatteri). Peruskorjauksen hankesuunnitelmassa ei ole otettu huomioon tulevia irtaimistohankintoja ja niiden rahoitus tulee toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti koko kaupunkikonsernin kannalta.

Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen hankesuunnitelmassa on määritelty alustava listaus peruskorjauksen yhteydessä tehtäville irtaimistohankinnoille, minkä mukaan irtaimistohankintojen suuruus olisi luokkaa 3 – 3,5 milj. euroa. Teatterin yhtiöittämisen jälkeen lähtökohtana on ollut, että teatteri vastaa irtaimistohankinnoista. Osa hankinnoista on tehty ennakoidusti investointeina vuosien 2015 ja 2016 aikana ja lopuista investointitarpeesta tehdään parhaillaan tarkempaa listausta, minkä vuoksi harkittavan takauksen määrä tulisi olla riittävä myös pidemmällä aikavälillä.

Tarkastelluista vaihtoehdoista on päädytty kaupungin ja Kuntarahoitus Oyj:n väliseen leasingrahoitukseen, koska se on joustava ja kustannustehokas vaihtoehto irtaimen omaisuuden hankinnan rahoittamiseen. Järjestelyn mahdollistamiseksi Turun Kaupunginteatteri Oy:lle tulisi myöntää enintään neljän (4) miljoonan euron omavelkainen takaus Turun kaupunkikonsernin ja Kuntarahoitus Oyj:n kanssa solmitun leasingpuitesopimuksen rahoitukselle.

Yhtiöiden liittäminen kaupungin leasingpuitesopimukseen

Kaupunkikonserniin kuuluvan yhtiön liittyminen puitesopimuksen osapuoleksi tapahtuu Kuntarahoituksen ja kaupunkikonserniin kuuluvan yhtiön välillä allekirjoitettavalla liittymissopimuksella.

Kaupunki takaa liittymissopimuksilla puitesopimukseen liittyneiden yhtiöiden vuokrasopimuksiin eli leasingsopimuksiin liittyvät Kuntarahoituksen saatavat erikseen annettavan takaussitoumuksen mukaisesti. Takaussitoumus tulee antaa yhtiökohtaisesti.

Kuntarahoitus edellyttää aina kaupungin tytäryhtiöiltä kaupungin antamaa takausta.

Kaupungin tulee veloittaa yhtiöltä takauksesta takausprovisiota, mikäli yhtiö toimii markkinoilla kilpailutilanteessa. Tämän takia vain Turun Kaupunkiliikenne Oy:ltä veloitetaan takausprovisio.

Edellä olevaan viitaten esitämme,

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että Turun kaupunki myöntää Kuntarahoitus Oyj:lle omavelkaisen takauksen Turun kaupunkikonsernin ja Kuntarahoitus Oyj:n kanssa solmitun leasingpuitesopimuksen rahoitukselle seuraavien tytäryhtiöiden osalta: Turun Kaupunkiliikenne Oy ja Turun Kaupunginteatteri Oy,

että yhtiökohtainen leasinglimiitti voi olla kokonaisuudessaan enintään Turun Kaupunkiliikenne Oy:n osalta 5.000.000 euroa ja Turun Kaupunginteatteri Oy:n osalta 4.000.000 euroa. Kaupungin takausvastuu on rajoitettu yhtiökohtaisesti edellä mainittuun leasinglimiitin määrään,

että Turun kaupunki veloittaa Turun Kaupunkiliikenne Oy:tä käytetystä limiitistä eli leasingvastuusta kunkin vuoden lopun tilanteen mukaan 0,7 prosenttiyksikön vuosittaisen takausprovision ja

että Turun Kaupunginteatteri Oy:ltä ei veloiteta takausprovisiota.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Alanen ja Maaskola ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto