Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 133 | 29.03.2016 |
3536-2016 (231)
Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantasen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornasen selvityspyyntö kierrätyspisteverkoston muutoksista ja Turun kierrätystavoitteiden saavuttamisesta
Tiivistelmä: -
Kh § 133
Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornanen:
Kierrätettävän kotitalousjätteen kierrätyspisteitä on vähennetty Turussa merkittävästi alkuvuoden 2016 aikana. Muutoksen taustalla on jätelain tuottajavastuun laajentuminen.
Turussa muutos on tarkoittanut kierrätyspisteiden merkittävää vähenemistä, mikä hankaloittaa pientaloasukkaiden jätteiden kierrätystä. Kierrätyspisteiden määrä on vähentynyt alkuvuoden aikana 188:sta 38:aan. Erityisesti lasin ja metallin kierrätyspisteet ovat vähentyneet. Monilla pientaloasukkailla on pitkä matka lähimmälle kierrätyspisteelle, ja pisteiden jätejaevalikoima on sekalainen, mikä ei kannusta jätteiden kierrätyksen jatkamiseen. Autottomille jätteiden kierrättämisestä tulee erittäin vaikeaa.
Kierrätyspisteistä vastaava Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy on ilmeisesti vielä täydentämässä tämän hetkistä uudistettua kierrätyspisteverkkoa, mutta pientaloalueiden asukkailla ei ole tietoa miten oman asuinalueen kierrätyspisteverkko tulee vielä muuttumaan.
Pyydämme kaupunginhallitukseen selvitystä kierrätyspisteverkoston muutoksista ja niiden vaikutuksista kaupungin asettamiin kierrätystavoitteisiin. Kierrätyspisteverkon harventumisen myötä uhkana on, että aiempaa suurempi osa jätteestä päätyy jätteenpolttoon. Erityisesti tämä koskee lasi- ja metallijätettä. Tämä on erittäin harmillista, sillä Turussa on ollut poikkeuksellisen hyvä kierrätysaste ja ihmiset ovat tottuneet kierrättämään jätteensä.
Pyydämme vastausta seuraaviin kysymyksiin:
1. Onko kierrätyspisteiden vähentäminen näkynyt jo kierrätettävän jätteen määrässä ja onko arvioita, miten tämä tulee pidemmällä aikavälillä näkymään?
2. Pystytäänkö Turussa asetetut kierrätystavoitteet täyttämään, vaikka pientaloasukkaiden kierrätysaktiivisuus pisteiden karsinnan myötä laskisi?
3. Mitä Turun kaupunki voi tehdä, jotta pientaloasukkaita voitaisiin jatkossakin kannustaa kierrättämään jätteensä?Voimmeko esimerkiksi asettaa jätelakia tiukempia paikallisia määräyksiä tai vaikuttaa lainsäädännön muutokseen?
Oheismateriaali 1Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n kirjelmä
PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön ja Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n kirjelmän valmisteltavaksi siten, että niistä pyydetään Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n lausunnot.
Jakelu
laupLounais-Suomen Jätehuolto Oy
laupLounais-Suomen jätehuoltolautakunta