Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11529.03.20164

727-2011 (015, 065, 653, 658)

Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallituksen pyyntö valtionavustuksen käytöstä ja alapohjan korjaussuunnitelman hyväksymisestä

Tiivistelmä: -

Kh § 115

Tilacontroller Nora Hilden 23.3.2016:

KOy Turun kaupunginteatterin hallituksen 2.6.2015 kirje ja seurannut päätös

Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallitus lähestyi Turun kaupunkia 2.6.2015 päivätyllä kirjeellä, jossa se esitti perusteluineen Turun kaupunginteatterin laajennus- ja peruskorjausurakkaan varatun määrärahan korotusta. Turun kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa 15.6.2015 § 125 ja hankkeen uudeksi kustannusarvioksi vahvistettiin 36,35 M€.

KOy Turun kaupunginteatterin hallituksen 23.3.2016 kirje

Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallitus on toimittanut Turun kaupungille 23.3.2016 päivätyn kirjeen, jossa se kertoo teatterirakennuksen peruskorjaus- ja laajennushankkeen saamasta lisäinvestointiavustuksesta, ilmenneistä lisä- ja muutostöistä, saavutetuista säästöistä sekä hankkeen aikataulusta.

Tällä hetkellä lisä- ja muutostöitä on kirjeen mukaan tehty noin 362 000 €:lla. Lisätyötarvetta ovat aiheuttaneet mm. kohteen suunnitelmista määrällisesti poikkeavat erilaiset purku-, louhinta-, sekä alapohjan kaivuutyöt. Hankkeen kustannusarviossa lisä- ja muutostyövarauksen osuus on 1,7 M€.

Tulevista lisä- ja muutostöistä kirjeessä todetaan, että maaliskuussa on havaittu, että IV-tekniikan sovittamiseksi vanhan teatterirakennuksen kattoa joudutan osin korottamaan. Alustavan arvion mukaan tällä on noin 100 000 –300 000 €:n kustannuksia nostava vaikutus. Myös kohteen suunnittelukustannukset ovat kasvussa mm. työn aikana löydettyjen rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseksi arviolta noin 100 000–200 000 €.

Merkittävimpänä kustannustekijänä lisä- ja muutostöiden osalta mainitaan alapohjan puhdistus. Rakennuksen alapohjasta on löydetty vanhaa rakennusjätettä ja muottilaudoitusta yms. maatuvaa materiaalia sekä asbestia. Kohteen laajennuksen myötä kellaritilat lisääntyvät, josta aiheutuu osan rakennusjätettä sisältävien kellaritilojen lämpiäminen. Lämpiäminen muodostaa riskin rakennusjätteen maatumisprosessin nopeutumisesta, josta voi aiheutua sisäilmaongelmia yläpuoleisiin tiloihin. Korjaukseksi suositellaan eloperäisen materiaalin poistoa. Laajan eloperäisen materiaalin poiston arvioidaan kustantavan noin 1,0 M€. Vaihtoehtoisesti on esitetty, että osa eloperäisen materiaalin poistosta jätetään tekemättä tiloista, joissa lämpiämistä ei tapahdu. Tämän kustannusarvioksi on esitetty noin 500 000 €.

KOy Turun kaupunginteatterin hallitus esittää laajemman puhdistustoimenpiteen tekemistä.

Kirjeessä kuvataan, että kaupungille suunnitelmien kehittämisestä tulevat säästöt ovat tämän hetkisen arvion mukaan noin 140 000 €. Myös muuta lisäsäästöpotentiaalia on tunnistettu, mutta niiden säästövaikutus ei ole vielä tiedossa. Toisaalta myös lisäkustannuksia saattaa olla tulossa ja mm. asbestipurkujen lopullisen laajuuden ollessa vielä epävarma.

Hanke on tällä hetkellä noin 6 viikkoa myöhässä aikataulustaan. KOy:n hallitus kertoo kirjeessään, että projektinjohtourakoitsija on vaatinut 14.3.2016 lisäaikaa 30 päivää johtuen suunnitelmapuutteista, lisääntyneistä purkutöistä tai lisätöiden aiheuttamista viiveistä. KOy kertoo reklamoineensa lvi-suunnittelijaa suunnittelutyön myöhästymisestä. Asiasta on neuvoteltu osapuolten kesken ja aikataulua pyritään kuromaan kiinni kesällä. Turun kaupunginteatteri Oy:n mukaan hankeen tämän hetkinen aikataulu mahdollistaa ensi-illan pitämisen suunnitelmien mukaisesti syyskuun 2017 puolivälissä. Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatteri voi kuitenkin vielä joutua kilpailuttamaan uudelleen hankkeen lisätöiden toteuttamisen liitteessä perustelluista syistä, mikä saattaa edelleen aiheuttaa ongelmia hankkeen alkuperäisen aikataulun toteutumiselle.

Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin mukaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö on 9.3.2016 päätöksellään myöntänyt teatterikiinteistön peruskorjaus- ja lisärakennushankkeelle 1,0 M€:a valtionavustusta. Kaupunginteatterin peruskorjaukselle on aiemmin myönnetty investointiavustusta kahdessa erässä: 18.12.2013 myönnettiin 1,0 miljoonaa euroa ja 21.3.2014 myönnettiin 2,85 miljoonaa euroa. Kokonaisavustusmäärä nousee nyt myönnetyn avustuksen myötä yhteensä 4,85 M€:oon.

KOy:n hallitus esittää Turun kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi, että kaupunginteatterin alapohjan korjaussuunnitelma toteutetaan hallituksen esittämän laajemman, arviolta 1 M€:a kustantavan suunnitelman mukaisesti ja, että maaliskuussa 2016 myönnetty 1 M€:n valtionavustus voidaan käyttää hankkeen lisä- ja muutostöihin.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 24.3.2016:

Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallitus on toimittanut Turun kaupungille 23.3.2016 päivätyn kirjeen, jossa se kertoo teatterirakennuksen peruskorjaus- ja laajennushankkeen saamasta 1 M€:n valtion lisäinvestointiavustuksesta, mutta toisaalta myös kasvavista lisätyötarpeista mittavimpana alapohjan puhdistustyöt sekä hankkeen aikataulun viivästymisriskistä.

Hankkeen toteutuneet lisä- ja muutostyöt ovat nyt noin 362 000 euroa. Kuitenkin riippumatta siitä, millaisella laajuudella alapohjan puhdistus tullaan toteuttamaan, merkittävä osa hankkeelle varatusta 1,7 M€:n lisä- ja muutostyövarauksesta tulee käytetyksi tällä hetkellä tiedossa oleviin ja nyt esitettäviin lisätöihin.

Turun kaupungin tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen (Kv 16.6.2014 § 98) mukaan, mikäli hankkeen hankesuunnitelmassa hyväksytyt kustannukset nousevat indeksikorjausten huomioon ottamisen jälkeen yli 5 % tai mikäli hankkeessa tapahtuu jokin muu merkittävä muutos, saatetaan hankesuunnitelman muutos alkuperäisen hankesuunnitelman hyväksyneen hallintoelimen käsiteltäväksi. Turun kaupunginvaltuuston 15.6.2015 § 125 hyväksymä kustannusarvio Turun kaupunginteatterin peruskorjaukselle ja laajennukselle on 36,35 M€, josta 5 %:a on noin 1,8 M€.

Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen jatkamisen mahdollistamiseksi Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatteri voi käyttää myönnetyn 1 M€:n lisävaltionavustuksen (OKM päätös 9.3.2016) ennakoitua suurempiin lisä- ja muutostöistä aiheutuviin kustannuksiin siten, että tämän katsotaan olevan ohjeistuksen mukaista kustannusarvion 5 %:n ylitysvaraa.

On perusteltua, että kohteen peruskorjaus tehdään mahdollisimman huolellisesti poistaen havaitut riskitekijät, jotka voivat realisoituessaan aiheuttaa myöhemmin kohteen käytettävyydelle merkittävää haittaa. Turun kaupunginhallitukselle esitetäänkin, että se hyväksyisi Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin esittämän laajemman alapohjan korjaussuunnitelman.

Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja Tuomas Koskiniemi ja rakennuttajakonsultti Arto Lehtinen on kutsuttu kaupunginhallituksen kokoukseen selvittämään asiaa.

Oheismateriaali 1KOy Turun Kaupunginteatterin hallituksen kirje liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterille, että se voi käyttää 9.3.2016 myönnetyn 1 M€:n valtionavustuksen kaupunginteatterin peruskorjaus- ja laajennushankkeen ennakoitua laajempiin lisä- ja muutostöihin.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää ilmoittaa Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterille hyväksyvänsä alapohjan korjaussuunnitelman toteuttamisen kiinteistöyhtiön hallituksen esittämän laajemman suunnitelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja Tuomas Koskiniemi ja rakennuttajakonsultti Arto Lehtinen.

Jakelu

tpvKiinteistö Oy Turun Kaupunginteatteri
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus