Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12329.03.201612

2056-2016 (610)

Turun kaupungin kannanotto valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistamiseen

Tiivistelmä:

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on tarkoitus hyväksyä keväällä 2017. Turku pitää tärkeänä, että pääkaupungin erityiskysymysten rinnalle nostetaan myös muiden suurimpien, kasvavien kaupunkiseutujen erityiskysymykset. Toimivien yhteysverkkojen ja logistiikan osioon Turku toivoo erityistä painotusta suurimpien kaupunkiseutujen kansainvälisiin yhteyksiin.

Kh § 123

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen 22.3.2016:

Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistamisen taustaa

Ympäristöministeriö on aloittanut valmistelun valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) uudistamiseksi. Tavoitteena on, että valtioneuvosto voisi päättää uudistetuista tavoitteista keväällä 2017.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Niiden tehtävänä on varmistaa valtakunnallisesti merkittävien asioiden huomioon ottaminen alueidenkäytössä ja sen suunnittelussa kaikkialla maassa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet tulee ottaa huomioon ja niitä tulee edistää valtion viranomaisten toiminnassa sekä maakuntien suunnittelussa ja muussa alueidenkäytön suunnittelussa.

Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistuksen vaikutuksia arvioidaan perusteellisesti tekemällä ympäristöarviointi ja laatimalla ympäristöselostus siten kuin laissa viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (200/2005) edellytetään.

Ympäristöministeriö on varannut viranomaistahoille ja yleisölle mahdollisuuden esittää uudistamisen lähtökohtia, tavoitteita ja valmistelua koskevia mielipiteitä, jotka tulee toimittaa ympäristöministeriöön 31.3.2016 mennessä.

Ehdotus uudistetuiksi valtakunnallisiksi alueidenkäyttötavoitteiksi tulee valmistelutyön edetessä myöhemmin erikseen lausunnolle.

Ehdotus kannanotoksi

Turun kaupunki keskittyy kannanotossaan erityisesti 19.2.2016 päivättyyn valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistamisen alustavaan työ- ja arviointisuunnitelmaan. Turku oli suurista kaupungeista ainoana edustettuna 8. helmikuuta 2016 ympäristöministeriössä uudistamisen käynnistystilaisuudessa.

Turun kaupunki haluaa korostaa muutamia näkökulmia tavoitteiden uudistamisessa:

Alkuperäisen ryhmittelyn mukainen sisältö on pääosin ajanmukainen, mutta Turun kaupungin mielestä pääkaupungin erityiskysymysten rinnalle tulee nostaa myös muiden suurimpien, kasvavien kaupunkiseutujen erityiskysymykset.

Turku toivoo toimivien yhteysverkkojen ja logistiikan osiossa erityistä painotusta suurimpien kaupunkiseutujen kansainvälisiin yhteyksiin.

Oheismateriaali 1VAT uudistaminen, alustava työ- ja arviointisuunnitelma

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa ympäristöministeriölle edellä olevan ehdotuksen mukaisen kannanoton.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että kannanoton viimeisestä kohdasta poistettiin seuraava virke: ”Tätä näkökulmaa tulee tuoda esiin erityisesti kulttuuri- ja luonnonperintöasioissa.”

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

kanoYmpäristöministeriö