Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1007.03.20166
Kaupunginhallitus11629.03.201610

2472-2016 (011, 059, 034)

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n ennakkonäkemyspyyntö konvertoitavasta vaihtovelkakirjalainasta

Tiivistelmä: -

Khkon § 10

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 3.3.2016:

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n hallitus on esittänyt kaupungille alla olevan ennakkonäkemyspyynnön:

Yhtiön hallituksen tiedon mukaan omistajan on ollut tarkoitus konvertoida korollisesta vaihtovelkakirjalainasta 25 milj. euron osuus korottomaksi omaksi pääomaksi alkuvuoden 2016 aikana. Yhtiö ei ole edellä mainitulla perusteella huomioinut taloussuunnitelmassaan kyseisen vvk-lainaosuuden korkoja.

Mikäli edellä mainittu vvk-lainaosuuden konvertointi siirtyy myöhempään ajankohtaan tai konvertoitava 25 M€:n summa jostain syystä alenee, niin suunnittelematon korkorasitus johtaa Yhtiön toiminnan tappiollisuuteen ja osakepääoman menettämiseen.

Osakepääoman menettäminen tulisi ilmoittaa kohtuullisessa ajassa kaupparekisteriin, ellei tiedossa ole toimenpiteitä tappioiden kattamiseksi ja yrityksen talouden vakaannuttamiseksi.

Yhtiön hallitus pyytää omistajalta ennakkonäkemystä siitä,

a)    Milloin vvk-lainan konvertoinnin omaksi pääomaksi arvioidaan tapahtuvan?

b)    Miten omistaja esittää katettavaksi suunnittelemattomista korkokuluista Yhtiölle seuraavan tappion?

c)    Millä toimenpiteillä omistaja turvaa Yhtiön omien pääomien säilymisen?

Asiaan liittyy kaupunginhallituksen 7.12.2015 (§ 531) alla oleva esittely ja päätös:

Kaupunginvaltuusto on 28.9.2015 § 159 päättänyt mm., että Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy perustetaan ja että kaupunki myöntää yhtiölle velkakirjalainaa enintään 84.200.000 euroa ja vaihtovelkakirjalainaa 56.000.000 euroa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 30.11.2015 § 96 käsitellyt 8.12.2015 pidettävän Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n ylimääräisen yhtiökokouksen esityslistalla olevat asiat. Samassa yhteydessä konsernijaosto on päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että yhtiölle myönnetystä vaihtovelkakirjalainasta (yht. 49,3 milj. euroa) vaihdetaan 25,0 milj. euroa osakkeiksi heti vuoden 2016 alussa, joka kirjataan yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastoon.

Kaupunginhallitus teki 7.12.2015 § 531 päätöksen, että Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle myönnetystä vaihtovelkakirjalainasta (yht. 49,3 milj. euroa) vaihdetaan 25,0 milj. euroa osakkeiksi heti vuoden 2016 alussa, joka kirjataan yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta (Sote- ja aluehallintouudistus) koskeva lainsäädäntö on tätä kirjoitettaessa edelleen kesken, kuten myös kuntien omistaman sosiaali- ja terveydenhuollon käytössä olevan kiinteistöomaisuuden tuleva omistus / hallintamalli. Näin ollen on perusteltua harkita edellä mainitun kaupunginhallituksen päätöksen toimeenpanon ajankohtaa uudelleen.

Yhtiön pääomitus ja sen määrä olisi tarkoituksenmukaisinta ratkaista vasta sitten, kun Sote-hankkeen omaisuusjärjestelyä koskeva lainsäädäntö on kuntien tiedossa. Näin ollen konsernijaoston tulisi esittää edelleen kaupunginhallitukselle, että mainitun päätöksen toimeenpanoa lykätään enintään siihen saakka, kunnes Sote-hankkeen omaisuusjärjestelyjä koskeva lainsäädäntö on päätetty ja lainvoimainen.

Edellä esitettyyn viitaten vastaukset yhtiön esittämiin kysymyksiin ovat:

Kysymys a) Milloin vvk-lainan konvertoinnin omaksi pääomaksi arvioidaan tapahtuvan?

Vastaus: Viipymättä sen jälkeen kuin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän kiinteistöomaisuuden uudelleenjärjestelyyn liittyvä lainsäädäntöesitys on kuntien tiedossa.

Kysymys b) Miten omistaja esittää katettavaksi suunnittelemattomista korkokuluista Yhtiölle seuraavan tappion?

Vastaus: Suunnittelematon korkokulu (25 milj. euroa * 6 % pa = 1,5 milj. euroa - maksimi) voidaan kompensoida yhtiölle maksamalla yhtiölle konserniavustuksena vastaava summa kaupunginhallituksen talousarviosta. Nettotasolla kaupungin saama lisäkorkotulo ja konserniavustus vastaavat toisiaan eli vaikutus kaupungin tuloslaskelmaan on nolla.

Kysymys c) Millä toimenpiteillä omistaja turvaa Yhtiön omien pääomien säilymisen?

Vastaus: Edellä mainittu konserniavustus estää yhtiön vuoden 2016 tuloksen painumisen tappiolliseksi. Lisäksi yhtiön vaihtovelkakirjalainan konvertointi osakkeisiin (kirjaus sijoitetun vapaan pääoman rahastoon) tulee tehdä viipymättä lainsäädännön tultua kuntien tietoon. Osakkeiksi konvertoitava määrä tulee myös tarkastella uudelleen tarkoituksenmukaiseen ja omaisuuden arvon maksimoivaan tasoon.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto esittää edelleen kaupunginhallitukselle,

että kaupunginhallituksen 7.12.2015 § 531 tekemän päätöksen toimeenpanoa lykätään enintään siihen saakka, kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja siihen liittyvää omaisuusjärjestelyjä koskeva lainsäädäntö on päätetty ja lainvoimainen ja

että kaupunginhallituksen talousarvioon kohtaan 11004 KH/varausmäärärahat – tilastollinen tilaus 10008 KH/rakennemuutos ja suhdannevaraus lisätään 1,5 milj. euron varaus Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle maksettavaa konserniavustusta varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Rantanen, Eklund ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä, eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Tilapäisenä puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Lindholm.

Kh § 116

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunginhallituksen 7.12.2015 § 531 tekemän päätöksen toimeenpanoa lykätään enintään siihen saakka, kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja siihen liittyvää omaisuusjärjestelyjä koskeva lainsäädäntö on päätetty ja lainvoimainen ja

että kaupunginhallituksen talousarvioon kohtaan 11004 KH/varausmäärärahat – tilastollinen tilaus 10008 KH/rakennemuutos ja suhdannevaraus lisätään 1,5 milj. euron varaus Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle maksettavaa konserniavustusta varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni, Eklund, Rantanen ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Ilola ja Rantasen tilalla Hölttä.

Tilapäisenä puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi von Frenckell-Ramberg.

Jakelu

tiedTurun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus