Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13229.03.20162

8343-2015 (064, 021)

Sähköenergian hankintaoikaisuesitys

Tiivistelmä: -

Kh § 132

Lakimies Päivi Kynkäänniemi ja hankinta-asiantuntija Jari Suistovaara 4.3.2016:

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkajohtaja tehnyt 10.2.2016 § 8 päätöksen Turun kaupungin sekä sopimukseen liittyvien Turun kaupunkikonsernin yhteisöjen sähköenergian avoimesta spot-hintaisesta toimituksesta ja hintakiinnityspalvelusta dnro 8343-2015 valiten Turku Energia Sähkönmyynnin tarjouksen.

Hankinta toteutettiin avoimella menettelyllä EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana. Hankinnasta tehtiin hankintailmoitus TED-tietokannassa ja Hilma-ilmoituskanavassa ja tämän jälkeen Turun kaupungin Internet -sivuilla.

Nordic Green Energy on mainittuun päätökseen liittyen tehnyt Turun kaupungille 18.2.2016 saapuneen hankintaoikaisuvaatimuksen.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteluineen:

Nordic Green Energy vaatii Turun kaupunkia oikaisemaan hankintapäätöksen.

Nordic Green Energy on esittänyt, että Turun kaupungin hankintapäätöksessä ei vertailua ole tehty tarjouspyynnössä ilmoitetulla tavalla. Tarjouspyynnön kohdassa 6 ilmoitetaan, että vertailussa käytetään kaavaa, jossa maksimipisteet ovat 50 ja pisteet lasketaan seuraavasti: pienin arvo jaetaan tarjotulla arvolla ja kerrotaan maksimipisteillä. Nordic Green Energyn oikaisuvaatimuksessa on mukana vertailutaulukko, jossa vertailupisteet on laskettu yllä mainitun kaavan mukaisesti. Yhtiö esittää, että Turun kaupungin tulisi valita Nordic Green Energy tarjouskilpailun voittajaksi.

Voittaneen tarjoajan lausunto:

Turku Energia Sähkönmyynti vaatii 1.3.2016 antamassaan lausunnossa Turun kaupunkia säilyttämään 10.2.1016 tehdyn hankintapäätöksen ennallaan. Yhtiö perustelee päätöksen oikeellisuutta seuraavasti: Hankintapäätös on tehty oikein ja etukäteen ilmoitetun kriteerin mukaan, eikä sitä ole syytä muuttaa. Tarjouspyynnön kohdassa 5, hankintamenettely, on ilmoitettu alin hinta ratkaisuperusteeksi. Tarjouspyynnön kohdassa 15, päätöksenteon perustelut, on todettu, että: "Vertailuun otettavista tarjouksista valitaan yhteishinnaltaan halvin. Hintaa laskettaessa käytetään ilmoitettuja painotuksia." Kohdassa 15 ei mainita vertailupistelaskentaa hintavertailun perusteeksi, vaan selvästi todetaan että valintaperusteena on halvin hinta. Lisäksi tarjouspyyntöpohjassa on valmis laskentakaava tarjouksen kokonaishinnalle.

Nordic Green Energyn lausunto koskien Turku Energia Sähkönmyynnin lausuntoa:

Nordic Green Energy on esittänyt lausunnossaan 3.3.2016, että tarjouspyyntöä ei voi tulkita, kuten Turku Energia Sähkönmyynti on lausunnossaan ilmoittanut ja että Nordic Green Energyn tulkinnan mukainen vertailun laskukaava on oikea. Lisäksi Nordic Green Energy ilmoittaa, että tarjouspyynnön ehtoja ja vertailuperusteita noudattaen Nordic Green Energyn tarjous tarjoaa alimman hinnan ja se tulisi valita tarjouskilpailun voittajaksi.

Asian käsittely:

Julkisista hankinnoista annetun lain (jäljempänä hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättä sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 73 a §:ssä säädetään hankintamenettelyn keskeyttämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä. Säännöksen esitöiden mukaan (HE 182/2010 vp s. 22) keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Tarjouspyynnön kohdassa 5, Hankintamenettely, ilmoitetaan ratkaisuperusteeksi "Alin hinta". Tarjouspyynnön kohdassa 15, Päätöksenteon perusteet, ilmoitetaan seuraavaa: "Vertailuun otettavista tarjouksista valitaan yhteishinnaltaan halvin. Hintaa laskettaessa käytetään ilmoitettuja painotuksia."

Tarjouspyynnön kohdassa 6 ilmoitetaan kohdista 5 ja 15 poikkeavasti, että vertailussa käytetään kaavaa, jossa maksimipisteet ovat 50 ja pisteet lasketaan seuraavasti: pienin arvo jaetaan tarjotulla arvolla ja kerrotaan maksimipisteillä.

Tarjouspyynnössä on siten ilmoitettu kaksi keskenään ristiriitaista vertailutapaa: alin hinta ja vertailukaava.

Hankintayksikkö toteaa yllä olevin perusteluin, että tarjouspyyntö on epäselvä ja esittää kaupunginhallitukselle, että Nordic Green Energyn hankintaoikaisuvaatimus jätetään vertailun osalta käsittelemättä. Hankintayksikkö esittää alla mainituin perusteluin hankintapäätöksen 10.2.2016 § 8 poistamista ja tämän jälkeen hankintamenettelyn keskeyttämistä tarjouspyynnön epäselvyyden johdosta. Keskeyttämisen syynä on se, että tarjouspyynnössä on ilmoitettu kaksi ristiriitaista vertailutapaa. Tarjouspyyntö on siten ollut epäselvä eivätkä tarjoajat ole voineet ennalta tietää, kumpaa vertailutapaa noudatetaan.

Hankintayksiköllä on em. syin todellinen ja perusteltu tarve poistaa em. päätös ja keskeyttää hankinta. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä on toimittu tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

Lisätiedot: hankinta-asiantuntija Jari Suistovaara, puh. 050 587 0443

Liite 1Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkajohtajan hankintapäätös

Liite 2Nordic Green Energyn oikaisuvaatimus 18.2.2016

Liite 3Turku Energia Sähkönmyynnin lausunto 1.3.2016 oikaisuvaatimuksen johdosta

Liite 4Nordic Green Energyn lausunto 3.3.2016 koskien Turku Energia Sähkönmyynnin lausuntoa

Oheismateriaali 1Tarjouspyyntö 7.12.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää kumota hankinta- ja logistiikkajohtajan päätöksen 10.2.2016 § 8 Turun kaupungin sekä sopimukseen liittyvien Turun kaupunkikonsernin yhteisöjen sähköenergian avoimesta spot-hintaisesta toimituksesta ja hintakiinnityspalvelusta ja keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoNordic Green Energy
aoTurku Energia Sähkömyynti
tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 132
Liite 1:Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkajohtajan hankintapäätös
Liite 2:Nordic Green Energyn oikaisuvaatimus 18.2.2016
Liite 3:Turku Energia Sähkönmyynnin lausunto 1.3.2016
Liite 4:Nordic Green Energyn lausunto 3.3.2016 koskien Turku Energia Sähkönmyynnin lausuntoa