Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10007.03.20161

1978-2016 (33, 018, 029)

Selvitys mielenterveys- ja päihdepalveluiden toiminnan järjestämisestä sisäisen tarkastuksen aikana sekä potilasturvallisuuteen, hoitotyön laatuun ja työhyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä

Tiivistelmä: -

Kh § 100

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitus on 29.2.2016 § 80 käsitellyt Kupittaa vanhuspsykiatrian osastoa G1 koskevaa selvitystä.

Kaupunginhallitus on merkinnyt asian tässä vaiheessa tiedoksi ja päättänyt, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua.

Lisäksi kaupunginhallitus on todennut, että potilasturvallisuus, hoidon laatu ja työhyvinvointi mielenterveys- ja päihdepalveluiden yksikön osalta tulee varmistaa, ja edellyttänyt, että seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen tuodaan selvitys yksikön toiminnan järjestämisestä kaupungin sisäisen tarkastuksen selvityksen ajaksi, sekä hoitotyön laadun ja henkilöstön työhyvinvoinnin varmistamiseksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on osaltaan käsitellyt asiaa 24.2.2016 § 42. Lautakunta on merkinnyt asian tässä vaiheessa tiedoksi ja päättänyt, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua. Lisäksi lautakunta on päättänyt, että potilasturvallisuus ja hyvä hoito erityisesti psykiatrian osastojen osalta varmistetaan ja asiasta raportoidaan säännöllisesti lautakunnalle esim. kahden kuukauden välein.

Kaupunginjohtaja on antanut alaiselleen sisäiselle tarkastukselle tehtäväksi Turun kaupungin hyvinvointitoimialan mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimintaa koskevan tarkastuksen tekemisestä. Kaupunginjohtaja ohjaa tarkastuksen tekemistä. Lisäksi poliisi, Valvira ja Fimea selvittävät kukin osaltaan asiaa. Sisäisen tarkastuksen etenemisestä, kuten myös muiden selvitysten etenemisestä, raportoidaan tehtyjen päätösten mukaisesti kaupunginhallitukselle ja sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Viestintävastuu sisäiseen tarkastukseen ja viranomaisyhteistyöhön liittyvistä asioista on keskitetty kaupunginjohtajalle.

Mielenterveys ja päihdepalveluiden toiminnan järjestäminen sisäisen tarkastuksen aikana

Vanhuspsykiatrian osasto G1 on osa mielenterveys- ja päihdepalveluiden psykiatristen palveluiden osastoryhmää. Mielenterveys- ja päihdepalvelut on puolestaan osa hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden palvelualuetta. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtajana Katariina Korkeila.

Käynnissä olevan sisäisen tarkastuksen aikana on tarkoituksenmukaista, että palvelualuejohtaja Katariina Korkeila raportoi mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja erityisesti sen psykiatristen palveluiden osastoryhmän toimintaan liittyvistä asioista suoraan myös kaupunginjohtajalle. Näin meneteltäessä varmistetaan se, että palvelualuejohtajan yläpuolella oleva linjaorganisaatio saa yhtäaikaisesti yhdenmukaiset tiedot tilanteesta.

Hallintosäännön 24 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan toimialajohtaja esittelee asiat toimielimen kokouksessa. Hallintosäännön 13 §:n 3 momentin mukaan esittelijän ollessa poissa tai esteellinen esittelijä toimii hänen sijaisekseen tai varahenkilökseen määrätty viranhaltija. Hallintosäännön 24 §:n 7 momentin mukaan toimialajohtajalla on oikeus siirtää hänelle hallinto- ja johtosäännöillä annettua päätösvaltaa muulle viranhaltijalle. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on päätöksellään 12.12.2014 § 25 delegoinut esittelyyn liittyvää toimivaltaansa sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaoston osalta mm. siten, että jaostossa terveyspalveluiden palvelualueen asiat esittelee palvelualuejohtaja Katariina Korkeila. Käynnissä olevan sisäisen tarkastuksen ajaksi toimialajohtaja Riitta Liuksa on katsonut tarkoituksenmukaiseksi delegoida asioiden esittelyyn liittyvää toimivaltaansa siten, että sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksissa terveyspalveluiden palvelualueen mielenterveys- ja päihdepalvelut –yksikön asiat esittelee palvelualuejohtaja Katariina Korkeila. Toimialajohtaja Riitta Liuksa on tehnyt asiaan liittyvän päätöksen 4.3.2016 § 6, jolla esittelyvastuu on siirretty palvelualuejohtaja Katariina Korkeilalle sisäisen tarkastuksen ajaksi, kuitenkin enintään vuoden 2016 loppuun.

Mikäli käynnissä olevien selvitysten aikana ilmenee tarvetta tehdä muita toimenpiteitä, tullaan niistä tekemään asianmukaiset päätökset toimivaltasäännösten mukaisesti. Tehdyistä päätöksistä informoidaan kaupunginhallitusta ja sosiaali- ja terveyslautakuntaa.

Potilasturvallisuuteen, hoitotyön laatuun ja työhyvinvointiin liittyvät toimenpiteet

Sekä sosiaali- ja terveyslautakunta että kaupunginhallitus ovat päätöksissään kiinnittäneet huomiota potilasturvallisuuteen, hoitotyön laatuun ja työhyvinvointiin liittyviin asioihin.

Kaupunginhallitukselle on laadittu oheismateriaalina oleva selvitys em. asiaan liittyvistä suoritetuista toimenpiteistä. Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila antaa asiasta tarkemman selvityksen kaupunginhallituksen kokouksessa.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisointiin ja johtamisjärjestelmään liittyvät selvitykset

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 19.5.2015 § 105 hyväksynyt raportin ”Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi”. Jatkotyöskentelyn pohjaksi hyväksyttiin samassa yhteydessä raportin laatineen työryhmän ehdotus siitä, että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnot järjestetään yhteisessä organisaatiossa viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteinen kiinteistö otetaan käyttöön. Kaupunginjohtaja on päätöspöytäkirjoillaan 25.6.2015 § 89 ja 90 asettanut virkamiestyöryhmät valmistelemaan 1) toiminnallista suunnitelmaa Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian organisaatioiden yhdistymisestä ja 2) toiminnalliseen suunnitelmaan perustuvaa tilatarvesuunnitelmaa psykiatrian tarvitsemista tiloista. Valmistelutyötä ohjaamaan on asetettu organisaatioiden yhteinen poliittinen ohjausryhmä. Selvitystyö on vielä kesken ja tarvittavat päätökset tekemättä.

Em. selvitystyön rinnalla on tarkoituksenmukaista käynnistää myös kaupungin sisäinen selvitys mielenterveys- ja päihdepalveluiden mahdollisesta uudelleen organisoinnista ja johtamisjärjestelmän kehittämisestä. Tehtävää selvitystyötä ohjaa kaupunginjohtaja ja selvityksen tekemisestä vastaa terveyspalveluiden palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, joka raportoin selvitystyön etenemisestä suoraan kaupunginjohtajalle. Selvitystyön etenemisestä raportoidaan lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja tarvittaessa myös kaupunginhallitukselle.

Em. käynnissä olevien selvitysten ajan toiminta järjestetään nykyisen olevan organisaation mukaisesti.

Oheismateriaali 1Potilasturvallisuuteen, hoitotyön laatuun ja työhyvinvointiin liittyvät toimenpiteet

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisointiin ja johtamisjärjestelmään liittyvien selvitysten etenemisestä raportoidaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja tarvittaessa kaupunginhallitukselle.

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisointiin ja johtamisjärjestelmään liittyvien selvitysten etenemisestä raportoidaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle.

Päätös asiassa tehtiin Yrttiahon Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä palvelualuejohtaja Katariina Korkeila.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala, terveyspalvelut
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvKorkeila Katariina