Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9807.03.20168

12501-2015 (111)

Kolmen kokonaistyöajassa olevan opinto-ohjaajan viran perustaminen sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen palvelualueelle

Tiivistelmä: -

Kh § 98

Toimialajohtaja Timo Jalonen 10.12.2015:

 

Kaupunginhallitus on päätöksellään 12.1.2015 § 11 perustanut 8 kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa sivistystoimialalle ensisijaisena sijoituspaikkana ammatillinen koulutus. Virat on nyt täytetty. Näiden lisäksi kuluvana vuonna opinto-ohjausta on antanut neljä opetusvelvollisuustyöajan mukaisissa lehtorin viroissa olevaa opettajaa. Ammatillisessa koulutuksessa on todellisuudessa kolmen opinto-ohjaan viran vajaus tulevana lukuvuonna, jotta ammatillisessa koulutuksessa pystytään antamaan opiskelijalle se määrä opinto-ohjausta, johon opiskelijalla ammatillisesta koulutuksesta koskevien säädösten mukaan on oikeus. Lehtorin viroissa opinto-ohjausta antavista opettajista toinen on eläköitynyt ja toinen eläköitymässä lähiaikoina, Opinto-ohjausta antamaan ei ole perusteltua jatkossa palkata lehtoria tai tuntiopettajaa, sillä lähtökohtaisesti ei ole tarkoituksenmukaista, että samaa tehtävää hoitavien palvelussuhteen ehdot määräytyvät eri tavoin eikä opetusvelvollisuustyöaika ole opinto-ohjauksen kannalta järkevä kuten kaupunginhallitukselle asiaa perusteltiin.

 

Ammatillisessa koulutuksessa otettiin käyttöön 1.8.2015 opetushallituksen uudistamat opetussuunnitelmat. Suurimmat muutokset opetussuunnitelmissa olivat siirtyminen opintoviikoista osaamispisteisiin sekä ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien muutokset. Tavoitteena on ammatillisen koulutuksen joustavuuden ja valinnaisuuden lisääminen sekä yksilöllisten opintopolkujen mahdollistaminen. Osaamisperusteisuus lisää merkittävästi ohjauksen tarvetta, kun aikaisemmat opinnot ja muu osaaminen joudutaan tunnustamaan ja tunnistamaan. Lisäksi tulevassa rahoituslainsäädännössä tulee korostumaan tuloksellisuus ja opintojen suorittaminen mahdollisimman lyhyessä ajassa. Edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi opinto-ohjaajilla on tulevaisuudessa vielä nykyistä tärkeämpi ohjausrooli.

 

Edellä olevan johdosta esitän, että sivistystoimialalle ensisijaisena sijoituspaikkana ammatillisen koulutuksen palvelualue perustetaan 3 kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Seppo Hänninen 1.3.2016:

Sivistystoimiala on tehnyt esityksen kolmen opinto-ohjaajan viran perustamisesta ammatillisen koulutuksen palvelualueelle. Kaupunginhallitus perusti vuoden 2015 alussa tekemällään päätöksellä kaikkiaan kahdeksan OVTES:n mukaisessa kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa ammatti-instituuttiin 1.2.2015 lukien.

Opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (2014-2016) Osio C, Ammatilliset oppilaitokset, Yhteiset määräykset 6 ja 7 §:ien mukaisesti opinto-ohjaajan viran tulisi olla kokonaistyöajassa, joka on oppilaitoksen toiminalliset vaatimukset huomioonottava toimistotyöaika. Näiden opinto-ohjaajan viranhaltijoiden vuosilomat määräytyvät pääsääntöisesti samojen periaatteiden mukaisesti, kuin KVTES:n alaisilla viranhaltijoilla.

Ennen edellä mainittua kaupunginhallituksen vuoden 2015 alun päätöstä, ammatillisen opetuksen opinto-ohjaustilanteesta oli seurauksena, että opinto-ohjausta antavien opettajien palkkaus, työaika ja vuosiloma eivät olleet opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisia. Opinto-ohjausta antoivat opetusvelvollisuustyöajassa (ylitunteineen) olevat opettajat, eikä tätä työaikaa voida pitää työnantajan kannalta tarkoituksenmukaisena. Kokonaistyöajassa olevan opinto-ohjaajan viranhaltijan vuosityöaika on opinto-ohjauksen järjestämisen kannalta tarkoituksenmukaisempi kuin opetusvelvollisuustyöajassa olevan opettajan työaika ylitunteineen. Lisäksi kokonaistyöajassa oleva opinto-ohjaaja on KVTES:n vuosilomasäännösten alainen ja se mahdollistaa sen, että opinto-ohjaajat voivat antaa opiskelijoille opinto-ohjausta myös opetuksen kesäkeskeytyksen aikana esim. kesäkuussa ja elokuussa.

Sivistystoimialan esitystä kolmen kokonaistyöajassa olevan opinto-ohjaajan viran perustamista voidaan pitää perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena ottaen huomioon, että sen jälkeen opinto-ohjaus voidaan ammatillisessa opetustoimessa antaa pääsääntöisesti kokonaistyöajassa olevien opinto-ohjaajan viranhaltijoiden toimesta.

Kokonaistyöajassa olevien opinto-ohjaajan virkojen palkkaus määräytyy kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen ao. hinnoittelutunnuksen mukaan riippuen siitä, onko virkaan otettavalla ylempi korkeakoulututkinto vai joku muu tutkinto. Virkojen kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisesti.

Virkojen perustaminen kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan. Mikäli virkojen perustaminen katsotaan tarkoituksenmukaiseksi, kaupunginhallitukselle päätettäneen esittää:

- että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen palvelualue, perustetaan 1.8.2016 lukien 3 kpl OVTES:n mukaisessa kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.535,17 €/kk (4 00 03 00 3 / ylempi korkeakoulututkinto) tai 3.438,31 €/kk (4 00 03 00 4 / muu tutkinto) ja joiden kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998/muutoksineen) mukaisesti ja

- että nyt perustettavia opinto-ohjaajan virkoja saadaan täyttää edellyttäen, että toimialan kokonaishenkilötyövuosien lukumäärä ei kasva.

Liite 1Liitelomake opinto-ohjaajan virkojen perustamiseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen palvelualue, perustetaan 1.8.2016 lukien 3 kpl OVTES:n mukaisessa kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.535,17 €/kk (4 00 03 00 3 / ylempi korkeakoulututkinto) tai 3.438,31 €/kk (4 00 03 00 4 / muu tutkinto) ja joiden kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998/muutoksineen) mukaisesti ja

että nyt perustettavia opinto-ohjaajan virkoja saadaan täyttää edellyttäen, että toimialan kokonaishenkilötyövuosien lukumäärä ei kasva.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 98
Liite 1:Liitelomake opinto-ohjaajan virkojen perustamiseksi