YHTEISTYÖSOPIMUS

 

Sopimuksen osapuolet:

 

Turun kaupunki (Kaupunki)

y- tunnus 0204819-8

Yhteyshenkilö:

 

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys ry-Understödsföreningen

för Åbonejdens musikinstitut rf. (Musiikkiopisto)

y-tunnus xxxxx

Yhteyshenkilö: yyyyy

 

Yhteyshenkilön vaihtumisesta on viipymättä ilmoitettava toiselle sopimuksen osapuolelle kirjallisesti.

 

 

Sopimuksen tarkoitus

 

Tällä sopimuksella sovitaan sopimuksen osapuolten yhteistyöstä sekä ehdoista, joilla Kaupunki osallistuu Musiikkiopiston toiminnan rahoitukseen vuosina 2016–2018. Tällä sopimuksella sovitaan Musiikkiopiston kokonaistuesta. Vuokra-avustusta ei makseta erikseen.

 

Sopimuksen osapuolet toteavat, että Turun seudun musiikkiopistoa ylläpitää Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys ry. Oppilaitos järjestää

opetus- ja kulttuuriministeriön ja opetushallituksen alaisena tavoitteellista taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaisesti sekä musiikin varhaiskasvatusta (musiikkileikkikoulu). Koulutuksen järjestäminen perustuu voimassaolevaan lainsäädäntöön (1998/633, 1998/630) opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiin koulutuksenjärjestämislupiin ja opetushallituksen määrittämiin opetussuunnitelmien perusteisiin. Musiikkiopisto toimii alueellisena oppilaitoksena myös muille Turun alueen sopimuskunnille.

 

Tällä yhteistyösopimuksella Musiikkiopisto ja Kaupunki sopivat opetuspalvelujen antamisesta turkulaisille oppilaille ja siihen myönnettävästä Kaupungin avustuksesta Musiikkiopiston toimintaan jäljempänä mainituin ehdoin.

 

Musiikkiopiston opetuksen keskeinen sisältö ja tavoitteet

 

Musiikkiopisto on nuori, aktiivisesti pedagogiikkaa uudistava musiikkiopisto, joka pyrkii toiminnassaan huomioimaan erityisesti nykyajan lasten ja lapsiperheiden tavoitteet ja muuttuvan toimintaympäristön. Musiikkiopisto antaa oppilailleen mahdollisuudet elämänikäiseen kehittyvään musiikkiharrastukseen. Toiminta edistää osaltaan paikkakunnan henkistä hyvinvointia sekä yksilön että perheen ja koko yhteiskunnan näkökulmasta.

 

Sopimuksen tarkoittamassa toiminnassa noudatetaan Musiikkiopiston opetussuunnitelmaa. Opetus toteutetaan yksilö- ja ryhmäopetuksena. Osa oppilaista osallistuu kumpaankin opetusmuotoon.

 

Oppilasvalinnassa vuodesta 2014 lähtien vapautuvat oppilaspaikat täytetään jatkuvan ilmoittautumisen perusteella ilman pääsykoetta.

 

Oppilaitoksen kehittämissuunnitelman mukaan oppilaitoksen oppiainerakennetta muutetaan niin, että rytmimusiikin osuus opetuksessa kasvaa 25 %:sta noin 50 % iin lähinnä pianonsoiton opetusta vähentämällä.

 

Oppilaitoksen muita tavoitteita ja kehittämisen painopistealueita ovat mm.

-oppilasarvioinnin monipuolistaminen

-oppilaita ja opettajia yhdistävien projektien ja teemaviikkojen (esim. omien biisien tekeminen) vakiinnuttaminen osaksi oppilaitoksen normaalia toimintaa

-täydennyskoulutus- ja kehittämishankkeet

-tiedonkulun parantaminen ja tiivistäminen opettajien ja oppilaiden sekä heidän perheidensä kesken uudella oppilasrekisterillä (Primus)

-konserttien järjestäminen oppilaitoksen ulkopuoliselle yleisölle kuten koululaiskonsertit (mm. Kulttuuripolku) ja tilausesiintymiset sekä esiintymiset Turun kaupungin edustustilaisuuksissa sekä muissa yhteyksissä Turussa ja lähiympäristössä.

 

Turun seudun musiikkiopisto edustaa suomalaisen musiikkioppilaitosjärjestelmän perinteitä, mutta pyrkii kehittämään toimintaansa vastaamaan nykyajan haasteita. Nykyaikaisena oppilaitoksena musiikkiopisto on panostanut erityisesti rytmimusiikin opetuksen kehittämiseen. Samalla se pyrkii madaltamaan musiikin lajien välisiä raja-aitoja. Musiikkiopisto kehittää omaleimaisuuttaan osana alueen lukuisten muiden nuorisotyön, opetuksen, kulttuurin ja musiikin alalla toimivien tahojen muodostamassa kokonaisuudessa.

 

Taloudelliset tavoitteet

 

Toiminnan taloudellisena lähtökohtana tulee olla kustannustehokkuus ja laadukkuus.

 

Musiikkiopiston ylläpitäjä pyrkii säilyttämään vakiintuneen rahoitusrakenteen, jossa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä opetustuntiperusteinen valtionosuus kattaa menoista noin puolet, kuntien osuudet noin kolmanneksen ja lukukausimaksut noin 15 %.

 

Oppilaspaikan hyväksyttävien kustannusten määräksi on sovittu vuoden 2015 kustannustasolla:

 

Perusopetus     900 euroa/ oppilas

Musiikkileikkikoulu     125 euroa/oppilas

 

Musiikkiopistossa opiskeli vuonna 2015 perus- ja musiikkiopistotasolla 580 turkulaista oppilasta ja musiikkileikkikoulussa 306 turkulaista oppilasta. Oppilasmäärä vahvistetaan vuosittain syyskuun 20. päivän ja tammikuun 20. päivän tilanteen mukaan.

 

Muutoksista kustannusten määrässä, valtionosuudessa ja/tai oppilasmäärässä neuvotellaan tarvittaessa osapuolten kesken erikseen. Kaupungin avustus määräytyy kaupunginvaltuuston talousarviossa vahvistaman määrärahan mukaan.

 

Musiikkiopiston tulee vuosittain etukäteen toimittaa Kaupungille toimintasuunnitelmansa ja talousarvionsa.

 

Musiikkiopisto on lisäksi oikeutettu perimään lukukausimaksun oppilailta.

 

Yhteistyö

 

Musiikkiopisto pyrkii osaltaan säilyttämään, kehittämään ja vahvistamaan Turun alueen koulutuksen vetovoimaisuutta.

 

Harrastustavoitteinen musiikin opetustoiminta nähdään aikaisempaa selkeämmin hyvinvointia edistäjänä tekijänä. Tämä huomioidaan koko opiskelun ajan oppilasvalinnasta opiskelun päättymiseen asti ja opetuksen tulee kiinnittää huomiota oppilaan musiikilliseen toimintaan opiskelun jälkeen.

 

Turussa toimii kaksi taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän oppilaitosta; Turun seudun musiikkiopisto ja Turun konservatorio. Oppilaitokset toimivat yhteistyökumppaneina, joiden välillä vallitsee mahdollisimman selkeä työnjako, jolloin musiikinopetuksen tarjonnan kokonaisuus palvelee parhaalla tavalla alueen musiikinopetuksen kysyntää ja kahden erillisen musiikkioppilaitoksen malli on perusteltavissa.

 

Musiikkiopisto sitoutuu siihen, että Musiikkiopiston hallitukseen valitaan Turun kaupunginhallituksen ehdottama jäsen.

 

Kaupungilla tai sen lukuun toimivalla on oikeus tarkastaa Musiikkiopistonhallintoa ja taloutta. Musiikkiopisto sitoutuu antamaan Kaupungille sen pyytämät tiedot taloudesta ja hallinnosta sekä noudattamaan avustuksille kulloinkin asetettavia Turun kaupungin päätöksiä ja ehtoja. Tilinpäätöksen, toimintasuunnitelman ja talousarvion Musiikkiopisto toimittaa Kaupungille vuosittain ilman eri pyyntöä.

 

Musiikkiopiston tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti Turun kaupungille asioista, joilla on sopimussuhteen tai sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

 

Avustuksen palauttaminen

 

Musiikkiopiston tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

Turun kaupungilla on oikeus vaatia jo maksettu avustus tai sen osa palautettavaksi, jos:

-Musiikkiopisto on antanut toiminnastaan virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja tai on salannut tietoja taikka on kieltäytynyt antamasta vaadittuja tietoja, asiakirjoja tai muuta aineistoa;

-Musiikkiopisto on käyttänyt avustusta tämän sopimuksen vastaiseen tarkoitukseen;

-Musiikkiopisto on lopettanut avustuksen kohteena olevan toimintansa, supistanut tai muuttanut sitä olennaisesti taikka luovuttanut sen toiselle;

-Musiikkiopisto on joutunut ulosottotoimenpiteen kohteeksi, selvitystilaan, konkurssiin tai saneerausmenettelyn kohteeksi;

-lainsäädäntö edellyttää avustuksen takaisin perimistä; taikka

-Musiikkiopisto menettelee muulla tämän kohdan seikkoihin rinnastettavalla tavalla.

 

Mikäli sopimus irtisanotaan tai puretaan, Turun kaupungilla on oikeus saada Musiikkiopistolta takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan.

 

Sopimuksen irtisanominen

 

Kaupungilla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Musiikkiopisto laiminlyö tämän sopimuksen mukaisten velvoitteiden, tavoitteiden tai yhteistyön noudattamista taikka jos Musiikkiopiston opetuksen sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan.

 

Musiikkiopistolla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Kaupungin taloudellinen tuki muuttuu olennaisesti.

 

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta. Irtisanomisaika alkaa sen kalenterikuukauden viimeisenä päivänä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi sopimuksen osapuolelle.

 

Sopimuksen purkaminen

 

Kumpikin osapuoli saa purkaa sopimuksen kokonaan tai osittain, jos toinen osapuoli on olennaisesti rikkonut sopimusvelvoitteitaan tai on ilmeistä, että olennainen sopimusrikkomus tulee tapahtumaan. Olennaisena sopimusrikkomuksena pidetään muun muassa sitä, että Musiikkiopisto laiminlyö tämän sopimuksen mukaisten velvoitteiden, tavoitteiden tai yhteistyön noudattamista olennaisesti eikä Musiikkiopisto Kaupungin huomautuksesta huolimatta viipymättä korjaa menettelyä tai jos laiminlyönnit ovat toistuvia.

 

Sopimuksen purkaminen on tehtävä kirjallisesti.

 

Sopimuksen siirto

 

Osapuolella ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman toisen osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

Sopimuksen muuttaminen

 

Sopimusosapuolet voivat muuttaa tätä sopimusta kirjallisesti, muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat osapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja allekirjoittaneet.

 

Muut ehdot

 

Sopimus tulee voimaan sen tultua allekirjoitetuksi ja päättyy viimeistään 31.12.2018 ilman eri irtisanomista. Sopimuksen mahdollisesta jatkamisesta neuvotellaan syksyn 2018 aikana.

 

Tätä sopimusta koskevat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan sopimuksen osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli neuvotteluin ei saada ratkaisua eikä osapuoli sopimusrikkomusta koskevan kirjallisen vaatimuksen saatuaan korjaa rikkomustaan kuudenkymmenen (60) päivän kuluessa, ratkaisee asian ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin sopimuksen osapuolelle.

 

Turussa    kuun päivänä 2016

 

 

 

TURUN KAUPUNKI TURUN SEUDUN MUSIIKKIOPISTON KANNATUSYHDISTYS RY