Turun vammaisneuvoston toimintasääntö

 

1 § Tarkoitus

Vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on kuntalain (410/2015) 28 § mukaan asetettava vammaisneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

 

Vammaisneuvosto on kaupungin ja sen alueella toimivien vammaisjärjestöjen, kaupungin palveluksessa olevien työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistyöelin tehtäväalueellaan.

 

2 § Tehtävät

Vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

 

1.Edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden, vammaisjärjestöjen ja julkisten yhteisöjen yhteistyötä kaupungissa.

2.Tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vammaisia henkilöitä koskevissa asioissa.

3.Laatia toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus.

4.Hoitaa muut vammaisneuvoston tehtäväalueeseen kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

3 § Asettaminen   

 

Kaupunginhallitus valitsee toimikauttaan vastaavaksi ajaksi vammaisneuvostoon kymmenen (10) varsinaista jäsentä ja kullekin varajäsenen. Viisi (5) varsinaista jäsentä ja heidän varajäsentään edustaa vammaisjärjestöjä ja viisi (5) jäsentä ja heidän varajäsentään edustaa kaupunginhallituksen nimeämiä luottamushenkilöitä.

 

Kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Toinen näistä valitaan vammaisjärjestöjä edustavien henkilöiden keskuudesta ja toinen kaupunkia edustavista henkilöistä. Puheenjohtajuus vuorottelee kaupungin ja vammaisjärjestöjen edustajien välillä.

 

Turussa toimivia vammaisjärjestöjä pyydetään tekemään esitys vammaisneuvoston jäseniksi ja varajäseniksi. Esityksen valmistelemiseksi kaupunki järjestää kaikille avoimen tilaisuuden vammaisneuvoston toiminnasta, tavoitteista ja yhteistyöstä kaupungin ja muiden vaikuttajaryhmien kanssa.

 

Mikäli vammaisneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikauden, valitsee kaupunginhallitus uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi.

 

Vammaisneuvostolla on tarvittaessa oikeus kuulla asiantuntijoita sekä asiakohtaisesti nimetä keskuudestaan työryhmiä.

 

4 § Kokoukset

 

Vammaisneuvosto kokoontuu päättämänään aikana ja paikassa. Tarvittaessa vammaisneuvosto kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta muinakin aikoina.

 

Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja varajäsenille vammaisneuvoston päättämällä tavalla, mikäli mahdollista vähintään kaksi päivää ennen kokousta. Varsinaisen jäsenen ollessa estynyt saapumasta kokoukseen hän on velvollinen ilmoittamaan kutsun varajäsenelleen.

Vammaisneuvosto on päätösvaltainen, kun kokouksessa on läsnä puheenjohtaja mukaan lukien puolet jäsenistä.

 

Kokouspöytäkirja tarkastetaan ja hyväksytään vammaisneuvoston seuraavassa kokouksessa.

 

Vammaisneuvoston sihteerin ollessa estynyt, sihteerinä toimii kokouksessa valittu henkilö.

 

5 § Sihteerin tehtävät

 

Vammaisneuvoston sihteerinä toimii kaupungin nimeämä viranhaltija tai työntekijä.

 

Sihteerin tehtävänä on kokoussihteerin tehtävien lisäksi huolehtia käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä pitää yhteyttä julkisen hallinnon eri aloihin, elinkeinoelämään ja vammaisjärjestöihin sekä tiedottaa niiden toiminnoista vammaisneuvostolle.

 

6 § Yhteistyö vammaisjärjestöjen ja yhteisöjen kanssa

 

Vammaisneuvosto tekee yhteistyötä konsernihallinnon asiakkuudet ja osallisuus –vastuualueen ja muiden vaikuttajaryhmien kanssa.

 

Vammaisneuvosto kutsuu kaksi kertaa vuodessa kaupungin alueella toimivien vammaisjärjestöjen edustajat yhteiseen yhteistyö- ja neuvottelutilaisuuteen.

 

Vammaisneuvoston päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä noudatetaan soveltuvin osin Turun kaupungin hallintosääntöä.