Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4401.02.201611

1056-2016 (002)

Yhteistyön jatkaminen Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n kanssa vuosina 2016-2017

Tiivistelmä: -

Kh § 44

Johtaja Tuomas Heikkinen 28.1.2016:

Itämeren alueen Terveet Kaupungit – yhdistys on perustettu 12.5.1998 Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Kansaneläkelaitoksen kesken edistämään yhteistyötä ja verkostoitumista hyvinvoinnin edistämiseksi Itämeren alueella.

Kaupunginhallitus päätti 17.5.2010 § 305 kaupungin ja yhdistyksen välisestä yhteistyöstä vuosina 2011–2014. Vuonna 2015 yhdistyksen ja kaupungin välistä yhteistoimintaa tuettiin 80.000 määräisellä erillisavustuksella. Sosiaali- ja terveysministeriö ei nykyisin tue yhdistyksen toimintaa vaan kaupungin tuen lisäksi tuleva rahoitus perustuu hankkeisiin. 

Yhdistyksen sääntöjen mukaisena tarkoituksena on kehittää, ylläpitää ja vahvistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamista Itämeren alueen kaupungeissa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys verkostoituu kansainvälisesti ja harjoittaa koulutustoimintaa ja tekee yhteistyötä jäsenyhteisöjen kanssa.

Yhdistyksen toiminnan keskeinen tavoite on lisätä paikallistason toimijoiden tietotaitoa ja sisällyttää hyvinvointi ja terveys osaksi päätöksentekoa Hyvinvointia ja terveyttä edistävien hankkeiden kautta sekä toteuttamalla koulutusta ja seminaareja ajankohtaisiin hyvinvointia ja terveyttä edistäviin teemoihin liittyen.

Turun kaupunki on WHO:n Euroopan Healthy Cities – verkoston (Terveet Kaupungit). Itämeren alueen terveet kaupungit ry on nimetty myös WHO:n viralliseksi yhteistyökeskukseksi (Collaborating Centre). Kaupungilla ja yhdistyksellä on Terve Kaupunki – toiminnassa yhtenevät tavoitteet, kuten kaupunkiterveyden edistämisen laaja-alainen yhteistyö sekä terveiden ja aktiivisten elintapojen edistäminen. Yhdistys voi toiminnallaan tukea Turun kaupunkia WHO:n tavoitteiden toteuttamisessa.

Vuosille 2016–2017 esitettävässä sopimuksessa yhteistyö kaupungin kanssa on osaltaan kytketty kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmään. Ohjausryhmä voi antaa yhdistykselle toimeksiantoja sopimuksessa tarkemmin määritellyillä osa-alueilla kuten selvitystyöt sekä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen ja hyvien käytäntöjen tuominen kaupungin käyttöön.

Sopimuksen mukaan yhdistys myös mm. seuraa aktiivisesti WHO:n toimintaa ja ohjelmia ja tuottaa kaupungille ohjelmatietoja sekä vahvistaa osaltaan korkeakoulujen ja Turun Kaupunkitutkimusohjelman yhteyksiä hyvinvointiin liittyvässä tutkimuksessa ja kehitystyössä. Yhdistys osallistuu myös kaupungin Itämeriyhteistyöhön.

Sopimuksen mukaan kaupungin rahoitusta käytetään yhdistyksen henkilöstö- ja toimintakustannuksiin.

Liite 1Sopimus, Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n kanssa tehdään liitteen 1 mukainen sopimus yhteistyöstä ja yhdistyksen toiminnan tukemisesta vuosina 2016–2017 ja että sopimuksen mukaiseen toimintaan vuonna 2016 myönnetään 70.000 euroa.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset.

Tuki voidaan maksaa talousarvion 2016 kustannuspaikalta 11602, tilastollinen tilaus 602013 KH/Terve kaupunki.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedItämeren Alueen Terveet Kaupungit ry
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvHeikkinen Tuomas
tiedJärveläinen Pirjo
tiedLounaja Sanna
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 44
Liite 1:Sopimus, Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry