Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4301.02.201610

11806-2015 (001, 002)

Kasvuvyöhykekilpailu

Tiivistelmä:

Valtio järjestää kasvuvyöhykekilpailun, jonka johdosta tehdään 1-2 kasvuvyöhykesopimusta valtion ja vyöhykkeiden välillä. Turun kaupunki on valmistellut yhdessä Varsinais-Suomen liiton ja muiden kumppaneiden kanssa hakemuksen kilpailuun. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy hakemuksen valtion kanssa käytävien neuvottelujen pohjaksi.

Kh § 43

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaan hallitus tukee kaupunkiseutujen ja kasvukäytävien sekä eri alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn parantamista muun muassa kehittämällä sopimuspohjaista yhteistyötä valtion kanssa.

Ensimmäistä kertaa järjestetään kasvuvyöhykekilpailu, josta valitaan 1–2 parasta esitystä sopimusmenettelyyn. Valtion ja kasvuvyöhykkeiden välisten kasvusopimusten tavoitteena on alueen elinvoimaisuuden kokonaisvaltainen kehittäminen eri alueiden ja eri toimijoiden yhteistyöhön perustuen. Kasvuvyöhykkeen tulee olla kansallisesti merkittävä ja sen tulee sijaita kahden tai useamman maakunnan alueella.

Kasvuvyöhykkeet vastaavat itse omien tavoitteidensa ja painopisteidensä määrittelystä. Tavoitteena on 1-2 keskeisen strategisen painopisteen valinta, joita edistetään yhteistyössä vyöhykkeen ja valtion kanssa. Teemojen tulee olla sellaisia, jotka tukevat kasvuvyöhykkeen kokonaisvaltaista kehittämistä ja hallituksen kärkihankkeiden toteuttamista.

Hakemukset tulee toimittaa työ- ja elinkeinoministeriöön 29.1.2016 mennessä.

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto ovat vastanneet hakemuksen valmistelusta kasvuvyöhykekilpailuun yhdessä viiden muun maakunnan ja 12 muun kaupungin kanssa. Kaikki valmisteluun kutsutut kumppanit ovat mukana jätettävässä hakemuksessa. Kumppanit käyvät ilmi hakemuksesta.

Hakemuksen isäntäorganisaatioina (jotka toimittavat hakemuksen) toimivat Turun kaupunki ja Uudenmaan liitto. Hakemus toimitetaan työ- ja elinkeinoministeriöön 29.1.2016. Ministeriön kanssa on sovittu, että kaupunginhallitus käsittelee hakemuksen sen jättämisen jälkeen.

Hakemuksen valmistelussa on käytetty taustamateriaalina aiemmin valmisteltua Pohjoinen kasvuvyöhyke -työtä sovitettuna työ- ja elinkeinoministeriön antamaan vyöhykekilpailun ohjeistukseen ja valmistelukumppaneiden näkemyksiin. Vyöhykehakemuksen sisällöt mahdollistavat myös yhteistyön niin sanotun HHT-käytävän kanssa.

Työ- ja elinkeinoministeriö toteuttaa kasvuvyöhykehakemusten virkamiesarvioinnin helmikuussa 2016. Valintaa varten asetettava virkamiestyöryhmä valmistelee ehdotuksen työ- ja elinkeinoministeriölle jatkoneuvotteluihin valittavista helmi-maaliskuussa 2016.

Tarkentavat neuvottelut käydään parhaiksi arvioitujen hakemusten jättäneiden kanssa maaliskuussa 2016 työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Kasvuvyöhykkeistä neuvotteluihin otetaan mukaan 1-2 parhaaksi arvioitua. Neuvotteluissa aluetta edustavat hakijatahot sekä maakuntien liitot. Valinnat ja päätöksen solmittavista sopimuksista tekee työ- ja elinkeinoministeriö.

Varsinaisen kasvuvyöhykesopimuksen allekirjoittavat alueiden puolelta sopimusten toteuttamista rahoittavat tahot.

Mikäli työ- ja elinkeinoministeriö päättää arviointiprosessin ja tarkentavien neuvottelujen jälkeen solmia kasvuvyöhykesopimuksen Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kanssa, tuodaan sopimus kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Liite 1Hakemus kasvuvyöhykekilpailuun

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan hakemuksen kasvuvyöhykekilpailuun työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käytävien neuvottelujen pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tpvKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot


Liitteet:

Kh § 43
Liite 1:Hakemus kasvuvyöhykekilpailuun