Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3701.02.20164

1001-2016 (001)

Turun kaupungin itsenäisyyden juhlavuoden ja reformaation merkkivuoden toteuttaminen

Tiivistelmä:

Suomi juhlii itsenäisyyttä vuonna 2017. Juhlavuoden toimintaa edistetään kansallisella ja alueellisella tasolla. Turun kaupunki hakee Suomi 100 projektilta valtionapua ja asettaa paikallisen projektin itsenäisyyden juhlavuoden tavoitteiden edistämiseksi ja toiminnan toteuttamiseksi. Itsenäi-syyden juhlavuoden lisäksi vuosi 2017 on maailmanlaajuinen reformaation merkkivuosi, jonka tapahtumia ja toimenpiteitä tehdään Turussa, Suomen ainoassa reformaatiokaupungissa.

Kh § 37

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 27.1.2016:

Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden toteuttamiseksi on Valtioneuvosto perustanut projektin, asettanut valtuuskunnan ja hallituksen ja osoittanut toiminnan toteuttamiseksi tarvittavat resurssit. Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii pääministeri Juha Sipilä ja projektin hallituksen puheenjohtajana valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Projektin operatiivisesta toiminnasta vastaa pääsihteerinä toimii Pekka Timonen apunaan juhlavuoden sihteeristö.

Pääsihteeri esittelee asiat juhlavuoden hallitukselle ja toimii juhlavuoden päätuottajana. Projektin hallituksen tehtävänä on valmistella juhlavuoden ohjelmajulistus, jossa esitetään juhlavuoden keskeisimmät tavoitteet, periaatteet, teemat ja toteutusmuodot. Ohjelmajulistus luo puitteet ja suuntaviivat juhlallisuuksille ja ohjaa juhlaohjelmiston, tapahtumien, hankkeiden ja järjestelyjen suunnittelua.

Suomi 100 asettamispäätöksen mukaisesti sihteeristö arvioi saapuneet hanke-ehdotukset ja hyväksyy perusedellytykset täyttävät hankkeet ohjelmaan. Hallitus päättää hankkeista joille osoitetaan keskitettyä Suomi 100-ohjelman rahoitusta.

Kansalliseen ohjelmaan pääsy ja mahdollinen kansallinen tai alueellinen rahoitus edellyttää kaikilta hankkeilta seuraavaa:

-       hankkeen sisällön tulee tapahtua valtaosin vuonna 2017

-       ”yhdessä”-teema on tekemisen tavan ja sisällön ytimessä

-       yhteys itsenäiseen Suomeen tulee selkeästi esiin

-       jos tapahtuma on vuosittain toistuva, vuoden 2017 tapahtumalla on erityinen juhlavuoden teeman mukainen sisältö

Itsenäisyyden juhlavuoden pääteemaksi on valittu YHDESSÄ. Koko vuoden 2017 mittaisesta juhlavuodesta toivotaan muodostuvan kaikkien suomalaisten ja Suomen ystävien kohtaamispaikka.

Alueverkoston perustaminen 

Suomi 100 –projektin määrärahoista osoitetaan 2 250 000 euroa alueellisen toimintamallin toteuttamiseen. Avustuksia osoitetaan kaikille maakunnille ja kuudelle suurimmalle kaupungille. Avustuksen määrä per kuutoskaupunki (6) ja maakuntien liitto (18) voi olla enintään 90 000,00 euroa. Suomi 100 alueverkoston valtionapu tuli hakuun joulukuussa 2015. Valtioneuvoston asettama projekti edellyttää valtionavun ehtona, että projektille on asetettava tarvittava organisaatio, osoitettava valtionavun vastarahan edellyttämä määräraha tai työpanos ja edistettävä Suomi 100-projektin tavoitteita ja toimintaa alueellaan.  

Suomi 100 projektin alueverkoston rahoituksella voidaan resursoida alueellisia hankkeita ja koordinaatiosta syntyviä kustannuksia.

Sekä Turun kaupungilla että Varsinais-Suomen liitolla on mahdollisuus toteuttaa oma aluehanke ja molemmilla on mahdollisuus saada 90.000 euron valtionapu koordinaation ja ohjelman toteuttamiseen.

Turun kaupungin ja maakuntaliiton hankkeet toteutetaan erillisinä. Hankkeiden välillä tehdään yhteistyötä ja synergiamahdollisuudet hyödynnetään. Maakuntaliitto vastaa pääsääntöisesti muun maakunnan aktivoinnista ja Turun kaupunki operoi kaupunkialueella. Maakuntaliiton hankkeesta huomioidaan myös Turun tarpeita kaupungin maakuntaliiton maksuosuuksien suhteessa. Paikallisen valmistelun yhteydessä on esitetty, että Varsinais- Suomen liiton ja Turun kaupungin projekteilla olisi yhteinen juhlatoimikunta. Juhlatoimikuntaan tulee kaupungin ylimmän luottamus- ja virkajohdon edustus. Juhlavuoden viestinnän ja näkyvyyden toteuttaminen edellyttää monialaista ja runsasta toimintaa. Organisaatioiden viestintää olisi tarkoituksenmukaista vahvistaa yhteisellä markkinointi- ja viestintäsuunnittelijalla, jonka palkkakustannukset jaetaan 50/50 periaatteella. Turun kaupunki voi toimia yhteisen työntekijän isäntäorganisaationa.

Turun kaupunki hakee suurille kaupungeille ja maakuntaliitoille tarkoitettua valtionapua ja kaupunginjohtaja asettaa Turun kaupungin Suomi 100 –projektin. Projektin ohjausryhmänä toimii kaupungin johtoryhmä ja toiminnan koordinaatiovastuu on kaupunkikehitysryhmän vetovoiman vastuualueella. Kaupungin sisäisen yhteistyön varmistamiseksi asetetaan konsernihallinnon ja toimialojen yhteinen koordinaatioryhmä. Projektin toteuttamiseen palkataan koordinaattori ja maakuntaliiton kanssa yhteisesti resursoitu markkinointi- ja viestintäsuunnittelija.

Reformaation merkkivuosi, yleistä

Reformaationa tunnettu ajanjakso alkoi, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31.10.1517. Reformaatio on vaikuttanut Mikael Agricolasta lähtien kieleen, kirkolliseen elämään, koulutusjärjestelmään, yhteiskunnan turvaverkkoihin, kansainvälisiin suhteisiin, tapoihin, taiteisiin, kalenteriin ja moneen muuhun asiaan.

500 vuotta teesien julkaisemisen jälkeen vietetään maailmanlaajuista reformaation merkkivuotta ajalla 1.10.2016–5.11.2017. Kansallisesti on sovittu, että itsenäisyyden juhlavuotta ja reformaation merkkivuotta toteutetaan rinnakkain ja yhteistyössä. Turku on Suomen ainoa reformaatiokaupunki.

Kirkkohallitus on asettanut toimikaudeksi 17.9.2013 - 31.12.2017 500-vuotismerkkivuoden kansalaisvaltuuskunnan ja päätoimikunnan. Kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtajana toimii arkkipiispa Kari Mäkinen. Turun kaupungin edustaja kansalaisvaltuuskunnassa on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen.

Kaupungin toiminta toteutetaan seitsemällä toimintalinjalla

Kaupungin itsenäisyyden juhlavuoden laaja toiminnallinen kokonaisuus on tarkoituksenmukaista jakaa seitsemään toimintalinjaan. Vuoden 2016 talousarviossa on varattu 350.000€ Turun kaupungin Suomi 100 projektiin, juhlavuoden valmistelukustannuksiin ja yhteisöaloiteavustuksen toteuttamiseen.

1.    Kaupungin oman perustoiminnan aktivoiminen

On tärkeää, että toimintaa edistetään ja että itsenäisyyden juhlavuosi näkyy kaikilla toimialoilla. Kaupungin Suomi 100 koordinaatioryhmän johdolla konsernihallinto ja kaikki toimialat laativat toimialakohtaisen suunnitelman kevään 2016 aikana. Toimialakohtaisessa suunnitelmassa määritetään tavat ja toimenpiteet, joilla itsenäisyyden juhlavuotta toimialoilla toteutetaan. Toimialojen toiminta toteutetaan ensisijaisesti ja pääsääntöisesti toimialan määrärahojen puitteissa.

Toimialoilta voidaan esittää merkittäviä hankkeita rahoitettavaksi joko juhlavuoden kansallisesta rahoituksesta, maakuntaliiton Suomi 100 –rahoituksesta, kaupungin juhlavuoden erillismäärärahasta, reformaation merkkivuoden rahoituksesta tai jostain muusta ulkoisesta rahoituslähteestä tai –lähteistä. Kaupungin johtoryhmä / juhlavuoden ohjausryhmä hyväksyy toimialakohtaiset suunnitelmat kesäkuun 2016 kuluessa.

2.    Juhlapäätökset

Itsenäisyyden juhlavuoden linjauksissa kannustetaan tekemään erilaisia juhlapäätöksiä juhlistamaan juhlavuotta. Kaupunginvaltuusto pitää syksyllä 2017 juhlakokouksen ja kokouksessa tullaan tekemään kaupunkia koskevat itsenäisyyden juhlavuoden juhlapäätökset.

3.    Investointihankkeet

Valtiolle on esitetty Suomi 100 investointihankkeena Suomen historian museon perustamista Turkuun.

Kaupungilla on käynnissä investointeja, jotka valmistuvat itsenäisyyden juhlavuoden aikana. Tämän hetken arvion mukaan sellaisia ovat ainakin kaupunginteatterin peruskorjaus ja palloiluhalli.

Näiden lisäksi on useita muita hankkeita ja hankeaihioita, joiden kytkeminen itsenäisyyden juhlavuoteen voisi tuoda lisäarvoa.

4.    Kaupungin Suomi 100 yhteisöaloiteavustus

Kaupunki aktivoi ja vauhdittaa paikallista toimintaa ja toimijoita avustamalla pienimuotoisia yhteisöhankkeita tai niiden valmistelua. Rahoitukseen käytetään kaupungin toimintaan varattavaa määrärahaa sekä saatavaa valtionapua. Haku toteutetaan kolmessa vaiheessa – keväällä 2016, syksyllä 2016 ja tammikuussa 2017. Tähän tarkoitukseen on vuodelle 2016 varattu 120.000 euroa (minimi 1.000 € - maksimi 10.000 €). Kaupungin sisäinen koordinaatioryhmä tekee esitykset avustettavista hankkeista kaupunginjohtajalle.

Avustettavien hankkeiden on oltava hyväksytty Suomi 100 -ohjelmahankkeeksi ja niiden tulee noudattaa Suomi 100 hankkeille asetettuja vaatimuksia sekä valionavun periaatteita. Avustustoiminnassa noudatetaan Turun kaupungin avustusohjeita.

Avustusta voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt tai toiminimet. Rahoitusta ei myönnetä perustoimintaan

Ohjelmaan liittyvät tapahtumat ja toimenpiteet tulee toteuttaa ensisijaisesti Turussa. Toiminta voi olla muuallakin kuin Turussa, mikäli sen katsotaan edistävän kaupungin tavoitteita. Toimijoilta edellytetään ja viestintäyhteistyötä. Hankkeet ovat luonteeltaan avoimia ja positiivisia.

Avusteltavilta edellytetään jälkikäteen toiminnan ja talouden raportointia. Mikäli hanke ei toteudu, tulee avustus palauttaa ensitilassa kaupungille.

5.    Reformaation merkkivuosi

Itsenäisyyden juhlavuosi ja reformaation merkkivuosi tapahtuvat ajallisesti lähes päällekkäin. Reformaation merkkivuoden teemat ja sisällöt kytkeytyvät useilla toiminnan osa-alueilla itsenäisyyden juhlavuoteen. Paikallisesti on tärkeää järjestää hyvä koordinaatio päällekkäisyyksien ehkäisemiseksi ja synergioiden hyödyntämiseksi. Turun kaupungilla ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymällä on yhteinen hanke edistämässä merkkivuoden paikallista toteuttamista. Seurakuntayhtymä toimii hankkeen isäntäorganisaationa ja se on myös asettanut hankkeelle ohjausryhmän. Seurakuntayhtymän palvelukseen on palkattu koordinaattori edistämään ja toteuttamaan merkkivuoden ohjelmaa.

Turun kaupungin vuoden 2016 talousarvioon on varattu määräraha merkkivuosihankkeen vuoden 2016 kustannuksiin. Merkkivuosi tuo Turkuun useita merkittäviä tilaisuuksia ja tapahtumia. Merkkivuoden päätapahtumana on vuoden 2017 kirkkopäivät.

Turku on Suomen ainoa reformaatiokaupunki, kirkon pääkaupunki sekä Suomen hengellinen pääkaupunki. Reformaatiokaupungin status on Turulle arvokas ja sisältökokonaisuus omaa vahvaa vetovoima- ja matkailupotentiaalia.

6.    Suurtapahtumat

Itsenäisyyden juhlavuoden ansiosta Turkuun saadaan useita merkittäviä kansalliset ja kansainvälisiä suurtapahtumia ja näyttelyitä, jotka vahvistavat kaupungin positiivista imagoa ja saavat aikaan positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia. Suurtapahtumat käsitellään erillishankkeina ja niistä tehdään hankekohtaiset erilliset toteutus- ja rahoituspäätökset. Vuoden 2016 talousarviossa on varauduttu The Tall Ships Races:n valmistelukustannuksiin. Itsenäisyyden juhlavuoden varausmäärärahoja voidaan kohdentaa muiden suurtapahtumien valmistelukustannuksiin.

Itsenäisyyden juhlavuoden suurtapahtumia ja näyttelyitä ovat mm. The Tall Ships Races, Europeade, Paavo Nurmi Games ja tapahtumaviikko, European Heritage Congress 2017, Die Kalewalainen in Pohjola –ooppera, Pesäpallon World Cup ja nuorten suurleiri, Vuosisadan kulttuurigaala , Food & Fun, Wäinö Aaltonen ja kansallisen yhteyden rakentaminen, 101 esinettä –Turku Suomen historian tapahtumapaikkana, Touko Laaksonen – The Man Behind Tom of Finland, Turun hovioikeuden juhlanäyttely ja Mikael Agricola –näyttely.

7.    Virallinen yhteistyö ja kansainvälinen toiminta

Itsenäisyyden juhlavuosi ja reformaation merkkivuosi tuovat Turkuun merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiä tapahtumia ja vieraita. Kaupunki hyödyntää juhlavuoden tapahtumia kaupungin tavoitteiden edistämiseen ja edunvalvontaan. Kaupunki toimii aktiivisesti merkittävien kansallisten ja kansainvälisten virallisten tilaisuuksien saamiseksi Turkuun.

Turulla ja Turun joululla on merkittävä asema osana suomalaista joulunviettoa. Itsenäisyyden juhlavuoden kansallinen virallinen ohjelma päättyy itsenäisyyspäivään. Turun kaupunki profiloituu vahvasti itsenäisyysvuoden joulun toimijana. Joulukaupunki Turku ja joulun tilaisuudet ja tapahtumat kytkeytyvät sekä itsenäisyyden että reformaation tarinaan.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että itsenäisyyden juhlavuotta ja reformaation merkkivuotta toteutetaan Turussa edellä olevan esityksen mukaisesti,

että kaupungin konsernihallinto, toimialat ja konserniosat osallistuvat ja edistävät juhlavuoden ja merkkivuoden tavoitteita ja toimintaa toimialoillaan ja

että itsenäisyyden juhlavuoden ja reformaation merkkivuoden valmistelun etenemisestä raportoidaan kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvStrategiset yhteisöt
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot
tpvMatkailun palvelukeskus
tpvSivistystoimiala
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvYmpäristötoimiala
tiedKirkkola Antti