Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2118.01.20168

12298-2015 (001, 101)

TYP-sopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Varsinais-Suomen TYP-sopimusta. Se on monialaisen työllistämisen edistämistä olevan palvelun tarpeessa oleville asiakkaille tarkoitettu kuntien ja valtion toimijoiden yhteistyösopimus. Samalla esitetään, että kaupunkikehitysryhmän johtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus Turun kaupungin puolesta.

Kh § 21

Palvelujohtaja Mika Helva

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (1369/2014) ja sen nojalla annettu asetus (1377/2014) tulivat voimaan vuoden 2015 alusta. Siirtymäaikaa lain ja asetuksen toteuttamiseen oli vuosi 2015 siten, että johtoryhmä tuli nimetä kesäkuun loppuun mennessä ja yhteistyösopimus laatia siten, että se on voimassa 1.1.2016.

Työllistämistä edistävällä monialaisella yhteispalvelulla tarkoitetaan yhteistoimintamallia, jossa Kansaneläkelaitos (KELA), kunta ja työ- ja elinkeinotoimisto yhdessä arvioivat työttömien palvelutarpeet, suunnittelevat työttömien työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaiset palvelukokonaisuudet sekä vastaavat työttömien työllistymisprosessin etenemistä ja seurannasta siten kuin laissa ja asetuksessa säädetään.

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä tarjoamalla heille heidän palvelutarpeensa mukaisia julkisia työvoimapalveluja sekä sosiaali- terveys- ja kuntoutuspalveluja, joilla tuetaan ja parannetaan työ- ja toimintakykyä, ammatillista osaamista ja muita työmarkkinavalmiuksia. Edelleen tavoitteena Varsinais-Suomessa on maakunnallisen yhteistyön kehittäminen työllisyyden edistämiseksi ja asiakkaiden aktivoimiseksi, työmarkkinatuen kuntaosuusmaksujen aleneminen, pitkäaikaistyöttömyyden vähentyminen, työvoiman saatavuuden parantuminen, työllisyysasteen kohoaminen ja lähipalveluiden turvaaminen asiakkaille.

Lain mukaan TE-toimiston alueella toimii vähintään yksi johtoryhmä. Monissa muissa maakunnissa päädyttiin useamman johtoryhmän malliin, mutta Varsinais-Suomessa on koko maakunnan yhteinen johtoryhmä. Sen puheenjohtaja on palvelujohtaja Mika Helva ja Turun kaupungin toinen edustaja siinä on työllisyyspalvelujohtaja Jukka Juvonen. Muut maakunnan kunnat ovat edustettuina seudullisesti siten, että jokaiselta seudulta on yksi edustaja paitsi Turun seudulta, jossa Turun itäisillä ja Turun läntisillä kunnilla on lisäksi yksi edustaja kummallakin. Johtoryhmässä on kuntien edustajien lisäksi Varsinais-Suomen TE-toimiston sekä Kelan edustajat.

Asetus edellyttää johtoryhmää valitsemaan monialaisen yhteispalvelun järjestämistä johtavan henkilön. Varsinais-Suomessa tähän tehtävään valittiin päätoimiseksi TYP-johtajaksi 1.11.2015 aloittanut Maria Silver, joka on valmistellut liitteenä olevan sopimuksen. Hänet on palkattu Turun kaupungin organisaatioon ja muut kunnat osallistuvat hänen palkkakustannuksiin sopimuksessa esitellyllä tavalla.

Sopimuksessa sovitaan Varsinais-Suomen kuntien, Kelan ja Varsinais-Suomen TE-toimiston kesken siitä, että lain tarkoittamat yhteiset toimipisteet ovat Turussa ja Salossa. Lisäksi sovitaan muualla kuin yhteisissä toimipisteissä tarjottavista palveluista, TYP-toiminnan johtamisesta, kustannusjaosta ja toiminnan hallinnoinnista. Palvelupisteistä ja henkilöstömitoituksista sovitaan tarkemmin sopimuksen liitteissä. Sopimuksen liitteiden tiedon päivittämisoikeus annetaan sopimuksessa johtoryhmälle, jotta palvelut ja niiden mitoitus voidaan toteuttaa mahdollisimman joustavasti ja kustannustehokkaasti.

Sopimusta on valmisteltu ja käsitelty TYP:n johtoryhmässä syksyn 2015 aikana ja kaikilta sopijaosapuolista on pyydetty elokuussa ja joulukuussa 2015 lausunnot sopimuksesta. Lausuntojen perusteella johtoryhmä on päättänyt, että sopimus lähetetään Varsinais-Suomen kunnille, Varsinais-Suomen TE-toimistolle ja Kansaneläkelaitokselle tammikuun alussa hyväksyttäväksi ja allekirjoitettavaksi. Sopimusta esitetään hyväksyttäväksi tammikuun aikana siten, että se tulee takautuvasti voimaan 1.1.2016.

Liite 1Yhteistyösopimus                                    

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva sopimus hyväksytään ja

että kaupunkikehitysryhmän johtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, elinkeino ja osaaminen
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tiedTyöllisyystoimikunta


Liitteet:

Kh § 21
Liite 1:Yhteistyösopimus