YHTEISTYÖSOPIMUS

 

Sopimuksen osapuolet:

 

Turun kaupunki (Kaupunki)

y- tunnus 0204819-8

Yhteyshenkilö:

 

Turun konservatorion kannatusyhdistys ry. (Konservatorio)

y-tunnus 0204843-8

Yhteyshenkilö:

 

Yhteyshenkilön vaihtumisesta on viipymättä ilmoitettava toiselle sopimuksen osapuolelle kirjallisesti.

 

 Sopimuksen tarkoitus

 

Tällä sopimuksella sovitaan sopimuksen osapuolten yhteistyöstä sekä ehdoista, joilla Kaupunki osallistuu Konservatorion toiminnan rahoitukseen vuosina 2016–2019. Tällä sopimuksella sovitaan Konservatorion kokonaistuesta. Vuokra-avustusta ei makseta erikseen.

 

Sopimuksen osapuolet toteavat, että Konservatorio ylläpitää Turun konservatorio – nimistä oppilaitosta, joka järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön ja opetushallituksen alaisena tavoitteellista taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaisesti. Koulutuksen järjestäminen perustuu voimassaolevaan lainsäädäntöön (1998/633, 1998/630) opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiin koulutuksenjärjestämislupiin ja opetushallituksen määrittämiin opetussuunnitelmien perusteisiin.

 

Tällä yhteistyösopimuksella Konservatorio ja Kaupunki sopivat opetuspalvelujen antamisesta turkulaisille oppilaille ja Kaupungin avustuksesta Konservatorion toimintaan jäljempänä mainituin ehdoin.

 

Konservatorion opetuksen keskeinen sisältö ja tavoitteet

 

Musiikin opetuksen peruslähtökohtana on länsimainen klassinen traditio ja kaupungin rahoitusta on tarkoitus käyttää ensisijaisesti taidemusiikin opetuksen edistämiseen. Alle kouluikäisille konservatorio tarjoaa monipuolista musiikin varhaiskasvatusta. Turun konservatorion tunnuspiirteitä ovat korkeatasoinen ja pätevä opettajakunta, luovuus, monipuolisuus ja tyylien raja-aitoja ylittävä taiteen tekeminen. Luovuutta edistetään erilaisilla hankkeilla ja järjestämällä mahdollisuuksia normaalien opetusraamien ulkopuoliselle toiminnalle.

 

Sopimuksen tarkoittamassa toiminnassa noudatetaan Turun konservatorion opetussuunnitelmaa. Opetus toteutetaan yksilö- ja ryhmäopetuksena. Osa oppilaista osallistuu kumpaankin opetusmuotoon.

 

Yksilöopetusta annetaan valintakokeessa hyväksytyille oppilaille. Turun konservatoriossa on mahdollista opiskella kaikkia soittimia ja pääsoittimen ohella sivuaineena voi olla toinen instrumentti.

 

Ryhmäopetusta annetaan oppilaille instrumenttiopintojen ohella sekä varhaisiän musiikkikasvatuksena musiikillisten valmiuksien kehittämiseksi.

 

Koulutuksen pääkohderyhminä ovat alueen lapset ja nuoret.

 

Mikäli oppilas ei vammaisuuden, sairauden tai muun näihin verrattavissa olevan syyn takia kykene opiskelemaan opetussuunnitelmaan mukaisesti opetusta yksilöllistetään. Oppilaitos järjestää lisäksi yksilöllistettyä musiikin varhaiskasvatusta.

Turun konservatorion toimintaan kuuluu jatkuva arviointi ja itsearviointi.

 

Konservatorio pyrkii edelleen vahvistamaan asemaansa yhtenä Suomen merkittävimmistä taiteen perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjistä. Sijaintipaikkana on Turun kaupunki ja päätoiminta-alueena on Turun seutukunta ja Varsinais-Suomi. Konservatorio jatkaa innovatiivista rooliaan koulutuksen kehittäjänä yhteistyössä opetushallituksen, opetusministeriön ja Suomen konservatorioliiton sekä Turun kaupungin kanssa. Muiden konservatorioiden tapaan Konservatorio toteuttaa alueellisen koordinoijan roolia omalla toiminta-alueellaan Varsinais-Suomessa.

 

Taloudelliset tavoitteet

 

Konservatorion toiminnan lähtökohtana on kustannustehokkuus ja laadukkuus. Koulutuksen järjestämisen taloudellisten ja toiminnallisten skaalaetujen saavuttamiseksi Turun konservatorio jatkaa verkostoyhteistyötä suomalaisten konservatorioiden kanssa sekä kansainvälisellä tasolla.

 

Oppilaspaikan hyväksyttävien kustannusten määräksi on sovittu vuoden 2016 kustannustasolla:

 

Yksilöopetus    1.475 euroa/ oppilas

Ryhmäopetus     162 euroa/oppilas

 

Konservatoriossa opiskeli vuonna 2016 ryhmäopetuksessa 585 turkulaista oppilasta ja yksilöopetuksessa 370 turkulaista oppilasta, siten että osa oppilaista osallistui kumpaankin opetusmuotoon. Oppilasmäärä vahvistetaan vuosittain syyskuun 20. päivän tilanteen mukaan.

 

Oppilaspaikkakustannuksiin sisältyy muun muassa soittimien hankintaa, musiikkikirjaston ylläpitoa sekä Konservatorion järjestämiä konsertteja ja tanssiesityksiä. Konservatorio mahdollistaa oppilaiden esiintymisiä Kaupungin tilaisuuksissa erikseen sovitusti.

 

Muutoksista kustannusten määrässä, valtionosuudessa ja/tai oppilasmäärässä neuvotellaan tarvittaessa osapuolten kesken erikseen. Kaupungin avustus määräytyy kaupunginvaltuuston talousarviossa vahvistaman määrärahan mukaan.

 

Yhdistyksen tulee vuosittain etukäteen toimittaa Kaupungille toimintasuunnitelmansa ja talousarvionsa.

 

Konservatorio on lisäksi oikeutettu perimään lukukausimaksun oppilailta.

 

Yhteistyö

 

Konservatorion tiloissa toimii myös Turun ammattikorkeakoulu Oy:n musiikin koulutusohjelma, jonka kanssa tehdään monipuolista yhteistyötä kunkin koulutusasteen lähtökohdista. Lisäksi Konservatorio tekee aktiivista yhteistyötä Kaupungin kanssa.

 

Konservatorio sitoutuu siihen, että Konservatorion hallitukseen valitaan kaksi Turun kaupunginhallituksen ehdottamaa jäsentä.

 

Kaupungilla tai sen lukuun toimivalla on oikeus tarkastaa Konservatorion hallintoa ja taloutta. Konservatorio sitoutuu antamaan Kaupungille sen pyytämät tiedot taloudesta ja hallinnosta sekä noudattamaan avustuksille kulloinkin asetettavia Turun kaupungin päätöksiä ja ehtoja. Tilinpäätöksen, toimintasuunnitelman ja talousarvion Konservatorio toimittaa Kaupungille vuosittain ilman eri pyyntöä.

 

Konservatorion tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti Turun kaupungille asioista, joilla on sopimussuhteen tai sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

 

Avustuksen palauttaminen 

 

Konservatorion tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

Turun kaupungilla on oikeus vaatia jo maksettu avustus tai sen osa palautettavaksi, jos:

-Konservatorio on antanut toiminnastaan virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja tai on salannut tietoja taikka on kieltäytynyt antamasta vaadittuja tietoja, asiakirjoja tai muuta aineistoa;

-Konservatorio on käyttänyt avustusta tämän sopimuksen vastaiseen tarkoitukseen;

-Konservatorio on lopettanut avustuksen kohteena olevan toimintansa, supistanut tai muuttanut sitä olennaisesti taikka luovuttanut sen toiselle;

-Konservatorio on joutunut ulosottotoimenpiteen kohteeksi, selvitystilaan, konkurssiin tai saneerausmenettelyn kohteeksi;

-lainsäädäntö edellyttää avustuksen takaisin perimistä; taikka

-Konservatorio menettelee muulla tämän kohdan seikkoihin rinnastettavalla tavalla.

 

Mikäli sopimus irtisanotaan tai puretaan, Turun kaupungilla on oikeus saada Konservatoriolta takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan.

 

Sopimuksen irtisanominen

 

Kaupungilla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Konservatorio laiminlyö tämän sopimuksen mukaisten velvoitteiden, tavoitteiden tai yhteistyön noudattamista taikka jos Konservatorion opetuksen sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan.

 

Konservatoriolla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Kaupungin taloudellinen tuki muuttuu olennaisesti.

 

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta. Irtisanomisaika alkaa sen kalenterikuukauden viimeisenä päivänä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi sopimuksen osapuolelle.

 

Sopimuksen purkaminen

 

Kumpikin osapuoli saa purkaa sopimuksen kokonaan tai osittain, jos toinen osapuoli on olennaisesti rikkonut sopimusvelvoitteitaan tai on ilmeistä, että olennainen sopimusrikkomus tulee tapahtumaan. Olennaisena sopimusrikkomuksena pidetään muun muassa sitä, että Konservatorio laiminlyö tämän sopimuksen mukaisten velvoitteiden, tavoitteiden tai yhteistyön noudattamista olennaisesti eikä Konservatorio Kaupungin huomautuksesta huolimatta viipymättä korjaa menettelyä tai jos laiminlyönnit ovat toistuvia.

 

Sopimuksen purkaminen on tehtävä kirjallisesti.

 

Sopimuksen siirto

 

Osapuolella ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman toisen osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

 

Sopimuksen muuttaminen

 

Sopimusosapuolet voivat muuttaa tätä sopimusta kirjallisesti, muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat osapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja allekirjoittaneet.

 

Muut ehdot

 

Sopimus tulee voimaan sen tultua allekirjoitetuksi ja päättyy viimeistään 31.12.2019 ilman eri irtisanomista. Sopimuksen mahdollisesta jatkamisesta neuvotellaan syksyn 2019 aikana.

 

Tätä sopimusta koskevat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan sopimuksen osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli neuvotteluin ei saada ratkaisua eikä osapuoli sopimusrikkomusta koskevan kirjallisen vaatimuksen saatuaan korjaa rikkomustaan kuudenkymmenen (60) päivän kuluessa, ratkaisee asian ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin sopimuksen osapuolelle.

 

Turussa    kuun päivänä xx

 

 

 

 

TURUN KAUPUNKI

 

 

 

TURUN KONSERVATORION KANNATUSYHDISTYS RY