Elinkeinosopimuksen palvelusopimus (palveluliite)

Sopimuksen tarkoitus       

Tällä palvelusopimuksella Turun seudun elinkeinosopimuksen hyväksyneet kunnat sopivat kunnille tuotettavista elinkeinopalveluista.

 

Elinkeinoyhteistyön toteuttaminen

Elinkeinopalvelut kunnille tuottaa Turun Seudun Kehitys Oy (TSEK OY), joka voi tuottaa palveluita itse tai hankkia palveluita muualta. Palvelujen tuotannosta laaditaan yksityiskohtainen palvelusopimus.

TSEK Oy:llä on hallitus, joka johtaa ja valvoo palvelusopimuksen ja elinkeinoyhteistyön toteuttamista.

TSEK Oy:llä on yhtiökokous, joka hyväksyy osakeyhtiölain ja osakassopimuksen mukaiset asiat. Yhtiökokous voi päättää palvelusopimukseen tehtävistä muutoksista yksimielisesti.

TSEK Oy:llä on neuvottelukunta, johon kutsutaan keskeisiä elinkeinotoimijoita käsittelemään seudun elinvoimaisuuden, yrityselämän ja työelämän kehittämistä.

Sopimuksen rakenne

Palvelusopimus koostuu kahdesta pääalueesta:

1.Yrityspalvelut

Yritysten neuvontapalvelut laajasti (Potkurin toiminta)

Kasvuyrityspalvelut

Kansainvälistäminen

Invest In ja sijoittautumispalvelut

Markkinointi

Alueellisten verkostojen ylläpito-/klusteripalvelut

2. Elinkeinorahasto

Elinkeinorahasto on rahasto, josta rahoitetaan hankkeita tai maksetaan avustuksia Turun seudun elinkeinosopimuksen tarkoitusta toteuttaville ja Turun seudun elinvoiman kehittymistä edistäville tahoille TSEK OY:n hallituksen päättämällä tavalla.

Tavoitteena on, että elinkeinorahastosta rahoitetaan erityisesti hankkeita, joissa on mukana myös muita rahoittajia tai rahoitusmuotoja (EU-hankerahat, valtiontuet, Sitra, Tekes, Invest In yms.)

Elinkeinorahasto jaetaan kiinteään osaan sekä kuntakohtaiseen osaan.

Rahaston Kiinteä osa

Kiinteästä osasta rahoitetaan vuosittain yhtiökokouksen talousarviopäätöksen mukaisesti Turun seudun yleisiä hankkeita tai avustuksia, jotka hyödyttävät seutua Turun seudun elinkeinosopimuksessa tarkoitetulla tavalla.

Kiinteä osuus maksetaan vuosittain rahastoon.

Rahaston Kuntakohtainen osa

Kuntakohtaisesta osasta kukin kunta voi rahoittaa omia elinkeinohankkeitaan tai yhdessä muiden kuntien tai toimijoiden kanssa toteutettavia hankkeita, jotka edistävät Turun seudun elinkeinosopimuksen tarkoitusta.

Kuntakohtaista osuutta ei makseta rahastoon, vaan se kirjautuu rahastoon saamisena ja osakaskunnalle rahastoon kohdistuvana velkana. Kun raha käytetään, saaminen poistuu kuten myös rahastolle oleva velka. Kukin kunta on velvollinen osoittamaan tilinpäätöksessään elinkeinorahastolle olevan velan osuuden.

Kuntakohtainen osuuden käyttö on kunkin kunnan omassa harkinnassa, mutta TSEK Oy:n hallituksen on kuitenkin hyväksyttävä elinkeinorahastosta rahoitettava kuntakohtainen hanke.

Mikäli kunta ei tilivuoden aikana käytä kaikkea kuntakohtaista elinkeinorahaa, kasvaa ko. kunnan omaisuus rahastossa käyttämättä jääneiltä osin. Mikäli kuntakohtaisia osuuksia ei ole käytetty palvelusopimuksen päättyessä, palautetaan osuudesta 50 % osakaskunnalle ja 50 % maksetaan elinkeinorahastoon. Tämä toimii kannustimena kuntakohtaisten elinkeinohankkeiden toteuttamiseksi. Elinkeinorahastoon maksettu 50 %:n kuntakohtainen osuus muuttuu tällöin rahaston kiinteän osan varallisuudeksi.

Rahaston lakkauttaminen

Elinkeinorahasto voidaan lakkauttaa vain osapuolten yksimielisellä yhtiökokouksen päätöksellä. Mikäli rahasto lakkautetaan, palautetaan siellä jäljellä olevat kiinteän rahaston varat kunnille niiden maksuosuuksien suhteessa ja kuntakohtaiset osuudet jäävät kaupungeille/kunnille itselleen.

Palvelusopimuksen kunnittainen maksuosuus

Yhtiön hallitus esittää vuosittain yhtiökokoukselle talousarvion, joka päättää kuntakohtaisesta asukaslukuun perustuvasta maksuosuudesta Turun seudun elinkeinosopimuksen mukaisesti.

Talousarviossa kustannukset jaetaan tämän sopimuksen rakenteen mukaisesti 1. Yrityspalvelut, ja 2. Elinkeinorahasto (Kiinteä osa ja Kuntakohtainen osa).

Vuoden 2016 asukaskohtainen vuosimaksu on 9,85 euroa/asukas jakautuen seuraavasti

Yrityspalvelut         6,00 euroa/asukas

Elinkeinorahasto kiinteä osa      1,925 euroa/asukas

Elinkeinorahasto kuntakohtainen osa    1,925 euroa/asukas

Vuosimaksun oleellinen muutos seuraavina vuosina edellyttää kuntien yksimielistä päätöstä.

Palvelusopimuksen purkautuminen

Kunnat sitoutuvat palvelusopimukseen kaksivuotiskaudeksi kerrallaan. Mikäli kunta on irtisanonut elinkeinosopimuksen, noudetaan viimeisintä palvelusopimusta elinkeinosopimuksen päättymiseen saakka. Palvelusopimus päättyy elinkeinosopimuksen päättyessä. Muutoin palvelusopimus voidaan purkaa kesken kauden vain yhtiökokouksen yksimielisellä päätöksellä. Elinkeinosopimus allekirjoitetaan ensimmäisen talousarviopäätöksen jälkeen.

Sopimuskauden ensimmäinen vuosimaksu on 2016 9,85 euroa/asukas. Vuosimaksu on sama kuin vuonna 2014.