Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55117.12.20157

4397-2015 (653, 642)

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös asiassa "Valtion luopuminen Turun kaupungille luovutettujen kiinteistöjen palautusvelvollisuudesta"

Tiivistelmä: -

Kh § 551

Tilacontroller Minna Juselius:

Kampushankkeen valmistelun yhteydessä konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus- vastuualue valmisteli yhteistyössä lakiasioiden ja Turun ammattikorkeakoulu Oy:n (AMK) kanssa anomuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM). Anomuksessa esitettiin, että valtio luopuisi palautusvelvollisuudesta Sepänkatu 1 ja 2 kiinteistöjen osalta sillä perusteella, että palautusvelvollisuutta vastaava euromäärä kohdistetaan Ruiskatu 8 kiinteistön korjauksiin. Anomus oli OKM:n ohjeiden mukaan mahdollista toimittaa käsiteltäväksi Turun kaupunginvaltuuston hyväksyttyä kampushankkeen.

Kaupunginhallitus teki 8.6.2015 toimeenpanopäätöksen asiassa ”Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kampuskokonaisuuden hyväksymistä koskevan kaupunginvaltuuston 1.6.2015 päätöksen täytäntöönpano”. Valtaosa päätöskohtia jäi toimeenpanon osalta odottamaan opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä liittyen valtiolta lahjoituksena saatujen kiinteistöjen palautusvelvollisuudesta luopumiseen.

Kaupunginhallitus päätti 8.6.2015, että seuraavilta osin kaupunginvaltuuston päätös 1.6.2015 pannaan täytäntöön OKM:n päätöksen jälkeen:

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kampuskokonaisuuden periaateratkaisu; Kupittaan kampuksen uudisrakennus, Medisiina D ja ICT–cityn tilojen vuokraus sekä olemassa olevien tilojen käytön tehostaminen hyväksytään,

- että Kupittaan kampuksen uudisrakennuksen hankesuunnitelma hyväksytään ja toteutetaan kiinteistöosakeyhtiömuotoisesti,

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n esitys investointirahaston purkamisesta hyväksytään vuoteen 2017 mennessä siten, että Turun ammattikorkeakoulu Oy ostaa 4,5 M€:lla Kiinteistöosakeyhtiö Asemankulman osakkeet, 3,0 M€:lla Koneteknologiakeskuksen kiinteistön ja sijoittaa loput 2,5 M€:a  Kupittaan kampuksen uudisrakennukseen,

- että Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman osakkeet myydään Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle 4,5 M€:n kauppahintaan liitteen 5 mukaisilla ehdoilla,

- että kiinteistö 853-21-2-34 (Koneteknologiakeskus, os. Lemminkäisenkatu 28) myydään Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle 3 M€:n kauppahintaan liitteen 6 mukaisilla ehdoilla,

- kiinteistötoimialan toimialajohtaja valtuutetaan tekemään edellä mainittuihin kauppakirjoihin vähäisiä muutoksia

- että Turun kaupunki vastaa toissijaisesti Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle siirtyvien ICT-cityn vuokrasopimusten velvoitteista (kerrokset 1 -3 ja toimistotilat kerroksessa 4),

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy oikeutetaan luopumaan Ruiskatu 8 tilojensa vuokrauksesta 1.6.2018 lukien ja Sepänkatu 1 tilojen vuokrauksesta 1.6.2019 lukien.

OKM on antanut päätöksensä asiasta 3.12.2015 (päätös liitteenä 1). Sen mukaan ”Mikäli Turun kaupunki päättää toteuttaa AMK:n hallituksen 7.4.2015 kokouksessaan hyväksymän toimitilajärjestelyn, jonka Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 1.6.2015, ja valtion kiinteistöt jäävät osittain tai kokonaan pois valtionosuuskäytöstä, opetus- ja kulttuuriministeriö ei tule määräämään palautettavaksi valtion luovuttaman omaisuuden suhteellisen osan osuutta valtionosuuskäytöstä poisjäävän omaisuuden käyvästä arvosta, mikäli lahjoitusvarat ja niitä koskeva palautusvelvollisuus siirretään hakemuksessa kuvattuun valtion osuuskäyttöön liittyvään rakennushankkeeseen (Ruiskatu 8) seuraavin ehdoin:

l. Sepänkatu 2 -kiinteistöä käytetään AMK:n poismuuton jälkeen peruskorjattaville lukioille.

2. Turun kaupungin tulee purkaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle kuuluvan investointirahaston 10 milj. euron loppupääoman AMK:n hallituksen 7.4.2015 ja Turun kaupunginvaltuuston 1.6.2015 tekemän päätöksen mukaisesti.

3. Turun kaupungin tulee saattaa lahjoituskiinteistöjä koskevassa hakemuksessa mainittuja valtion lahjoittamia kiinteistöjä koskeva asia opetus- ja kulttuuriministeriön käsiteltäväksi, kun käyttötarkoituksen muutokset ja/tai luovutukset tosiasiallisesti tapahtuvat. Siinä yhteydessä tulee esittää päivitetty ulkopuolisen arvioijan laatima arvio kohteen markkina-arvosta ja luovutushinnan suunnitellusta kohdistumisesta valtionosuuskäyttöön tarkoitettuun rakennushankkeeseen.

4. Turun kaupungin tulee ilmoittaa opetus- ja kulttuuriministeriölle tiedot toteutuvista myynneistä ja myyntihinnoista sekä uuden hankkeen valmistumisesta ja toteutuneista kustannuksista. Mikäli palautettavaksi määrättävissä oleva summa ylittää suunnitellun hankkeen (Ruiskatu 8) kustannukset, ylittävä osa määrättäneen palautettavaksi valtiolle.

5. Ruiskatu 8 -kiinteistön osalta Turun kaupungin tulee sitoutua siihen, että rakennushankkeeseen siirrettyjä varoja tulevat koskemaan Sepänkatu l ja Sepänkatu 2 luovutussopimuksen (1.6.1994) kohdan 9 mukaiset luovutetun omaisuuden palauttamista koskevat ehdot.

6. Turun kaupungin tulee kirjanpidossaan kirjata valtion lahjoitusvarat hankintamenon vähennyksinä, ellei Turun kaupunkia koskevassa kirjanpitolainsäädännössä toisin säädetä.

7. Mikäli valtion luovuttama omaisuus tai osa siitä vuokrataan ulkopuoliselle, niin ministeriö voi hakemuksesta luopua toistaiseksi luovutussopimukseen perustuvasta palautusvelvollisuudesta sillä ehdolla, että vuokratulot käytetään muiden oppilaitoskiinteistöjen kunnossapidon, peruskorjaus- tai muiden rakennushankkeiden rahoitukseen.

Kohdassa 3 mainittu hakemus on esitetty oheismateriaalina 1 ja kohdassa 5 mainittu luovutussopimus on esitetty oheismateriaalina 2.

OKM:n tekemä päätös on kaupungin esityksen mukainen ja kaikki ehdot voidaan täyttää. Näin ollen voidaan katsoa, että kaupunginvaltuuston 1.6.2015 tekemää päätöstä voidaan ryhtyä kaupunginhallituksen 8.6.2015 täytäntöönpanopäätöksen mukaisesti toteuttamaan.

Liite 1Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös 3.12.2015

Oheismateriaali 1Turun kaupungin anomus 3.7.2015

Oheismateriaali 2Luovutussopimus 1.6.1994

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kh § 551
Liite 1:Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös 3.12.2015