Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55617.12.201512

2560-2013 (231, 010)

Lausunto seudulliselle lautakunnalle jätehuoltomääräysten muuttamisesta

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnassa on vireillä kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten vähäistä muuttamista koskeva asia. Kaupungin lausuntoehdotuksen mukaan ehdotetut muutokset ovat perusteltuja ja edistävät jätehuoltolautakunnan toimialueen yhtenäisten jätehuoltoa koskevien määräysten ja menettelytapojen luomista.

Kh § 556

Ympäristötoimiala, jäteasiamies Veli-Matti Suhonen 27.11.2015:

Lausuntopyyntö

Jätelain mukaan kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa tai sen osaa koskevia jätehuoltomääräyksiä. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta hyväksyy toimialueensa jätehuoltomääräykset.

Tällä hetkellä jätehuoltolautakunnan toimialueella ovat edelleen voimassa kahdet eri jätehuoltomääräykset: Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset (Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko ja Turku) sekä Salon seudun jätehuoltomääräykset (Kemiönsaari, Paimio, Salo ja Sauvo). Tavoitteena on päättää koko toimialueen yhtenäisistä määräyksistä vuoden 2016 aikana siten, että uudet määräykset saataisiin voimaan vuoden 2017 alusta lähtien.

Nyt lausunnoilla oleva asia ei liity em. laajempaan, Lounais-Suomen alueen jätehuoltomääräysten yhtenäistämiseen vaan kyse on nykyisten Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten vähäisistä muutoksista. Jätehuoltolautakunta on varannut alueen kunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa ehdotuksesta 21.12.2015 mennessä.

Ehdotus määräysten muuttamiseksi

Kaatopaikkajätteen kiinteistöittäisen keräämisen lopettaminen

Nykyisten Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten mukaisesti kaatopaikkajätteen kiinteistöittäinen kerääminen asuinkiinteistöiltä loppuu 30.11.2015 mennessä. Perusteluna keräyksen lopettamiselle on mm. se, että kaatopaikkajätteen lajittelu on toiminut huonosti ja kaatopaikkajätteen astioihin on sijoitettu paljon sekä energiahyödyntämiseen soveltuvaa polttokelpoista jätettä että muuta jätettä, joka muodostuisi ongelmaksi erityisesti 1.1.2016 jälkeen orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon tullessa voimaan.

Määräysten antamisen jälkeen on havaittu, että myös julkisilta toimijoilta kerättävät kaatopaikkajätteet voivat muodostua ongelmaksi orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon astuessa voimaan. Kaatopaikkajätteen joukkoon lajitellaan edelleen sekä lajitteluohjeiden mukaisesti että niistä huolimatta jätteitä, joiden sijoittaminen kaatopaikalle ei enää ole hyväksyttävää. Näin ollen kaatopaikkajätteenä kerätyt jätteet jouduttaisiin joka tapauksessa toimittamaan muuhun käsittelyyn.

Ehdotuksen mukainen kaatopaikkajätteen kiinteistöittäisen keräyksen ja kuljetuksen lopettaminen koskisi lähinnä julkisen toiminnan kohteita kuten kuntien teknisen toiminnan ja terveydenhuollon kohteita. Jatkossa jätteet laitettaisiin niiden lajista ja laadusta riippuen joko kiinteistön polttokelpoisen jätteen jäteastioihin tai toimitettaisiin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) vastaanottopaikkoihin.

Salon seudun kunnissa kaatopaikkajätteen kiinteistöittäistä keräystä ei ole järjestetty.

Jätteiden aluekeräykseen kuuluvan kiinteistön liittäminen kiinteistöittäiseen jätteenkeräykseen 

Nykyisissä Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräyksissä on mahdollistettu tietyin edellytyksin jätteiden aluekeräysjärjestelmään kuuluvien kiinteistöjen liittäminen osaksi kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta. Liittyminen on edellyttänyt ilmoituksen tekemistä alueella käytössä olevasta jätteiden kuljetusjärjestelmästä riippuen joko jätehuoltoviranomaiselle tai LSJH:lle, jotka ovat ilmoituksen perusteella tarkastaneet liittymisen edellytysten täyttymisen. Selvityksen mukaan nykyisen ilmoitusmenettelyn ongelmina ovat olleet epäselvyydet ilmoituksen ja siinä esitettävien tietojen riittävyydessä sekä siinä, milloin ilmoituksen on katsottu tulleen tarkastetuksi ja hyväksytyksi. Lisäksi ongelmana on ollut se, että ilmoituksia on ottanut vastaan ja käsitellyt käytössä olevasta kuljetusjärjestelmästä riippuen joko jätehuoltoviranomainen tai LSJH, jolloin yhtenäisen ja tasapuolisen käsittelyn varmistaminen on hankalaa. 

Ehdotuksen mukaan määräyksiä muutettaisiin siten, että aluekeräysjärjestelmään kuuluvan kiinteistön liittäminen osaksi kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta edellyttäisi jätehuoltoviranomaisen myöntämää lupaa. Muutoksen tavoitteena on varmistaa, että jätehuoltoviranomainen voi etukäteen tarkistaa liittämisen edellytykset tapauskohtaisesti koko lautakunnan toimialueella yhtenäisin perustein ja yhtenäisessä menettelyssä, jonka tuloksena asiassa tehtäisiin valituskelpoinen päätös.

Salon seudun kuntien alueilla aluekeräysjärjestelmässä olevan kiinteistönliittyminen kiinteistöittäiseen kuljetukseen edellyttää jo nykyisin viranomaisen myöntämää lupaa.  

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunginhallitus toteaa ehdotuksesta alueellisiksi jätehuoltomääräyksiksi seuraavaa:

Kaatopaikkajätteen kiinteistöittäisen keräämisen lopettaminen ehdotuksen mukaisesti on perusteltua. Orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon voimaan tullessa ei nykyistä kaatopaikkajätteenä kerättyä jätettä voida enää nykyiseen tapaan sijoittaa kaatopaikalle. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n velvollisuutena on järjestää kiinteistön haltijoille neuvontaa ja opastusta siitä, miten kaatopaikkajätteinä nykyisin kerättyjen jätteiden kanssa tulee jatkossa menetellä, jotta jätteet päätyvät muutoksen jälkeenkin asianmukaiseen käsittelyyn.

Aluekeräysalueella olevien kiinteistöjen liittäminen kiinteistöittäiseen keräysjärjestelmään on poikkeus jätehuoltomääräysten pääsäännöstä. Sen edellytykset on perusteltua tarkastella ehdotuksen mukaisesti koko jätehuoltoviranomaisen toimialueella yhtenäisin perustein viranomaistoimintana, jotta alueen kiinteistönhaltijoiden tasapuolinen kohtelu voidaan mahdollisimman hyvin varmistaa.

Määräysten muuttaminen ehdotetulla tavalla edistää myös jätehuoltolautakunnan toimialueen yhtenäisten jätehuoltoa koskevien määräysten ja menettelytapojen luomista.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa edellä olevan lausunnon Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen jätehuoltolautakunta