Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50323.11.201510

6328-2015 (011, 114, 065)

Hyvinvointitoimiala vahtimestari- ja aulapalvelutoiminnan liikkeenluovutus Arkea Oy:lle

Tiivistelmä:

Turun kaupunki luovuttaa Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon Arkea Oy:lle. Arkea Oy ottaa toimintoon liittyvän henkilöstön palvelukseensa luovutushetkestä lukien.

Kh § 503

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist, lakimies Päivi Kynkäänniemi, palvelussuhdepäällikkö Riitta Palmroth 13.11.2015:

Asian tausta

Asiassa on kyse Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon (jatkossa toiminto) siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle.

Turun kaupunginhallitus käsitteli 9.3.2015 § 103 toimintoanalyysin toimenpiteitä. Kaupunginhallitus päätti osaltaan hyväksyä toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset jatkovalmisteltaviksi. Jatkovalmisteltaviin kaupunginjohtajan toimialaan kuuluviin esityksiin kuului virastomestarien ja aulapalvelujen siirto Arkea Oy:lle.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on 28.4.2015 § 78 hyväksynyt osaltaan esitetyt toimenpiteet jatkovalmistelun pohjaksi.

Toimialan toimialakohtaisiin toimenpiteisiin on kirjattu mm. tukipalveluiden tehostaminen (siivous- ja ruokahuolto, vahtimestaritoiminnot, välinehuolto, hoitotarvikkeiden hankinta ja jakelu, tekstinkäsittely ja sanelunpurku jne.).

Kaupunginhallitus päätti 17.6.2015 § 294, että konsernihallinnon ja hyvinvointitoimialan tulee käynnistää yt-menettelyt vahtimestari- ja aulapalvelujen siirtämiseksi liikkeen luovutuksena Arkea Oy:lle tai toiminnan uudelleen järjestämiseksi tuottavuuden ja asiakaspalvelun parantamiseksi.

Siirron toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset

Liikkeenluovutuksen keskeiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet:

Hyvinvointitoimialan organisaatiouudistuksessa 1.1.2015 siirryttiin malliin, jossa toimintaa tiivistettiin oleellisesti aikaisemmasta ja samalla toteutettiin linjaus, jonka mukaan keskitytään sosiaali- ja terveyspalveluiden ydintoimintojen vahvistamiseen (Sosterla 10.6.2014 § 168). Turun kaupunki on jo aikaisemmin linjannut, että pääosa tukipalveluista toteutetaan joko palvelukeskuksissa tai kaupungin omistamien yhtiöiden kautta. Toiminnallisen muutoksen johdosta hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen sekä hallinnon vahtimestaripalvelujen vuosikustannukset vähentyvät nykyiseen tasoon verrattuna 50 000 eurolla taloussuunnitelmakaudella 2016-2020.

Muutoksen avulla toimiala pystyy paremmin vastaamaan valtuuston päättämään htv-vähennystavoitteeseen sekä taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseen. Lisäksi liikkeenluovutuksen avulla voidaan turvata hallittu ja suunnitelmallinen toiminnan kehittäminen, sijaishankinta sekä sosiaalipalveluiden henkilöstön ja asiakkaiden turvallinen asiointiympäristö.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki (55/2001) sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (449/2007).

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa 11 §:n mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Kaupunginhallitus on käsitellyt25.10.2010 § 554 kaupungin omien toimintojen yhtiöittämiseen liittyvät henkilöstöä koskevat periaatteet. Päätöksen mukaisesti kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa:

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

Näitä periaatteita tulee noudattaa myös tässä liikkeenluovutuksessa.

Henkilöstösopimusneuvottelu on saatu päätökseen 14.10.2015. Työnantajan neuvotteluosapuolina ovat olleet pääsopijajärjestöjen edustajina Jyty ry ja Turun yhteisjärjestö JHL ry. Neuvottelun tuloksena saavutettu henkilöstösopimus on liitteenä 2.

Henkilöstö, joka kuuluu siirtyvään kokonaisuuteen, siirtyy. Määräytymisperusteena ovat organisatorinen asema ja työtehtävät. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikössä työskentelevät työntekijät siirtyvät Arkea Oy:n palvelukseen työsopimussuhteisiksi työntekijöiksi luovutushetkellä, kuten työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä on säädetty. Määräaikaisessa palvelussuhteessa olevat työntekijät siirtyvät Arkea Oy:n palvelukseen määräajan päättymiseen saakka. Arkea Oy tekee kaikkien siirtyvien henkilöiden kanssa uudet työsopimukset.

Yhteistoimintamenettely

Yhteistyötoimikunta käsitteli asiaa kokouksissaan 25.8.2015 § 55 ja 29.9.2015 § 68 sekä työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä 27.10.2015 § 75. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen. Yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu.

Hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelin käsitteli asian kokouksessaan 28.8.2015 § 55. Hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelin totesi, että henkilöstön kanssa on yhdessä todettu, että kokonaistaloudellisesti järkevin tapa toteuttaa vahtimestari- ja aulapalvelutoimintaa toteutuu liikkeenluovutuksella Arkea Oy:lle. Tällä tavalla varmistetaan henkilöstön ydinosaamisen tukeminen, koulutus, työnkierto sekä toimialan keskittyminen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen.

Liikkeenluovutussopimus

Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle on laadittu liikkeenluovutussopimusluonnos (liite 1).

Luovutuksen kohteena on edellä kuvattu toiminto ja yksikön palveluksessa oleva henkilöstö siinä laajuudessa kuin liite 1 osoittaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että toiminto siirretään veloituksetta.

Luovutushetki

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Arkea Oy:lle luovutettava toiminto ja henkilöstö siirtyvät Arkea Oy:lle 1.12.2015.

Päätöksentekotaso

Kaupunginhallituksen johtosäännön (kv 15.12.2014 § 193) 8 §:n 8-kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat kaupungin liiketoiminnan luovuttamista kolmannelle.

Liikkeenluovutuksen osalta ratkaisevaa on tilanne luovutushetkellä. Täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

Turun kaupungin ja Arkea Oy:n välillä tehtävä vahtimestaripalvelujen palvelusopimus liitteineen saatetaan sen valmistuttua Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksyttäväksi.

Palvelusopimus

Osana liikkeenluovutusta tullaan Turun kaupungin ja Arkea Oy:n väillä tekemään palvelusopimus hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalveluiden toimittamisesta. Palvelusopimuksen valmistelussa on varmistettava, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala saa vaatimuksiaan ja tarpeitaan vastaavat vahtimestaripalvelut.

Liite 1Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon liikkeenluovutussopimusluonnos liitteineen (salainen, JulkL ) 24 § 1 mom. 17 ja 20 kohdat)

Liite 2Henkilöstösopimus (salainen, JulkL 24 § 1 mom. 17, 18 ja 20 kohdat)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki luovuttaa hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon ja tehtävät Arkea Oy:lle,

että Turun kaupungin hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon liikkeenluovutuksessa Arkea Oy:lle edetään tässä esitettyjen tavoitteiden mukaisesti,

että henkilöstösopimus merkitään tiedoksi,

että liitteenä oleva liikkeenluovutussopimus ja sen liitteet hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään toiminnan luovutukseen liittyviin asiakirjoihin tarpeellisia muutoksia, lisäyksiä ja tarkennuksia,

että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon ehdotus, että Turun kaupunki ei luovuta hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toimintoja ja tehtäviä Arkea Oy:lle, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

aoArkea Oy
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 503
Liite 1:Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen vahtimestaripalvelut -yksikön toiminnon liikkeenluovutussopimusluonnos liitteineen Salainen; JulkL 24 § 1 mom. 17 ja 20 kohta
Liite 2:Henkilöstösopimus Salainen; JulkL 24 § 1 mom. 17, 18 ja 20 kohta