Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus51023.11.201518

11160-2015 (111)

Palvelupäällikön viran perustaminen suun terveydenhuoltoon 1.1.2016 alkaen

Tiivistelmä:

Esitetään palvelupäällikön viran perustamista suun terveydenhuoltoon 1.1.2016 alkaen. Esitys liittyy suun terveydenhuollossa käyttöön otettavaan uuteen toimintamalliin.

Kh § 510

Terveyspalvelut, suun terveydenhuolto, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen 26.10.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 20.10.2015 § 183 (Dnro 10300 - 2015) mukaan suun terveyden palvelutuotantomalli muutetaan pirstaloituneesta ja ammattiryhmittäin johdetusta suun terveyden kliinisestä hoitotyöstä asiakaslähtöiseksi ja tiimiohjautuvaksi kokonaishoitotuotannoksi.

Palvelutuotannon tehostamistoimenpiteenä esitetään mm. organisaation jakamista pienempiin tulosvastuullisiin yksiköihin: alueelliset perushoidon palvelut organisoidaan neljäksi palvelutiimiksi. Perushoidon tiimit muodostetaan sellaisiin kokoluokkiin, että ne pystyvät vastaamaan kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti asiakkaan hoitojaksojen toteutumiseen. Tiimit vastaavat palvelutuotannon laadusta, kustannustehokkuudesta, hoitojakson optimoinnista sekä siihen liittyvästä hoitojen yhdistelemisestä vaikuttavimmalla ja kustannustehokkaimmalla tavalla. Tiimit vastaavat myös tiimin sisäisen kuormituksen tasaamisesta hoitotyöparien kesken.

Suun terveydenhuollon uuden toimintamallin toteutumisessa johtamisjärjestelmän ja palvelutuotannon laaja-alainen johtamisen kehittäminen on keskeistä. Esitämme palvelupäällikön viran perustamista suun terveydenhuoltoon 1.1.2016 lukien. Palvelupäällikön virka mahdollistaa laajan koulutustaustan ja monipuolisen osaamisen hyödyntämisen hoitotyön johtamisessa sekä palveluprosessien kehittämistyössä.

Tuotanto- ja laatuvaikutus

Tavoiteltavana tuotanto- laatuvaikutuksena on parempi palveluiden ja kysynnän hallittavuus, tulosvastuullisuus ja parempi johtaminen. Budjettivastuu pysyy edelleenkin suun terveydenhuollon kokonaisuudessa kliinisessä hammashoidossa sekä opetushammashoidossa. Sitä alemmilla tasoilla kyse on kustannustehokkuus-, suoritus-, vaikuttavuus- ja asiakasvastuista.

Perustelut palvelupäällikön vakanssille

Toiminnan uudelleen organisointi edellyttää vakanssimuutoksia suun terveydenhuollossa. Suun terveydenhuoltoon esitetään perustettavaksi palvelupäällikön virka työpariksi kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärille. Palvelupäällikön vastuualueena on prosessien kehittäminen ja prosesseille asetettujen tavoitteiden mukaisten toimenpiteiden johtaminen linjaorganisaation mukaisesti yhteistyössä johtavan ylihammaslääkärin, ylihammaslääkäreiden ja osastonhoitajien kanssa. Palvelupäällikkö toimii myös suun terveydenhuollon kliinisen hoitotyön johtavana asiantuntijana. Tehtäviin kuuluu lisäksi terveyden edistäminen ja ennalta ehkäisevän hammashoidon suunnittelu. Muita tehtäviä ovat kliinisten tukipalveluiden johtaminen, ajanvarauspalveluiden johtaminen sekä hammashoitoloiden palveluympäristön johtaminen.

Kliinisessä hammashoidossa ja opetushammashoitolassa hoito- ja avustavaa henkilökuntaa on 151,5. Toiminnan suunnittelu, organisointi ja kehittäminen toteutetaan yhdessä johtavan ylihammaslääkärin, ylihammaslääkäreiden ja osastonhoitajien (4) kanssa. Palvelupäällikkö toimii osastonhoitajien esimiehenä.

Palvelupäällikön viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi esitämme 3.900,00 €/kk, mikä vastaa hyvinvointitoimialan kotihoidon palvelupäälliköiden virkojen palkkatasoa. Kelpoisuusvaatimuksen tulisi olla tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito.

Palvelupäällikön viran perustaminen lisää työvoimaa 1 htv vuositasolla ja kustannuksia 64.233 €/v. Viran perustaminen sisältyy hyvinvointitoimialan henkilöstösuunnitelmaan ja palkkakustannukset suun terveydenhuollon ensi vuoden talousarvioon. Suun terveydenhuollossa on tällä hetkellä ylihoitajan virka, jonka vakituinen hoitaja on omasta virastaan vapautettuna hoitamassa osa-aikaisesti projektitehtäviä (palvelusetelin käyttöönoton valmistelu suun terveydenhuollossa). Tarkoituksena on, että tätä ylihoitajan vakanssia ei jatkossa käytetä suun terveydenhuollon uuden toimintamallin johtotehtäviin.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila puoltaa esitystä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.11.2015:

Esitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2016 lukien palvelupäällikön virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.900 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito.

Lisäksi esitän, että toimiala oikeutetaan täyttämään palvelupäällikön viran julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 12.11.2015:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että toimialalle, suun terveydenhuoltoon perustetaan 1.1.2016 lukien palvelupäällikön virka.  Esitys liittyy sosiaali- ja terveyslautakunnan 20.10.2015 § 183 päättämään suun terveydenhuollon uuteen palvelutuotantomalliin.

Uudessa palvelutuotantomallissa mm. organisaatio jaetaan pienempiin tulosvastuullisiin yksiköihin: alueelliset perushoidon palvelut organisoidaan neljäksi palvelutiimiksi. Tavoitteena on kustannustehokkuuden lisääminen, palveluiden ja kysynnän hallittavuus, tulosvastuullisuus ja parempi johtaminen.

Uuden toimintamallin toteutuminen edellyttää johtamisjärjestelmän ja palvelutuotannon kehittämistä. Palvelupäällikön virka tarvitaan mm. edellä todetun kehittämistyön totuttamiseen.

Palvelupäällikön vastuualueena on prosessien kehittäminen ja prosesseille asetettujen tavoitteiden mukaisten toimenpiteiden johtaminen linjaorganisaation mukaisesti yhteistyössä johtavan ylihammaslääkärin, ylihammaslääkäreiden ja osastonhoitajien kanssa. Palvelupäällikkö toimii myös suun terveydenhuollon kliinisen hoitotyön johtavana asiantuntijana. Tehtäviin kuuluu lisäksi terveyden edistäminen ja ennalta ehkäisevän hammashoidon suunnittelu. Muita tehtäviä ovat kliinisten tukipalveluiden johtaminen, ajanvarauspalveluiden johtaminen sekä hammashoitoloiden palveluympäristön johtaminen.

Palvelupäällikön viran perustaminen lisää suun terveydenhuollon työvoiman käyttöä työvoimaa yhdellä henkilötyövuodella ja kustannuksia 64.233 €/v. Viran perustaminen sisältyy hyvinvointitoimialan henkilöstösuunnitelmaan ja palkkakustannukset suun terveydenhuollon ensi vuoden talousarvioon. Suun terveydenhuollossa on tällä hetkellä ylihoitajan virka, jonka vakituinen hoitaja on omasta virastaan vapautettuna hoitamassa osa-aikaisesti projektitehtäviä (palvelusetelin käyttöönoton valmistelu suun terveydenhuollossa). Tarkoituksena on, että tätä ylihoitajan vakanssia ei jatkossa käytetä suun terveydenhuollon uuden toimintamallin johtotehtäviin.

Konsernihallinnon strategisen HR:n näkemyksen mukaan palvelupäällikön viran perustaminen on perusteltua ja tarkoituksenmukaista, jotta suun terveydenhuollon uudelle toimintamallille asetetut tavoitteet saadaan toteutettua. Strategisella HR:llä ei ole huomauttamista toimialan esittämään viran tehtävänimikkeeseen, kelpoisuusvaatimukseen ja palkkaan. Palkka vertautuu mm. kotihoidon vastaavantyyppisissä tehtävissä työskentelevien palvelupäälliköiden palkkaan.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2016 lukien palvelupäällikön virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.900 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito.

Toimiala oikeutetaan täyttämään palvelupäällikön virka julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 510
Liite 1:Esitys viran perustamisesta