Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50923.11.201517

10494-2015 (111)

Tarkastajan viran perustaminen 1.12.2015 lukien

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että ympäristötoimialalle perustetaan 1.12.2015 lukien tarkastajan virka.

Kh § 509

Johtaja Markku Toivonen 19.10.2015:

Nimike: Tarkastaja

Tehtävät: Turun seudun joukkoliikenteen liikennöintisopimusten noudattamisen kenttävalvonta, liikenteen täsmällisyyden, annettujen ohjeiden ja määräysten noudattamisen valvonta, asiakkaiden maksaneisuuden valvonta, asiakkaiden ja kuljettajien neuvonta.

Tarve saada joukkoliikenteeseen neljäs tarkastaja perustuu joukkoliikenteen seudulliseen järjestämiseen. Tarkastajat valvovat kentällä liikennöintisopimusten noudattamista, sillä linja-autokaluston virheet vaikuttavat merkittävästi asiakaskokemukseen ja ovat tästä syystä sanktioitavia. Tarkastajat ovat tilaajan edustajat kentällä ja heidän suorittamansa valvonta edesauttaa virheiden nopeaa korjaamista. Riittävä tarkastajien määrä on erittäin tärkeä, jotta tarkastustoimintamme on uskottavaa ja liikennöintisopimusten noudattaminen on asianmukaista. Föli-liikenteen alettua toiminta-alue ja linja-autojen määrä on suurentunut merkittävästi. Tarkastajien palkka jaetaan seudullisesti, joten tarkastajan palkkakustannuksesta kohdistuu Turun kaupungille 65 %.

Tarkastajan kelpoisuusvaatimuksena on pitkäaikainen kokemus Turun kaupunkiseudun linja-autoliikenteen kuljettajatehtävistä, hyvä paikallistuntemus ja linjastotuntemus sekä soveltuvuus ja luotettavuus tarkastajan tehtäviin. Suomen kielen lisäksi muu kielitaito on eduksi. Työ edellyttää tarkkuutta ja tahdikkuutta sekä valmiutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Tarkastajan tulee tuntea joukkoliikennetoimen liikennöintisopimukset, laki järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä sekä soveltuvin osin myös joukkoliikennelaki.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 30.10.2015:

Ympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että ympäristötoimialan joukkoliikennetoimistoon perustetaan 1.12.2015 lukien tarkastajan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.353,58 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on pitkäaikainen kokemus Turun kaupunkiseudun linja-autoliikenteen kuljettajatehtävistä, hyvä paikallistuntemus ja linjastotuntemus sekä soveltuvuus ja luotettavuus tarkastajan tehtäviin.

Tarkastajan tehtäviin kuuluvat Turun seudun joukkoliikenteen liikennöintisopimusten noudattamisen kenttävalvonta, liikenteen täsmällisyyden, annettujen ohjeiden ja määräysten noudattamisen valvonta, asiakkaiden maksaneisuuden valvonta, asiakkaiden ja kuljettajien neuvonta. Suomen kielen lisäksi muu kielitaito on eduksi. Työ edellyttää tarkkuutta ja tahdikkuutta sekä valmiutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Tarkastajan tulee tuntea joukkoliikennetoimen liikennöintisopimukset, laki järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä sekä soveltuvin osin myös joukkoliikennelaki.

Esityksen mukaan tarve saada joukkoliikenteeseen neljäs tarkastaja perustuu joukkoliikenteen seudulliseen järjestämiseen. Tarkastajat valvovat kentällä liikennöintisopimusten noudattamista, sillä linja-autokaluston virheet vaikuttavat merkittävästi asiakaskokemukseen ja ovat tästä syystä sanktioitavia. Tarkastajat ovat tilaajan edustajat kentällä ja heidän suorittamansa valvonta edesauttaa virheiden nopeaa korjaamista. Riittävä tarkastajien määrä on erittäin tärkeä, jotta tarkastustoiminta on uskottavaa ja liikennöintisopimusten noudattaminen on asianmukaista. Föli-liikenteen alettua toiminta-alue ja linja-autojen määrä on suurentunut merkittävästi.

Tarkastajien palkka jaetaan seudullisesti, joten tarkastajan palkkakustannuksesta kohdistuu Turun kaupungille 65 %. Esityksen kustannusvaikutus vuositasolla on 34.000 euroa.

Toimialalta saadun lisäselvityksen mukaan viran perustaminen voidaan toteuttaa toimialan työvoiman käytön tavoitetason puitteissa. Saadun lisäselvityksen mukaan tarkastajan kelpoisuusvaatimuksen rajaaminen pitkäaikaiseen kokemukseen vain Turun kaupunkiseudun linja-autoliikenteen kuljettajatehtävistä sekä hyvään paikallis- ja linjastotuntemukseen ei ole tarkoituksenmukaista, sillä myös muulla paikkakunnalla ansaittu em. työkokemus tulisi ottaa huomioon. Muutoin tarkastajan viran perustamista voidaan pitää esityksestä ilmenevin perustein tarkoituksenmukaisena eikä strategisella HR:llä ei ole muuta huomauttamista toimialan esitykseen.

Liite 1Viran perustamislomake

Liite 2Työtehtävät laajemmin

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana ympäristötoimiala, perustetaan 1.12.2015 lukien tarkastajan virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.353,58 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on linja-autoliikenteen kuljettajatehtävissä hankittu pitkäaikainen kokemus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvYmpäristötoimiala
tiedYmpäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne


Liitteet:

Kh § 509
Liite 1:Viran perustamislomake
Liite 2:Työtehtävät laajemmin