Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50823.11.201516

9693-2015 (111)

Jätehuoltoasiamiehen viran perustaminen ympäristötoimialalle

Tiivistelmä:

Kunnan jätehuoltoviranomaiselle määrättyjä lakisääteisiä tehtäviä on hoidettu tähän saakka tilapäisellä työvoimalla. Tehtävä on kuitenkin pysyvä, joten määräaikaisten sopimusten käyttäminen ei ole perusteltua. Virka esitetään perustettavaksi 1.1.2016 alkaen.

Kh § 508

Toimialajohtaja Markku Toivonen 25.9.2015:

Nimike: Jätehuoltoasiamies

Tehtävät: Jätehuoltoasiamiehen tehtäviin kuuluu jätelaissa kunnan jätehuoltoviranomaiselle annettujen tehtävien valmistelu seudullisen jätehuoltoviranomaisen alueella.  Näitä ovat seudullisten jätehuoltomääräysten, jätehuoltomääräyksistä tehtyjen poikkeuspäätösten, yhdyskuntajätehuollosta poikkeamista koskevien päätösten, jätetaksoja koskevien päätösten sekä maksumuistutuksista ja kohtuullistamishakemuksista tehtävien päätösten valmistelu yhdessä jäteasiain valmistelijan kanssa.

Jätehuoltoasiamiehen tehtäviin kuuluu myös maksujen määräämisten ja ulosottoasioiden valmistelu, jätteenkuljetusjärjestelmiä koskevien päätösten valmistelu, kunnan jätehuollon palvelutasoa koskevien päätösten valmistelu sekä jätteenkuljetusrekisteriin siirrettävien tietojen kerääminen kuljetusyrittäjiltä. Lisäksi jätehuoltoasiamiehen tehtäviin kuuluu seudullisen jätepolitiikan valmistelu, viranomaisen asiakaspalvelutehtävät sekä yhteistyö jäteyhtiön kanssa.

Tehtävää on hoidettu tähän saakka tilapäisellä työvoimalla. Tehtävä on kuitenkin pysyvä, joten määräaikaisten sopimusten käyttäminen ei ole perusteltua.

Kelpoisuusvaatimus: Soveltuva korkeakoulututkinto 

Perustelut, jos käytetään julkista valtaa:

Jätelain perusteella kunnan jätehuoltoviranomaiselle määrätyt tehtävät. Jätehuoltoviranomainen voi delegoida päätösvaltaa edelleen alaiselleen viranhaltijalle.

Tehtäväkohtainen palkka 3428,82 €/kk.

Viran perustaminen ei aiheuta ympäristötoimialan budjettikasvua ja se on huomioitu Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan talousarvioesityksessä vuodelle 2016. Jätehuoltoviranomaisen kaikki kustannukset mukaan lukien henkilöstökustannukset laskutetaan jätehuoltoyhtiöltä kaksi kertaa vuodessa.

Viran perustaminen voidaan toteuttaa ympäristötoimialan työvoiman käytön tavoitetason mukaisesti.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, vs. palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 5.10.2015:

Ympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että ympäristötoimialalle perustetaan 1.1.2016 lukien jätehuoltoasiamiehen virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.428,82 €/kk ja kelpoisuusvaatimus soveltuva korkeakoulututkinto.

Jätehuoltoasiamiehen tehtäviin kuuluu jätelaissa kunnan jätehuoltoviranomaiselle annettujen tehtävien valmistelu seudullisen jätehuoltoviranomaisen alueella. Näitä ovat seudullisten jätehuoltomääräysten, jätehuoltomääräyksistä tehtyjen poikkeuspäätösten, yhdyskuntajätehuollosta poikkeamista koskevien päätösten, jätetaksoja koskevien päätösten sekä maksumuistutuksista ja kohtuullistamishakemuksista tehtävien päätösten valmistelu yhdessä jäteasiain valmistelijan kanssa.

Jätehuoltoasiamiehen tehtäviin kuuluu myös maksujen määräämisten ja ulosottoasioiden valmistelu, jätteenkuljetusjärjestelmiä koskevien päätösten valmistelu, kunnan jätehuollon palvelutasoa koskevien päätösten valmistelu sekä jätteenkuljetusrekisteriin siirrettävien tietojen kerääminen kuljetusyrittäjiltä. Lisäksi jätehuoltoasiamiehen tehtäviin kuuluu seudullisen jätepolitiikan valmistelu, viranomaisen asiakaspalvelutehtävät sekä yhteistyö jäteyhtiön kanssa.

Viran perustaminen ei aiheuta ympäristötoimialan budjettikasvua ja se on huomioitu Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan talousarvioesityksessä vuodelle 2016. Jätehuoltoviranomaisen kaikki kustannukset mukaan lukien henkilöstökustannukset laskutetaan jätehuoltoyhtiöltä kaksi kertaa vuodessa. Esityksen kustannusvaikutus vuositasolla on 58.065 euroa.

Esityksen mukaan tehtävää on hoidettu tähän saakka tilapäisellä työvoimalla. Tehtävä on kuitenkin pysyvä, joten määräaikaisten sopimusten käyttäminen ei ole perusteltua.

Toimialan esityksen mukaan viran perustaminen voidaan toteuttaa ympäristötoimialan työvoiman käytön tavoitetason mukaisesti. Jätehuoltoasiamiehen viran perustamista voidaan pitää esityksestä ilmenevin perustein tarkoituksenmukaisena. Strategisella HR:llä ei ole muutoinkaan huomauttamista toimialan esitykseen.

Liite 1Viran perustamislomake

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana ympäristötoimiala, perustetaan 1.1.2016 lukien jätehuoltoasiamiehen virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.428,82 €/kk ja kelpoisuusvaatimuksena soveltuva korkeakoulututkinto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 508
Liite 1:Viran perustamislomake