Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45526.10.20154
Kaupunginhallitus46902.11.20155

9324-2014 (041)

Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelujen investointiohjelmaan 2015 Impivaaran uimahallin sisäilmasto-olosuhteiden muutostöiden rahoitus

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen tila- ja infrapalvelujen vuoden 2015 investointiohjelmaan kaupunginhallitus hyväksyi muutoksia 6.10.2015 kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan (9.9.2015 § 454 ja 16.9.2015 § 474) esityksen mukaisesti paitsi Impivaaran uimahallin osalta, jonka sisäilmasto-olosuhteiden ja lämmön talteenoton parantamiseen tähtäävä investointiesitys palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Kohteelle esitetään rahoitusta vuoden 2015 investointiohjelmaan 500 000 euroa.

Kh § 455

Kiinteistötoimiala, toimialajohtaja Jouko Turto 21.10.2015:

Kaupunginhallitus päätti 6.10.2015 § 409 hyväksyessään kiinteistöliikelaitoksen tila- ja infrapalvelujen investointiohjelmaan 2015 sisältyvien hankkeiden käynnistämisen muilta osin, palauttaa asian Impivaaran uimahallin ilmastoinnin perusparannuksen osalta uudelleen valmisteltavaksi.

Hankkeen arvo on 500.000 euroa ja kyse on uudesta vuoden 2015 investointiohjelmaan sisällytettävästä kohteesta. Hanke koostuu kolmesta alla eritellystä kokonaisuudesta.

Korjausesitys perustuu Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon 27.1.2015 uimahallille toimittamassa tarkastuspöytäkirjassa mainittuihin toimenpide-edellytyksiin ja sen pohjalta saatuihin aluetyöterveyslaitoksen selvityksiin. Ympäristöterveydenhuollon tarkastus perustui uimahallin henkilökunnan ilmoituksiin väsymys-, päänsärky- ja astmaoireista sekä metallipintojen ruostumisesta.

Seuraavassa esitetään mihin tarvittaviin toimenpiteisiin tulee ryhtyä saadun selvityksen ja tutkimuksen perusteella.

1.   Ilman laatu altaan pinnalla

Heikko ilman laatu altaan pinnan läheisyydessä on tuottanut useita valituksia hallin uudelleen avaamisen jälkeen. Aluetyöterveyslaitoksen selvityksen mukaan allasveden pinnalle muodostuu ilmaa raskaampi klooriamideja sisältävä kaasupatja, jonka syynä on sekä uimareiden pesemättömästä ihosta lähtevät epäpuhtaudet, jotka reagoivat vedenpuhdistusaineiden kanssa että ilman liikkumattomuus.

Ko. yhdisteitä pyritään poistamaan altaan pinnalta ohjaamalla ilman liikettä tehostava ilmasuihku allastilan päälle. Tällöin epäpuhtaudet sekoittuvat muuhun ilman liikkeeseen, jonka lisäksi ilman poistoa ohjataan altaan pinnan tasolle. Tämä poistaa epäpuhtaudet mahdollisimman tehokkaasti.

Ilmanvaihdon uudelleen suuntaukset ja poistojen ohjaaminen altaiden pinnalle on arvioitu maksavan 75 000 euroa.

2.   Yläpohjan ilmanvaihto

Yläpohjan ilmanvaihto on toteutettu alkuperäisen suunnitelman pohjalta. Ratkaisussa tuloilma yläpohjaan otetaan tuloilmakone 1:n tulokammiosta, joka hoitaa myös allastilan ilmanvaihdon. Kiertoilman myötä kammioon on havaittu tulevan kosteutta liikaa.

Kostea ilma aiheuttaa oleellisen rakennekosteusriskin, jonka eliminoimiseksi esitetään, että yläpohjan tuuletukseen lisäämiseksi, kellarin IV-kone yhdistetään olemassa olevaan kanavistoon ja hankitaan kellarin tuuletukseen uusi IV-kone. Kyseisten muutostöiden on arvioitu maksavan 100 000 euroa.

3.   Toimimattomat lämpöpumput ja lämmön talteenotto

Käyttökustannuksiltaan suurin ongelma on ollut lämmön talteenoton yhteydessä laitokseen hankitut lämpöpumput, jotka eivät ole toimineet koko käyttöönottoaikana. Toimimaton lämmön talteenotto aiheuttaa, että Turun kaupungilta jää saamatta n. 50.000 euroa joka vuosi. Lämmön talteenoton saattaminen toimivaksi on arvioitu maksava 325 000 euroa.

Em. korjaustyöt eivät nosta liikuntapalvelukeskuksen vuokraa eikä hallia tarvitse sulkea toimenpiteiden vuoksi. Asiasta on sovittu liikuntapalvelukeskuksen kanssa.

Edellä esitettyyn viitaten Kiinteistöliikelaitos esittää, että Impivaaran uimahallin sisäilmaolosuhteiden parantamiseen varataan vuoden 2015 investointiohjelmasta 500 000 euroa ja se katetaan säästyvistä kohteista.

Toimialajohtaja Jouko Turto tarkentaa selvitystä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Oheismateriaali 1Ympäristöterveydenhuollon tarkastuspöytäkirja 99449

Aluetyöterveyshuollon lausunto nähtävänä paperisena kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Kiinteistöliikelaitoksen selvityksen Impivaaran uimahallin sisäilmaolosuhteiden parantamisesta ja

osoittaa rahoituksen ko. toteutukselle Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2015 investointiohjelmasta edellytyksellä, että se katetaan säästyvistä kohteista.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 469

Pöydältä 26.10.2015 § 455

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti Mannin Alasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti edellyttää, että kaupunginhallitukselle tuodaan kuukauden kuluessa selvitys siitä, mihin jatkotoimenpiteisiin reklamaatioiden osalta on ryhdytty.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistötoimiala
tiedLiikuntalautakunta