Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45826.10.20157

9195-2015 (001, 032)

Gramex ry:n uudistetun kuntasopimuksen hyväksyminen koskien äänitemusiikin käyttöä

Tiivistelmä:

Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry on esittänyt Turun kaupungin ja yhdistyksen välillä solmitun esityskorvaussopimuksen uudistamista 1.1.2016 lukien. Samalla tulevat vahvistettavaksi äänitemusiikin käytöstä kaupungin maksettavat Gramex-korvaukset vuodelle 2016. Gramex ry:n uusi kuntasopimus esitetään hyväksyttäväksi siten, että kuntasopimukseen sisällytetään myös valinnaisena saatava äänitteiden kopiointioikeus.

Kh § 458

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen 22.10.2015:

Kaupunki on 25.4.1997 tehnyt Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry:n (jälj. Gramex ry) kanssa sopimuksen tekijänoikeuslain 47 §:n tarkoittamasta korvauksesta. Sopimus kattaa äänitemusiikin käytön kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvien säätiöiden ja yhteisöjen toiminnassa. Sopimuksen mukaan korvaus on vuosikorvaus, jonka suuruus määräytyy kaupungin asukasluvun perusteella siten, että korvaus on asukasta kohti suurempi 70.000 asukkaaseen saakka ja tämän asukasmäärän ylittävältä osalta porrastetusti hieman pienempi.

Gramex ry esittää kaupungille uuden kuntasopimuksen tekemistä. Kysymys on vanhan sopimuksen päivittämisestä vastaamaan paremmin nykyisiä musiikin käyttämisen tarpeita. Uusi sopimus astuisi voimaan 1.1.2016 lukien, mikäli kaupunki palauttaa allekirjoitetun sopimuksen Gramex ry:lle 30.11.2015 mennessä. Uudella sopimuksella vahvistettaisiin samalla äänitemusiikin käytöstä Gramex ry:lle vuodelta 2016 maksettavat korvaukset. Gramex ry on neuvotellut yhdessä Suomen Kuntaliiton kanssa kuntasopimuksen uudistamisesta. Kuntaliitto suosittelee yleiskirjeessään 11.9.2015 nro 14/2015 ko. uuden kuntasopimuksen tekemistä (Oheismateriaali 1).   

Uusi kuntasopimus (Liite 1) kattaa kaikki kaupungin yleisimmät äänitemusiikin julkisen esittämisen käyttötavat taustamusiikkina ja kaupungin tapahtumissa. Uuteen kuntasopimukseen on sisällytetty myös musiikkivideoiden julkinen esittäminen. Erillisenä lisämaksullisena elementtinä kuntasopimukseen on mahdollista sisällyttää myös äänitemusiikin kopiointioikeus kuva- ja äänitallenteille. Kopiointi voi käytännön toiminnassa olla vaihtoehtona valmiiden yleisesti kaupan olevien tallenteiden ostamiselle. Tallenteita voidaan käyttää kaupungin toiminnassa esimerkiksi liikunta- ja kuntosaleilla, media- ja AV-pajoissa, kouluissa, opistoissa sekä nuorisotoiminnassa. Mikäli kopiointioikeutta ei sisällytetä uuteen kuntasopimukseen, niin kaupungilla on joka tapauksessa mahdollisuus hankkia kopiointia varten eri kopiointimäärille ja –tarkoituksiin myytäviä erillislisenssejä Gramex ry:n erillisen hinnaston mukaisesti.     

Vertasin uutta kuntasopimusta nykyisin voimassa olevaan (tehty Turun osalta 25.4.1997) sopimukseen ja huomasin merkittäviä eroja sopimusten soveltamisalassa. Voimassa olevaa sopimusta sovelletaan myös kaupungin yhtiöiden, yhdistysten, säätiöiden ja muiden yhteisöjen toimintojen yhteydessä, kunhan kaupungilla on viimeksi mainituissa osake-enemmistö tai muutoin määräysvalta. Lisäksi voimassa oleva sopimus koskee myös koulujen vanhempain- ja tukiyhdistyksiä. Voimassa olevassa sopimuksessa sopimuksen soveltamisen ulkopuolelle rajataan vain Turun ammatti-instituutin opetusravintola Alabama ja Turun kaupunginteatteri. Muun muassa tilaisuuksien kokoon liittyviä rajoituksia ei ole. Sen sijaan uudessa kuntasopimuksessa (sopimuskohta 6) on mainittu useita toimintoja ja tapahtumia, jotka jäävät sopimuksen soveltamisen ulkopuolelle. Viimeksi mainittuja ovat seuraavat:

-      kunnalliset teatterit, musiikki- /tanssioppilaitokset, konservatoriot ja orkesterit;

-      oppilaitosten opetusravintolat ja kahvilat;

-      koulujen vanhempainyhdistysten ja tukiyhdistysten järjestämät tilaisuudet;

-      yli 15 000 hengen tilaisuudet;

-      liikelaitokset, joiden toiminta ei ole kuntalain mukaista;

-      yhteisöt ja säätiöt, joissa kaupunki on mukana omistajana, jäsenenä tai perustajana sekä

-      äänitteiden ja musiikkivideoiden mainoskäyttö.

Nykyisin voimassa oleva sopimus on voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan ja on molempien osapuolien toimesta irtisanottavissa vuosittain päättymään kalenterivuoden päättyessä. Irtisanominen on toimitettava toisen osapuolen tietoon viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä. Puhelinkeskustelussa 19.10.2015 Gramex ry:n taholta todettiin, että  Gramex ry alkaa ensi vuoden aikana irtisanomaan voimassa olevia kuntasopimuksia koskien niitä kuntia, jotka eivät tee Gramex ry:n kanssa uutta kuntasopimusta. Gramex ry katsoo kilpailulainsäädännöstä johdettavan kilpailuneutraliteettivaatimuksen, jonka vuoksi kuntia ei Gramex-korvauksissa voitaisi asettaa muihin markkinoilla toimijoihin nähden erilaiseen asemaan, vaativan kuntasopimuksen muuttamista. Gramex ry haluaa myös yhtenäistää eri kunnissa voimassa olevan sopimuskannan. Mainoskäytön osalta Gramex ry:n taholta todettiin, ettei Gramex ry:llä ole oikeutta myöntää oikeuksia mainoskäyttöön, vaan ko. tarkoituksiin oikeudet tulee hankkia suoraan oikeudenhaltijoilta. Gramex ry:n taholta haluttiin tuoda esille myös merkittävänä uuteen kuntasopimukseen otettuna laajennuksena musiikkivideoiden julkinen esittäminen. Oheismateriaalissa (Oheismateriaali 2) on Gramex ry ja Kuntaliiton uutta kuntasopimusta koskevia neuvotteluja koskeva neuvottelumuistio.    

Korvausperusteet uudessa kuntasopimuksessa eivät muutu nykyisin voimassa olevassa sopimuksessa noudatettuihin korvausperusteisiin nähden. Uuden kuntasopimuksen sopimuskohdan 11 mukaan korvauksen määrää voidaan tarkistaa vuosittain yleisessä ansio- ja kustannustasossa tapahtuneiden muutosten johdosta.

Vuodelle 2016 äänitemusiikin käyttökorvauksia on hieman tarkistettu yleisessä ansio- ja kustannustasossa tapahtuneen muutoksen johdosta (uuden kuntasopimuksen sopimuskohta 4). Vuoden 2016 alusta lukien korvaus olisi 70 000 asukkaaseen asti 0,089 euroa per kunnan asukas, 70 000 – 200 000 välillä olevan asukasluvun osalta 0,064 euroa per kunnan asukas ja yli 200 000 asukkaan osalta 0,031 euroa per kunnan asukas. Jos kaupunki ottaa kuntasopimukseen valinnaisena elementtinä saatavan äänitetallenteiden kopiointioikeuden, niin siitä on lisäksi maksettava 0,03 euroa per kaupungin asukas. Kaupungin vuoden 2014 lopun asukasmäärällä viimeksi mainittu kopiointioikeus vuodelle 2016 tulisi maksamaan reilut 5.500 euroa. Erillislisenssien hinnat määräytyvät oman hinnastonsa mukaisesti ja hinnat liikkuvat melko suurillekin kopiomäärille muutamissa sadoissa eroissa per lisenssi. 

Olen selvittänyt kaupungin äänitetallenteiden kopiointitarvetta kaupungin toimialoille 2.10.2015 lähettämälläni sähköpostitiedustelulla. Saadun selvityksen perusteella vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluilla olisi tarvetta äänitetallenteiden kopiointiin. Nuorisopalvelut on käsitellyt asiaa kaksi kertaa johtoryhmässään. Nuorisopalvelujen mukaan digitaalinen nuorisotyö ja sen kehittäminen on yksi nuorisopalvelujen painopistealueista. Nuorisopalvelut katsoo, että hankkimalla äänitetallenteiden kopiointioikeus uudella kuntasopimuksella, vältytään siltä, ettei erillislisenssien hankinta jää nuorisotalojen ohjaajien vastuulle. Nuorisopalvelut katsoo myös, että kopiointioikeuden hankkiminen uudella kuntasopimuksella mahdollistaisi säästöjä nuorisotaloilla ja –tiloissa koskien soitettavaa musiikkia. Myös vapaa-aikatoimialan kirjastopalvelut, kaupunginorkesteri ja liikuntapalvelut kannattaa kopiointioikeuksien hankkimista uudella kuntasopimuksella.

Todettakoon, että tässä vaiheessa on tarkkaan ottaen mahdotonta sanoa, olisiko kaupungille taloudellisesti edullisempaa hankkia äänitemusiikin kopiointioikeus uudella kuntasopimuksella vai tarpeen mukaan erillislisensseillä. Tähän asti äänitemusiikin käytöstä vuosittain maksettava Gramex-korvaus on suoritettu keskitetysti koko kaupungin tasolla, jakamatta kulua toimialoille. Uuteen kuntasopimukseen äänitemusiikin kopiointioikeudesta sisällytettävän oikeuden kustannus keskittyisi myös ilman erityisjärjestelyjä koko kaupungin tasolla. Sen sijaan kopiointioikeuksien erillislisenssien hinnat kohdistuisivat suoraan niille toimialoille, jotka tallenteiden kopiointia harjoittavat.

Viittaan edellä esittämääni. Kaupunginhallitus päättänee tehdä Gramex ry:n kanssa liitteenä olevan uuden kuntasopimuksen siten, että sopimukseen sisällytetään valinnaisena elementtinä oleva kopiointioikeus (sopimuskohta 5). Kaupunginhallitus myös samalla päättänee asian kiireellisyyden vuoksi, että kaupunginhallituksen päätös saadaan panna täytäntöön päätöksen lainvoimaisuutta odottamatta.

Liite 1Uusi kuntasopimus

Oheismateriaali 1Suomen kuntaliiton yleiskirje 11.9.2015 nro 14/2015

Oheismateriaali 2Neuvottelumuistio koskien uutta kuntasopimusta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki tekee Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry:n kanssa liitteen 1 mukaisen uuden kuntasopimuksen ja

ottaa sopimuksen osaksi myös valinnaisena elementtinä saatavan äänitemusiikin kopiointioikeuden (sopimuskohta 5).

Päätös pannaan voimaan odottamatta lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedGramex ry
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 458
Liite 1:Uusi kuntasopimus