Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42619.10.20156

10083-2014 (633)

Lausunto kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle joukkoliikenteen kausikorttialennuksesta työttömille

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on pyytänyt Föli-alueen kunnilta lausuntoa joukkoliikenteen kausikorttialennuksesta työttömille. Lausuntoehdotuksen mukaan työttömien matkustamista on tarkoituksenmukaista tukea edelleen kaupungin toimeentulotukiohjeiden mukaisesti eikä erillisellä työttömien kausikorttialennuksella.

Kh § 426

Controller Johanna Korpikoski 30.9.2015:

 

Asian aikaisemmat vaiheet

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 17.6.2015 § 125 käsitellyt kuntalaisaloitetta työttömille henkilöille myönnettävästä kausikortista, joka olisi 20 % normaalituotetta edullisempi. Vaikka kyseessä on erityisesti Turkua koskeva aloite, yhteisessä joukkoliikenteessä alennuslippu koskisi koko Föli-aluetta.

 

Seudullisen joukkoliikennetoimiston arvion mukaan kausikorttialennus aiheuttaisi lisäkustannuksia Turun kaupungille arviolta 140.000 euroa vuodessa.

 

Lautakunta on pyytänyt Föli-alueen kunnilta lausuntoa siitä, onko kunta halukas antamaan työttömille henkilöille joukkoliikenteen kausikorttialennuksen ja kantamaan siihen todennäköisesti liittyvän joukkoliikennekustannusten lisäyksen. Lisäksi lautakunta on pyytänyt saada tiedon siitä, tukeeko kunnan sosiaalitoimi nykyään jotenkin työttömien henkilöiden joukkoliikennematkustamista.

 

Lausunto on pyydetty toimittamaan lokakuun loppuun 2015 mennessä.

 

Lausuntoehdotus

 

Turun kaupunki ilmoittaa lausuntonaan asiaan seuraavaa:

 

Turun kaupungin talouden tasapaino sekä rahoitusaseman heikkeneminen vaativat kaupungilta jatkuvia säästötoimia. Heikko talouskasvu on heikentänyt kuntien taloustilannetta. Kasvava työttömyys heikentää verotulojen kehitystä. Yleisen taloustilanteen arvioidaan jatkuvan vaikeana.

 

Taloudellinen tuen tarpeessa olevilla henkilöillä on oikeus toimentulotukeen, joka perustuu lakiin toimeentulotuesta. Huomioon otettavat tulot ja menot on määritelty laissa. Menona otetaan automaattisesti huomioon perusosa, joka riippuu perheenjäsenten iästä ja lukumäärästä. Perusosalla toimeentulotukea saavan henkilön pitää kattaa jokapäiväiset perusmenot kuten esimerkiksi paikallisliikenteen matkakulut.

 

Turun kaupungin toimeentulotukiohjeissa matkakulut on huomioitu seuraavasti:

 

Paikallisliikennekulut kuuluvat pääsääntöisesti perusosalla katettaviin menoihin.

 

Työvoimapoliittisten toimenpiteiden aikaiset matkakulut

Asiakkaan tulee toimittaa työkokeilusopimus tai muu vastaava selvitys työvoimapoliittisesta koulutuksesta. Työkokeilussa tai muussa työvoimapoliittisessa toimenpiteessä olevalle voidaan huomioida matkakulut halvimman kulkuneuvon mukaan, mikäli hakija ei saa ylläpito- tai muuta vastaavaa kulukorvausta. Ensimmäiselle työkokeilukuukaudelle voidaan etuuskäsittelystä myöntää bussikortti, koska kulukorvaus on maksussa jälkikäteen. Tuki myönnetään kuittia vastaan tai tarvittaessa maksusitoumuksena.

 

Työmatkat Turussa

Jos työpaikka on Turussa mutta ei ole kävelymatkan päässä, työmatkakuluna huomioidaan paikallisliikenteen kuukausikorttimaksu. Seutulippualueella työssäkäyvän matkakuluina voidaan huomioida seutulipun kuukausikorttimaksu. Mikäli työvuoroja on vain satunnaisesti, voidaan huomioida kertalippumaksuja. Toimeentulotukiasiakkaan työssäkäyntiä tulee kannustaa, joten tarvittaessa voidaan huomioida kertalippujen sijaan myös kuukausikortti.

 

Työmatkat toiselle paikkakunnalle

Jos asiakas tekee työtä seutulippualueen ulkopuolella, huomioidaan työmatkakulut halvimman kulkuneuvon mukaan, ellei asiakkaalla ole yöpymispaikkaa. Perheelliselle työntekijälle, joka asuu työviikkojen aikana toisella paikkakunnalla, voidaan huomioida viikonloppumatkat kotiin.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että Turun kaupungilla ei ole mahdollisuutta varautua työttömien henkilöiden kausikorttialennuksista aiheutuviin lisäkustannuksiin. Turkulaisten työttömien matkustamista on tarkoituksenmukaista tukea edelleen kaupungin toimeentulotukiohjeiden mukaisesti.

Oheismateriaali 1Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 17.6.2015 § 125

Oheismateriaali 2Kuntalaisaloite, Saarenpää

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösKaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että selvitetään peruspäivärahalla ja työmarkkinatuella olevien kausikorttialennuksen kustannusvaikutus ja tuodaan kaupunginhallitukselle uudelleen lausuttavaksi, voidaanko tämä kustannus kompensoida muiden edunsaajaryhmien jakoperustaa oikeudenmukaistamalla.

Päätös asiassa tehtiin Pietarin Rantasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Miikkolan ehdotus, että palautuksen aikana selvitetään myös mahdollisuudet myöntää rollaattoria käyttäville joukkoliikenteen käyttäjille alennusta joukkoliikenteen lippuhinnoista, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

palKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedLehto Satu