Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41306.10.20158

7469-2015 (001)

Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisestä

Tiivistelmä:

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta näkemystä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisestä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi kaupungin vastaukset tiedoksi.

Kh § 413

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 1.10.2015:

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaan hallitus vähentää kuntien kustannuksia 1 miljardilla eurolla karsimalla lakisääteisiä tehtäviä sekä niiden toteuttamista ohjaavia velvoitteita.

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta näkemystä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisestä. Ministeriön tarkoituksena on hyödyntää vastauksia toimenpideohjelman valmistelun eri vaiheissa.

Vastauksia pyydettiin 30.9.2015 mennessä. Kaupunki antoi liitteen mukaiset vastaukset ministeriön kysymyksiin määräaikaan mennessä.

Liite 1Valtiovarainministeriön kysymykset ja Turun kaupungin vastaukset

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee valtiovarainministeriön kyselyn ja Turun kaupungin vastaukset tiedoksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti antaa valtiovarainministeriön kyselyyn seuraavan lausunnon:

”Valtionhallinnon kyselyn aikataulu on ollut niin kireä, että vastaukset on valmisteltu ja lähetetty pelkästään virkamiestyönä.  Kaupunginhallitus toteaa, että näin merkittävän asian osalta aikaa pitäisi ehdottomasti olla myös poliittiseen käsittelyyn. Tästä johtuen Turun kaupunginhallitus haluaakin omalta osalta lausua seuraavaa:

Kuntien tehtäviä karsittaessa, saattaisi olla parempi päättää laajasta vapaakuntakokeilusta, kuin lähteä pohtimaan satojen eri mitallisten yksityiskohtien tarvetta. Nyt ainakin tuntuu siltä, että kysymykset ja vastaukset ovat joiltain osin vähän vaikuttavia ja toisaalta poliittisia ristiriitoja aiheuttavia. Samalla halutaan muistuttaa siitä, että kyselyssä ei puututa moniin tärkeisiin asioihin.

Yhteistä näkemystä etsiessään kaupunginhallitus toteaa, että lukion ruokailu, vammaisten kuljetuspalvelu ja suun terveydenhuolto tässä muodossa pitäisi jättää pois virkamiesvastauksesta, mahdollisten koulujen loman siirron tulisi koskettaa koko maata.

Kuulemismenettelyn ja asiakasmaksuvapautuksen osalta kaupunginhallituksessa on erilaisia näkemyksiä.

Puuttuvista asioista kaupunginhallitus nostaa esiin laitos- ja palveluasumisen liittyvät määräykset. Asiakkaan tyytyväisyys pitää asettaa etusijalle. Pienet puutteet tai tilojen tiukka mitoitus eivät saa johtaa miljoonakustannuksiin ja palvelun tarjoamisen vähenemiseen.”

Päätös asiassa tehtiin Mannin Rantasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

vastValtiovarainministeriö


Liitteet:

Kh § 413
Liite 1:Valtiovarainministeriön kysymykset ja Turun kaupungin vastaukset