Koulutuspaikkatarpeen perustelut

 

1. Kuvaus hakijan oppisopimuskoulutustoiminnasta

 

Turun oppisopimustoimisto toimii Turun sivistystoimialan tulosyksikkönä ammatillisen koulutuksen tulosalueella. Koulutuksen järjestäjänä toimii Turun kaupunki. Asiakkaikseen oppisopimustoimisto on määritellyt alueen työnantajat, yrittäjät ja opiskelijat. Keskeisimpiä sidosryhmiä ovat ammatilliset oppilaitokset, työvoimaviranomaiset sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöt. Maantieteellisenä toimintaympäristönä on Turun työssäkäyntialue.

 

Oppisopimustoimintaa tukee asiakkaista ja sidosryhmistä koottu neuvottelukunta, joka kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Neuvottelukunta toimii vuorovaikutuskanavana asiakkaisiin ja sidosryhmiin päin. Merkittävät oppisopimustoimintaa koskevat asiat käsitellään neuvottelukunnassa ennen niiden vientiä päätettäväksi.

 

Turun oppisopimustoimisto järjestää oppisopimuskoulutusta yhteistyössä Turun ammatti-instituutin, Turun aikuiskoulutuskeskuksen ja Turun kesäyliopiston kanssa. Yhteistyössä on siis kaksi koulutuksen järjestäjää eli Turun kaupunki ja Turun aikuiskoulutussäätiö. Yhteistyösopimus on luonteeltaan yhteinen tahtotila, mutta viime kädessä päätös sopimuskohtaisen yhteistyöoppilaitoksen valinnasta jää aina asiakkaille.

 

Koulutuksen keskittämisellä yhteistyöoppilaitoksiin pyritään turvaamaan laadukas oppisopimuskoulutustarjonta alueellamme. Riittävä opiskelijavolyymi auttaa oppilaitoksia panostamaan koulutusmuotoon ja takaa samalla oppisopimuskoulutuksen pitkäjänteisen kehittämistyön.

 

Kaiken yhteistyön ja kehittämisen tavoite on jatkossakin se, että asiakas saa laadukasta oppisopimuspalvelua yhden luukun periaatteella. Turun oppisopimustoimisto parantaa toimintaansa pitkäjänteisen suunnitelman mukaisesti ja arvioi toimintaansa säännöllisesti EFQM-mallia hyödyntäen. Toimisto on osallistunut kahdesti (2006 ja 2011) opetusministeriön järjestämään laatupalkintokilpailuun. Molemmilla kerroilla Turun oppisopimustoimisto palkittiin kunniamaininnalla.

 

2. Koulutustarpeen erittely ja perustelut

 

Turun oppisopimustoimistossa on tehty periaatepäätös, jonka mukaan kaikki uuteen työsuhteeseen johtavat oppisopimukset tehdään. Oppisopimus pyritään siis solmimaan aina, mikäli henkilöllä on mahdollisuus työllistyä kouluttavaan yritykseen oppisopimuskoulutuksen jälkeen.

 

Tämä aiheuttaa sen, että olemassa olevan henkilöstön oppisopimuskoulutusta on jouduttu sääntelemään. Jo työssä oleville tehdään oppisopimuksia vain silloin, jos työntekijän työnkuvassa on tapahtunut (tai tapahtumassa) muutoksia, jotka vaativat uuden ammattitaidon kehittämistä. Näin pyritään tukemaan yritysten kilpailukyvyn säilymistä ja henkilöstön monialaisen osaamisen kehittämistä.

 

Turun oppisopimustoimistossa uusia sopimuksia on aina tehty suunnitelmallisesti siten, että sopimuksia voidaan tehdä tasaisesti koko vuoden aikana ja samalla myös huomioida opetushallinnon ja Turun kaupungin painopisteet.

 

Mennyt taantuma rajoitti oppisopimuskoulutusta kahdella eri tavalla. Ensinnäkin yleinen työvoiman kysynnän lasku vaikutti alueellisesti oppisopimuskoulutuksen kysyntään. Lisäksi yleinen talouden tila teki alueen yritykset varovaisiksi hyödyntämään sitovaan määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa oppisopimusta henkilöstön kehittämisen välineenä.

 

Vuoden 2015 koulutussuunnittelussa varauduimme oppisopimuskoulutuksen kysynnän kasvuun. Samalla varauduttiin kuitenkin myös tuleviin lisäkoulutuspaikkojen leikkauksiin ja kiintiön laskemiseen. Turun telakan uusi omistus ja uudet laivatilaukset nähtiin alueen yritystoimintaa tervehdyttävänä kaikkine kerrannaisvaikutuksineen. Keväällä kysyntä alkoikin elpyä ja sopimuksia tehtiin paljon. Yllättäen kuitenkin kesällä ja syksyllä kysyntä laski taas ennätysalhaiseksi. Keväällä loppuneet palkkatukimäärärahat vähensivät entisestään työllistävien oppisopimusten määrää alueellamme. Loppuvuodelle varatut kiintiöpaikat jäivät täyttämättä ja sopimusmäärä jäi vuoden 2015 osalta selkeästi alle tavoitteen.

 

20.10.2015 mennessä vuodelle 2016 sidotut paikat (mukana ei ole NAO opiskelijat):

 

Ammattitutkinto      211

Erikoisammattitutkinto   220

Muu lisäkoulutus       23

 

Viime vuosien painopisteenä on ollut nuorille suunnattu oppisopimuskoulutus. Tiedottamista on lisätty huomattavasti erityisesti nuorisotakuun piirissä olevien nuorten oppisopimuskoulutuksen lisäämiseksi. Tiedottaminen on jo nyt lisännyt myös nuorisotakuun kohderyhmän ulkopuolelle jääneiden nuorten, kuten esim. ylioppilaiden, oppisopimusten määrää.

 

Nuorten aikuisten osaamisohjelmaan on haettu lisäkoulutuspaikkoja, mutta aikuisten osaamisperustan vahvistamiseen ei lisäpaikkoja haettu. Tähän on tarkoituksena käyttää normaalia lisäkoulutuskiintiötä.

 

3. Seurantatiedot

 

2014 lisäkoulutuskiintiön käyttö (ei NAO), tilastointipäivien ka:

 

Humanistinen ja kasvatusala

17

Kulttuuriala

54

Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala

333

Luonnontieteiden ala

3

Tekniikan ja liikenteen ala

248

Luonnonvara- ja ympäristöala

12

Sosiaali-, terveys – ja liikunta-ala

66

Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

124

Muu koulutus

-

 

Pekka Koivisto

Johtava koulutustarkastaja

Turun oppisopimustoimisto