Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39821.09.20153

11567-2011 (653)

Raunistulan päiväkoti 1 hankesuunnitelman hyväksyminen (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 398

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Nora Hilden 17.9.2015:

 

Kaupunginhallitus käsitteli 23.3.2015 § 137 sivistystoimialan palveluverkkomuutosta ja periaatelinjauksena hyväksyttiin tällöin, että

-Raunistulan koulun yhtenäismalli puretaan,

-Kastun koulutalosta luovutaan,

-Yli-Maarian kouluhankkeen hankesuunnitelma päivitetään ja hankkeen yhteydessä toteutetaan myös yläkoulun tilat sekä että

-Rauninaukion päiväkodin korvaavat tilat toteutetaan Kastun koulun tontille.

Asia päätettiin tuoda uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltyä asian ja hyväksyttyä kokonaisuuteen liittyvät erillisselvitykset.

 

Yllä esitetyn päätöksen mukaisesti Rauninaukion päiväkodin korvaavia tiloja käsittelevä hankesuunnitelma päivitettiin niin, että uudisrakennuksen sijoituspaikkana tarkastellaan Kastun koulun tonttia. Kastun koulun toiminta on siirtynyt muihin toimitiloihin 1.9.2015 lukien kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen 1.4.2015 § 52 mukaisesti.

 

Hankesuunnitelma

 

Raunistulan päiväkoti 1 -työnimellä kulkevan uudisrakennushankkeen mitoituksena on 144 hoitopaikkainen uudisrakennus, jonka tilaohjelman mukainen pinta-ala on 1.447 m2. Päiväkoti on suunniteltu kahdeksalle päiväkotiryhmälle.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyysi lausunnot päivitetystä hankesuunnitelmasta kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta ja kasvatus- ja opetuslautakunnalta 8.5.2015 mennessä. Saapuneet lausunnot ovat oheismateriaalina.

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi osaltaan hankesuunnitelman (Kilajk 6.5.2015 § 262).

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta viittasi lausunnossaan varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan vuonna 2012 (23.5.2012 § 76) Raunistulan päiväkotihankkeesta antamaan lausuntoon, jossa korostettiin hankkeen tarpeellisuutta ja käsiteltiin sijoituspaikkavaihtoehtoja. Kasvatus- ja opetuslautakunnan 22.4.2015 § 67 lausunnon mukaan Raunistulan alueella tarvitaan päiväkoti pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi lausunnossa todetaan, että Kastun koulun tontti on sijoituspaikkana pätevä nyt kun Kastun koulutalosta luovutaan. Lisäksi lausunnossa pyydetään selvitykset vaihtoehtoisista toteuttamismalleista, jotka on esitettävä viimeistään kaupunginhallitukselle ennen kaupunginvaltuuston käsittelyä.

 

Vaihtoehtoisista toteutusmalleista strateginen tilojen ohjaus -vastuualue esitti lausuntopyynnössään päiväkodin toteuttamista elementtitoteutuksena paikalla rakennetun päiväkodin sijaan. Raunistulan päiväkodin toteutusaikataulutavoitteena on, että uusi päiväkoti voisi aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta. Kireä aikataulu puoltaa hankkeen toteuttamista elementteinä, koska ns. paikalla rakentaen esitetty tavoiteaikataulu on liian tiukka.

 

Lisäksi on mahdollista, että elementtitoteutuksena tehtävän päiväkodin perustamiskustannukset jäävät paikalla toteutettua päiväkotirakennusta alhaisemmiksi. Elementtitoteutuksen kustannusarviot saadaan tarjouskilpailun pohjalta.

 

Päivitettyä hankesuunnitelmaa varten on laadittu kustannusarvio uudisrakennuksen kustannuksista sekä yksi-, että kaksikerroksisille toteutusvaihtoehdoille. Kiinteistöliikelaitoksen laatiman arvion mukaan hankkeen perustamiskustannukset ovat 2/2015 kustannustasossa yksikerroksiselle vaihtoehdolle 4.367.000 € (alv 0 %). Kaksikerroksisen toteutusvaihtoehdon arvioidut rakennuskustannukset ovat 4.065.000 €. Tämä kustannusarvio on laadittu ns. paikalla rakennetulle päiväkotirakennukselle.

 

Paikalla rakennetun päiväkodin kustannusarvion pohjalta on laadittu arvio sisäisen vuokralaskentamallin mukaisesti päiväkodin vuokrakustannuksista toimialalle. Arvio sivistystoimialan tiloista maksamasta vuokrasta on 31.120,39 €/kk. Vuosivuokraksi muodostuisi 373.444,68 €/v. Rauninaukion nykyisen päiväkodin vuokriin on varattu sivistystoimialan vuoden 2015 talousarviossa yhteensä 113.338 €.

 

Toteutusmalli TVT Asunnot Oy:n kanssa

 

10.2.2014 käsitellyssä sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkossa esitettiin, että Raunistula 1 päiväkodin rakennushanke voidaan toteuttaa erillisen hankesuunnitelman mukaisesti myös TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiön Turun Palvelutilat Oy:n toimesta. TVT Asunnot Oy toteaa lausunnossaan, että se on valmis toteuttamaan hankkeet TVT Asunnot -konserniin, mikäli omistaja näkee sen kaupungin kokonaisedun mukaiseksi. TVT pyytää toteuttamisesta konserniohjetta.

 

Hanketta esitetään toteutettavaksi kumppanuusmuotoisena vuokrahankkeena. Mallissa TVT Asunnot Oy -konserniin tulee perustaa uusi tytäryhtiö, jotta nykyisten konsernin yhtiöiden ARA-lainoituksen ehdot eivät vaarannu.

 

Turun kaupunki lainoittaa perustettavaa yhtiötä 100 prosenttisesti sen toteuttaessa Raunistulan päiväkodin uudisrakennushankkeen. Tarkemmat lainaehdot tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

 

Hankkeen vuokrakustannuskatto määritellään samaksi kuin hankesuunnitelmassa esitetty hankkeen sisäinen vuokra, eli 373.444,68 €/vuosi. Tämä on kokonaisvuokra sisältäen kohteen ylläpitotehtävät. Vuokrakustannukset tullaan tarkastamaan toteutuneita kustannuksia vastaaviksi, mikäli hankkeen toteutuskustannukset alittavat esitetyn tavoitteen.

 

Kohteen vuokra-aika on 20 vuotta, jonka jälkeen vuokrausta on mahdollisuus jatkaa tai sopia kohteen ostamisesta. Kohteen vuokrasopimusluonnos ja varsinainen esisopimus hankkeen toteuttamisesta tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen hyväksyttäviksi.

 

Hankeen rakennuttamistehtävistä ja kilpailuttamisesta vastaa hankkeen toteuttaja, eli perustettava TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiö. Hankkeen jatkovalmistelussa tilaajan ja toteuttajan edustajat muodostavat työryhmän, jossa sovitaan mm. hankkeen jatkosuunnitteluun ja kilpailuttamiseen liittyvistä asioista. Malli on käytössä myös käynnissä olevissa hyvinvointitoimialan vanhuspalvelun ympärivuorokautisen asumisen hankkeissa, joita valmistellaan TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiön Turun Palvelutilat Oy:n kanssa.

 

Kastun koulun tontista jaetaan tontti päiväkotihankkeelle ja sen lopullinen koko tarkentuu hankkeen jatkosuunnittelussa. Tontin maanvuokrasopimus tuodaan kaupungin päätöksentekoon päätösvaltarajojen mukaisesti.

 

Hanke on tarkoitus toteuttaa siten, että tilat ovat otettavissa käyttöön vuoden 2016 lopussa ja päiväkotitoiminta alkaisi 1/2017.

Liite 1Raunistula 1 päiväkoti päivitetty hankesuunnitelma liitteineen

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausunto

Oheismateriaali 2Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto

Oheismateriaali 3TVT Asunnot Oy:n lausunto

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Raunistulan päiväkoti 1 päivitetyn hankesuunnitelman. Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni, Eklund ja Karttunen ilmoittivat olevansa esteellisiä, eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn. Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 398
Liite 1:Raunistula 1 päiväkoti päivitetty hankesuunnitelma liitteineen