Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta47116.09.20151
Kaupunginhallitus40521.09.20151

9160-2015 (065)

Suunnittelukilpailun järjestäminen Turun päärautatieaseman ratapiha-alueen ja Ratapihankadun yli johtavan kävelysillan (Logomonsilta) yleissuunnittelusta (Pohjolan kaupunginosa 071)

Tiivistelmä:

Ratapihan ylittävä kävelysilta kytkee ratapihan erottamat kaupunginosat paremmin toisiinsa ja parantaa Logomon saavutettavuutta kaupungin keskustasta. Haastavan teknisen suunnittelutehtävän ratkaisemiseksi järjestetään RIL ry:n kilpailusääntöjen mukainen suunnittelukilpailu, jonka tavoitteena on saada erilaisia vaihtoehtoja ja löytää käyttökelpoinen, kestävä, kaunis ja taloudellinen suunnitteluratkaisu.

Kilajk § 471

Infrapalvelut, vastaava rakennuttaja Jukka Mäenpää 10.9.2015

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 11.8.2015 § 232 päättänyt, että 10.4.2014 päivätty ja 22.6.2015 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavamuutos- ja tonttijakoehdotus ”Logomonsilta” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Ratapihan ylittävä kävelysilta kytkee ratapihan erottamat kaupunginosat paremmin toisiinsa ja parantaa Logomon saavutettavuutta kaupungin keskustasta. Kävelysilta mahdollistaa myös porras- ja hissiyhteydet junalaitureille, ja siltaa voidaan jatkaa Ratapihankadun yli siten, että jalankulkuliikenne saadaan ohjattua sujuvasti Ajurinkadulle asti.

Kilpailu järjestetään ilmoittautumiskutsukilpailuna ja se tullaan toteuttamaan Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n kilpailusääntöjen mukaisesti.  Kilpailun kautta valittava suunnittelijaryhmä tulee laatimaan Logomon sillasta yleissuunnitelmatasoisen suunnitelman, jonka pohjalta investointiin tähtäävä rakennussuunnitelma voidaan tehdä. Suunnitteluryhmän valinnan tekee kilpailusääntöjen mukaisesti nimettävä palkintolautakunta.

Suunnittelukilpailulla etsitään haastavan Logomon sillan teknisen suunnittelutehtävän ratkaisemiseksi erilaisia vaihtoehtoja, joilla pyritään löytämään käyttökelpoinen, kestävä, kaunis ja taloudellinen suunnitteluratkaisu. Antamalla taiteelle oma roolinsa suunnittelukilpailussa ja sillan toteutuksessa, sillan odotetaan osaltaan muistuttavan myös Turun Kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011. Hyvin muotoiltuna ja tunnistettavana silta luo mahdollisuuksia parantaa ratapiha-alueen yleistä viihtyisyyttä samalla kasvattaen myös kaupungin tunnettavuutta ja vetovoimaisuutta. Näin silta palvelee paitsi toiminnallisesti myös esteettisesti kaupungin kehittämisen tavoitteita. Kilpailu tuo alalle ja Turun kaupungille positiivista julkisuutta ja herättää julkista keskustelua rakennetusta ympäristöstä.

Kilpailuun valittavat (4 - 6 kilpailuryhmää) valitsee ja kilpailun arvioinnin suorittaa palkintolautakunta, johon kuuluvat:

Jouko Turto, toimialajohtaja, DI, Kiinteistöliikelaitos, pj

Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja, Konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmä, arkkitehti SAFA

Tapio Siirto, infrapalvelujen johtaja, Kiinteistöliikelaitos

Heikki Virtanen, suunnitteluinsinööri, Ympäristötoimiala

RIL ry:n nimeämä jäsen

Liikenneviraston edustaja

Päivi Kiiski, kuvataidejohtaja, Turun museokeskus

Elina Rantanen, kaupunginhallituksen vpj.

Vuokko Puljujärvi-Seila, kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan pj.

Niko Aaltonen, kaupunkisuunnittelu -ja ympäristölautakunnan pj.

Kilpailijoille annetaan mahdollisuus nimetä yksi arkkitehtijäsen

Palkintolautakunnan päätökset ovat enemmistöpäätöksiä. Tasatilanteessa puheenjohtajan ääni ratkaisee. Palkintolautakunta voi kuulla muitakin asiantuntijoita, kuten esim. taiteilijaseuran edustajaa. Sihteereinä toimivat arkkitehti SAFA Mika Rajala ja projektipäällikkö Jukka Mäenpää.

Palkintolautakunnan päätöksen mukaisesti kaikille hyväksytyn ehdotuksen laatineille kilpailuryhmille maksetaan palkkiona 20 000 euroa (alv 0 %). Palkkio on sama riippumatta siitä, jättääkö ryhmä yhden tai useamman ehdotuksen

Lopullisen kilpailuohjelman teknisine tarkistuksineen ja aikatauluineen hyväksyy nimetty palkintolautakunta ja RIL ry:n kilpailutoimikunta.

Karttaliite

Oheismateriaali 1Kilpailuohjelmaluonnos

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- esittää kaupunginhallitukselle, että Logomon sillan suunnittelukilpailu voidaan käynnistää kilpailuohjelmaluonnoksessa kuvatuin menettelyin ja että hankintailmoitus julkaistaan HILMA –hankintakanavalla; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Oheismateriaali 2Kilpailuohjelmaluonnos, päivitetty 17.9.2015

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti:

- esittää kaupunginhallitukselle, että Logomon sillan suunnittelukilpailu voidaan käynnistää kilpailuohjelmaluonnoksessa kuvatuin menettelyin ja että hankintailmoitus julkaistaan HILMA –hankintakanavalla;

- todeta, että Kiinteistöliikelaitos on talousarviossaan varannut sillan investointiin 5.020.000 € (alv 0 %); sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

 

Kh § 405

Liite 1Kilpailuohjelma

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Logomon sillan suunnittelukilpailu voidaan käynnistää kilpailuohjelmassa kuvatuin menettelyin,

että hankintailmoitus julkaistaan HILMA –hankintakanavalla,

että Kiinteistöliikelaitoksen talousarviossa varataan 5.020.000 euroa sillan investointiin,

että liitteenä olevaan kilpailuohjelmaan lisätään selventävänä täydennyksenä, että Liikennevirasto varautuu talousarviossaan rahoittamaan laituriyhteydet sillalta (portaat ja hissit) ja

että päätös laitetaan voimaan odottamatta lainvoimaisuutta.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala


Liitteet:

Kh § 405
Liite 1:Kilpailuohjelma