Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta5612.08.20157
Kaupunginhallitus38114.09.20157

8039-2015 (013)

Turun kaupungin äänestysaluejaotuksen muutos

Tiivistelmä:

Vaalilain mukaan äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueista päättää valtuusto. Turun kaupungissa on tällä hetkellä 53 äänestysaluetta. On laadittu ehdotus, jonka mukaan yhdistettäisiin äänestysalueita siten, että niiden lukumäärä putoaisi nykyisestä 53:sta 50:een. Ehdotuksen toteutuminen tarkoittaisi säästöä vaaleihin liittyvissä kustannuksissa ja olisi samalla osa uudistamisohjelman toteuttamista.

Kevaalk § 56

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki:

Vaalit toimitetaan järjestämällä ennakkoäänestys ja vaalipäivän äänestys. Ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän äänestyksen järjestämisestä kotimaassa vastaa kunta. Äänioikeutetut saavat äänestää ennakolta tai vaalipäivänä. Vaalipäivän äänestys toimitetaan yhtäaikaisesti jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.

Äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueista päättää valtuusto. Päätös äänestysalueista tulee voimaan 15. päivänä lokakuuta, jos päätös tehdään ja päätöksestä ilmoitetaan maistraatille sen määräämällä tavalla viimeistään saman vuoden huhtikuussa. Myöhemmin tehty tai maistraatille ilmoitettu päätös tulee voimaan 15. päivänä lokakuuta seuraavana vuonna.

Turun kaupungissa on tällä hetkellä 53 äänestysaluetta. Laissa ei ole säännöksiä äänestysalueen sopivasta koosta tai äänioikeutettujen määrästä. Valtuusto päättää äänestysalueiden määrästä. Keskeisin asia, jolla kunta pystyy itse vaikuttamaan vaaleista sille aiheutuviin kustannuksiin, on kunnassa olevien äänestysalueiden määrä.

Jokaiselle äänestysalueelle on varattava vaalipäivän äänestyspaikka, asianmukainen äänestystila, tarvittava kalusto, vaalimateriaali ja laitteet.  Äänestyksen järjestämisestä kullakin äänestysalueella huolehtii vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Lisäksi vaalilautakunnat nimeävät vaalipäivän äänestystä varten yhden tai useamman vaaliavustajan. Luottamushenkilöille maksetaan palkkioita ja työntekijöille palkkoja. Vuosi 2016 on vaaliton vuosi mutta vuonna 2017 on kuntavaalit, vuonna 2018 presidentinvaali ja vuonna 2019 sekä eduskunta- että europarlamenttivaalit.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Turussa äänestettiin enemmän ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä, äänestäneistä ennakkoon äänestäneitä oli 50,8 prosenttia. Tämä poikkeaa koko maan äänestyskäyttäytymisestä, koska koko maassa vaalipäivänä äänestäneitä oli enemmän kuin ennakkoon äänestäneitä. Tämä johtunee osaltaan siitä, että Turussa on ollut verrattain runsaasti helposti saavutettavissa olevia ennakkoäänestyspaikkoja.

Halukkuus hakeutua vaaleihin liittyviin luottamustehtäviin tai vaaliavustajaksi on viime vuosina todennäköisesti vähentynyt. Lisäksi äänestykseen soveltuvia tiloja on rajallinen määrä. Äänestyspaikkojen varustelu vaatii huolellista suunnittelua ja työtä sekä aiheuttaa moninaisia muun muassa kuljetuksiin, varastointiin, siivouksiin, kulunvalvontaan liittyviä kustannuksia.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänestysalueilla 25 (entinen Varissuon koulu II, ABC) ja 26 (Varissuon nuorisotila) on ollut yhteensä 4.251 äänioikeutettua. Tämä äänioikeutettujen määrä on vähemmän kuin esimerkiksi äänestysalueilla 7 (Juhana Herttuan koulutalo) ja 12 (Turun Suomalainen Yhteiskoulu). Alueiden 25 ja 26 äänestyspaikat ovat olleet noin 600 metrin etäisyydellä toisistaan. Äänestysalueella 26 on äänestetty enemmän ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä, ennakkoäänestysprosentin ollessa siellä 52,3 prosenttia.

Eduskuntavaaleissa äänestysalueilla 39 (Palvelukeskus Hövelin talo) ja 40 (Pansion kirjasto) on ollut yhteensä 3.480 äänioikeutettua. Näiden alueiden äänestyspaikat ovat sijainneet alle 800 metrin etäisyydellä toisistaan ja molemmat äänestyspaikat ovat olleet äänestysalueen 39 alueella. Äänestysalueella 40 (Pansion kirjasto) on äänestetty enemmän ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä, ennakkoäänestysprosentin ollessa siellä 51,2 prosenttia.

Eduskuntavaaleissa äänestysalueilla numerot 51 (Maarian nuorisotalo) ja 53 (Jäkärlän koulu) oli yhteensä 2.514 äänioikeutettua. Näiden alueiden äänestyspaikat ovat sijainneet saman kadun varrella ja alle sadan metrin päässä toisistaan. Lisäksi molemmat äänestyspaikat ovat olleet äänestysalueen numero 51 alueella. Molemmilla äänestysalueilla on äänestetty enemmän ennakkoon (Maariassa 50,5 ja Jäkärlässä 52,2 %) kuin varsinaisena vaalipäivänä.

Keskusvaalilautakunta tulee jatkossakin seuraamaan äänestysalueiden kehitystä sekä tarvittaessa tekemään esityksiä äänestysaluejaotuksen muuttamiseksi.

Liite 1Turun äänestysaluekartta

Liite 2Eduskuntavaaleissa 2015 äänioikeutetut äänestysalueittain

Liite 3Eduskuntavaaleissa 2015 äänestäneet äänestysalueittain

Liite 4Äänestysaluejakoehdotus

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginvaltuuston päättämän äänestysaluejaon muuttamista siten, että äänestysalueet 25 ja 26, äänestysalueet 39 ja 40 sekä äänestysalueet 51 ja 53 yhdistetään toisiinsa liitteen 4 mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteisiin mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Kh § 381

Liite 1Äänestysaluejakoehdotus

Oheismateriaali 1Turun äänestysaluekartta

Oheismateriaali 2Eduskuntavaaleissa 2015 äänioikeutetut äänestysalueittain

Oheismateriaali 3Eduskuntavaaleissa 2015 äänestäneet äänestysalueittain

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle äänestysaluejaon muuttamista siten, että äänestysalueet 25 ja 26, äänestysalueet 39 ja 40 sekä äänestysalueet 51 ja 53 yhdistetään toisiinsa liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon seuraavansisältöinen palautusehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

"Kaupunginhallitus päättää palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että selvitetään Varissuon kirjaston tai muun keskeisen paikan käyttömahdollisuus alueen äänestyspaikkana. Uudessa valmistelussa huomioidaan myös alueiden äänestysaktiivisuus."

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kevaalk § 56
Liite 1:Turun äänestysaluekartta
Liite 2:Eduskuntavaaleissa 2015 äänioikeutetut äänestysalueittain
Liite 3:Eduskuntavaaleissa 2015 äänestäneet äänestysalueittain
Liite 4:Äänestysaluejakoehdotus

Kh § 381
Liite 1:Äänestysaluejakoehdotus