Miikkola ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä perustellen sitä seuraavasti:

1) Turkuunkin suuntautuvan ajallisesti ja määrällisesti hallitsemattoman maahanmuuton seuraukset ovat siksi mittavat, että kaupunginvaltuuston on otettava poliittinen vastuu päätöksenteosta:

1.1. Usealla valtuustoryhmällä ei ole kaupunginhallituksessa valtuutettutason edustajaa. Turkulaisten äänestäjien vaaleissa valitsemien valtuutettujen on saatava itsenäisesti päättää koko Eurooppaakin tällä hetkellä puhuttelevasta kotikaupunkiimme kohdistuvasta maahanmuutto-ongelmasta.

1.2 Pansion vastaanottokeskuksessa on nyt runsaat 700 maahanmuuttajaa. Päivittäin heitä tulee autolautoilla ja junilla lisää 50-100. Ajallisesti hätämajoitustarve on ainakin 8-10 kuukautta. Onko kysymyksessä pysyvä vastaanottokeskuksen laajennus? Entä jatkotoimenpiteet?

1.3 Hallitsemattomasti Turkuun saapuneista maahanmuuttajista enin osa on irakilaisia. He tulevat saamaan oleskeluluvan. Turku joutuu siten ratkaisemaan heidän asumismuotonsa, perheiden yhdistämisen ja lasten koulu - sekä päiväkotikysymykset. Kustannusvaikutus on mittava menoerä.

1.4 Kun Turun asukkaista jo nyt on 10% maahanmuuttajataustaisia, niin nykyongelma kaikkine seurausvaikutuksineen vaatii Turun kaupunginvaltuuston hyväksymän selkeän strategian ja toimintasuunnitelman.

2) Näkemykseni mukaan asia 4 on vaikutuksiltaan verrattavissa Turku Energia Oy:n osakkuussopimukseen Fennovoiman kanssa. Tuolloin toimivaltainen Konsernihallinto siirsi päätöksenteon kaupunginvaltuustolle.