Turun kaupunki toteaa lausuntonaan seuraavaa:
Julkisen talouden säästöt ovat jossakin määrin ymmärrettäviä koulutuksen järjestäjän näkökulmasta. Säästöjä ei kuitenkaan tulisi enää jatkossa etsiä ensisijaisesti lisäkoulutuspaikkojen määrää vähentämällä vaan hakea rakenteellisia muutoksia sekä keventämällä koulutuksen byrokratiaa.
Oppisopimuskoulutusta järjestävänä tahona Turun kaupunki on huolissaan siitä, ettei pitkäaikaisen taantuman aikaansaamaa koulutuskysynnän laskua tulkittaisi yleisesti tärkeänä nähdyn henkilöstön kouluttautumismuodon tarpeen alenemisena. Taloudellinen taantuma vaikuttaa oppisopimuskoulutuksen kysyntään erityisesti jo siksi, että siihen liittyy tiukasti säädelty määräaikainen työsuhde. Koulutusta järjestävänä tahona Turulla on huoli siitä, että koulutuspaikkojen vähennys voi viedä pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä keskeisen henkilöstön kouluttamisen välineen, jonka nämä juuri ovat löytäneet.
Viime aikoina oppisopimukseen on kohdistettu mielenkiintoa myös erityisesti nuorten työllistämisen välineenä, ja nuorille suunnattuja rekrytointikoulutuksia onkin kehitetty menestyksekkäästi. Oppisopimus on kuitenkin ollut aina pääsääntöisesti jo työssä olevan henkilöstön kehittämisen väline, jota erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset ovat hyödyntäneet. Yritykset tarvitsevat nykyisessä alati muuttuvassa työelämässä toimivia ja nopeasti hyödynnettäviä henkilöstön osaamisen kehittämisen välineitä, jotta kilpailukyky säilyy. Tämän vuoksi pelkäämme, että lisäkoulutuspaikkojen vähentäminen koskettaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joille oppisopimuskoulutus on tarjonnut keinoja vastata muutoshaasteisiin.