Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33017.08.20156

6603-2015 (231)

Lausunto Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnalle pakkausjätteiden alueellisesta keräyksestä (Yt)

Tiivistelmä:

Lausuntoehdotuksen mukaan seudullisen jätehuoltoviranomaisen alueella tulee täydentää tuottajien järjestämää lakisääteistä pakkausjätehuoltoa. Seudulla tulee siirtyä pääsääntöisesti pakkausjätteiden keskitettyihin syväkeräyspisteisiin tai muihin vastaaviin järjestelmiin, jotka ovat valvottuja ja säännöllisessä huollossa. Tavoitteena tulee olla, että seudulta poistuisivat pienet epäkäytännölliset ja kustannuksia aiheuttavat pinta-astiat ja keräyspisteiden siisteys paranisi nykyisestä.

Kh § 330

Ympäristötoimiala, ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt ja kaupunginsihteeri Satu Lehto 11.8.2015:

Lausuntopyyntö

Vastuu kuluttajapakkausjätteen keräyksestä siirtyy kokonaisuudessaan pakkausten tuottajille 1.1.2016 alkaen. Jätelain mukaisesti kunta voi kuitenkin osana järjestämäänsä jätehuoltoa täydentää käytöstä poistettujen pakkausten keräämistä siltä osin kuin tuottaja ei sitä järjestä. Pakkausjätteellä tarkoitetaan kartongista, lasista, metallista ja muovista valmistettuja käytöstä poistettuja pakkauksia.

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta tekee päätöksen siitä, täydennetäänkö tuottajien järjestämää pakkausjätteiden alueellista keräystä jätehuoltoviranomaisen alueella. Koska asia vaikuttaa ennalta arvioiden olennaisesti kuntalaisten jätehuollon palvelutasoon, jätehuoltolautakunta varaa viranomaisalueen kunnille mahdollisuuden mielipiteen esittämiseen ennen päätöksentekoa. Lausunnot pyydetään toimittamaan 30.8.2015 mennessä.

Lausuntoehdotus

Turun seudulla on pitkät perinteet tehokkaasta jätteiden syntypaikkalajittelusta sekä pientalo- ja haja-asutusalueilla tapahtuvasta täydentävästä hyötyjätekeräyksestä. Pakkausjätteiden jätehuollon järjestämisvastuu ja sen aiheuttamat kustannukset siirtyvät kokonaisuudessaan tuottajille eikä laki edellytä kunnalta sitä täydentäviä järjestelmiä. Seudun uusissa jätehuoltomääräyksissä on kuitenkin määrätty, että pakkausjätteitä kerätään suurilta, yli neljän asunnon asuinkiinteistöiltä laajemmin kuin tuottajavastuulainsäädäntö edellyttäisi.

Pakkausalan ympäristörekisteri PYR Oy on alustavasti ilmoittanut, että se tulee järjestämään Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan toimialueelle 68 alueellista vastaanottopaikkaa pakkausjätteille (lasi, metalli ja kartonki). Lisäksi järjestetään suppea verkosto muovipakkausjätteen keräystä varten. Tällä hetkellä toimialueella on yli 450 alueellista keräyspistettä. Mikäli tuottajien esittämää keräysverkostoa ei täydennetä pientalo-, haja-asutus- ja saaristoalueilla, niin asukkaiden jätehuollon palvelutaso heikkenee merkittävästi. Suppeammalla verkostolla on myös heikentävä vaikutus seudullisten materiaalikierrätystavoitteiden toteutumiseen.

Lakisääteistä pakkausjätteen alueellista jätehuoltoa täydentävien keräyspisteiden ylläpidosta ja jätteenkuljetuksesta aiheutuvat kustannukset katetaan jätehuoltomaksuilla. Pakkausten tuottajat sen sijaan maksavat myös täydentävästä keräyksestä aiheutuvat jätteenkäsittelyn kustannukset. Täydentävästä keräyksestä ei aiheudu kuntalaisille lisäkustannuksia nykyiseen verrattuna, koska osa nykyisistä jätteenkeräyspisteistä siirtyy kokonaan pakkausten tuottajien vastuulle.

Turun kaupunki esittää, että seudullisen jätehuoltoviranomaisen alueella tulee täydentää tuottajien järjestämää pakkausjätehuoltoa. Täydentäminen tulee järjestää kustannustehokkaasti ja rakennettua ympäristöä kunnioittaen siten, että seudulla siirrytään pääsääntöisesti pakkausjätteiden keskitettyihin syväkeräyspisteisiin tai muihin vastaaviin järjestelmiin, jotka ovat valvottuja ja säännöllisessä huollossa. Tavoitteena tulee olla, että seudulta poistuisivat pienet epäkäytännölliset ja kustannuksia aiheuttavat pinta-astiat ja keräyspisteiden siisteys paranisi nykyisestä.

Oheismateriaali 1Selvitys tuottajien järjestämän pakkausjätteiden aluekeräyksen täydentämisestä

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnalle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta