Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32410.08.2015

8147-2015 (710)

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantasen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornasen selvityspyyntö Turku Energian osakkuudesta Fennovoima Oy:ssä

Tiivistelmä: -

Kh § 324

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornanen 10.8.2015:

Selvityspyyntö Turku Energian osakkuudesta Fennovoima Oy:ssä

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen rakennuslupahakemuksen käsittelyä on elokuussa 2015 päätetty jatkaa, koska hankkeen kotimaisuusehto täyttyi Fortumin ja rakennusyhtiö SRV:n ilmoittauduttua mukaan hankkeeseen. Hanke on kesän aikana ollut toistuvasti julkisuudessa siihen liittyvien rahoituslähteiden ja aikataulujen epäselvyyksien vuoksi. Kesän aikana hankkeesta on myös irtautunut uusia osakkaita jo aiemmin irtautuneiden lisäksi.

Turun kaupunginvaltuusto päätti syksyllä 2013, että Turku Energia voi olla mukana Fennovoima-hankkeessa. Tämän jälkeen hankkeen omistuksissa on tapahtunut edellä kuvattuja muutoksia, ja hankkeen käsittely on herättänyt epäluottamusta. Myös sähkön hintaennusteet ovat eläneet. Tämän johdosta pyydämme kaupunginhallitukselle selvitystä Turku Energian osakkuudesta Fennovoima Oy:ssä. Selvityksessä pyydämme vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

- Onko Fennovoiman ydinvoimahanke laskelmallisesti Turun kaupungin näkökulmasta edelleen kannattava, vaikka sähkön hintaennusteet ovat tulleet alas vuoden 2013 päätöksenteon yhteydessä esitetyistä ennusteista? Onko kannattavuuslaskelmissa tapahtunut muutoksia kahdessa vuodessa?

- Voidaanko Fennovoima-hanketta ja sen johtoa pitää luotettavana huomioiden esillä olleet rahoituslähteiden salailut ja Migrit Solarna Energijan käyttäminen väliaikaisjärjestelynä aikataulusyistä?

- Voiko Turku Energia omistajan niin päättäessä irtautua hankkeesta myymällä osakkeensa? Mitä myyminen tarkoittaisi käytännössä ja sopimusoikeudellisesti?

- Minkälaiset ovat Fennovoiman kokonaisriskit lukuina Turku Energialle a) jos hankkeesta irtaudutaan, b) jos hankkeen myöhemmissä vaiheissa tulee ongelmia (esim. rakennusluvassa, rakennusvaiheessa, venäläisen omistuksen ja ulko- ja turvallisuuspoliittisten muutosten johdosta), c) jos hanke toteutuu ja sähkön hinta pysyy alhaalla (alimmat ennusteet) ja d) jos hanke toteutuu ja sähkön hinta nousee (korkeimmat ennusteet).

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi

Jakelu

tpvVirtanen Jarkko