Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31410.08.20156

4710-2015 (010, 240)

Rakennusjärjestyksen asettaminen nähtäville (Yt)

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtaja on asettanut työryhmän valmistelemaan rakennusjärjestyksen muuttamista. Uudistustyön tavoitteena on ollut muun muassa harkita tiettyjen rakennustoimenpiteiden luvanvaraisuuden keventämistä ja selvittää, onko rakennusjärjestykseen tarvetta lisätä uusia säännöksiä tai muuttaa joiltain osilta voimassa olevia säännöksiä. Työryhmän ehdotus tulisi asettaa nähtäville ja siitä tulisi pyytää lausunnot.

Kh § 314

Ympäristölakimies Nina Mattila 22.6.2015:

Uudistustyön tavoitteet

Kaupunginjohtaja on 3.3.2015 § 31 nimennyt rakennusjärjestyksen muuttamista valmistelevan työryhmän. Muutoksen valmistelu on tehty yhteistyössä kaupungin eri toimialojen välillä. Työryhmässä on jäseniä ympäristötoimialalta, kiinteistötoimialalta ja vapaa-aikatoimialalta. Työryhmän puheenjohtajana toimii apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja varapuheenjohtajana rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala.

Uudistustyön tavoitteena on harkita uudelleen mm. tiettyjen rakennustoimenpiteiden luvanvaraisuuden keventämistä. Tavoitteena on myös selvittää, onko rakennusjärjestykseen tarvetta lisätä uusia säännöksiä tai muuttaa joiltain osilta voimassa olevia säännöksiä.

Uudistustyön tavoitteena on myös yhtenäistää rakennusjärjestystä suhteessa ympäristökuntiin seudullisen yhteistyön sujuvoittamiseksi. Rakennusjärjestysehdotuksen valmistelussa on hyödynnetty Turun alueen rakennustarkastajien mallipohjaa rakennusjärjestykseksi. Kaarinan, Naantalin ja Maskun voimassa olevat rakennusjärjestykset perustuvat kyseiseen mallipohjaan. Turun kaupungin rakennusjärjestysehdotukseen on lisätty paikallisista oloista johtuvia pykäliä ja tarkennuksia. Uudistustyö noudattaa MAL-aiesopimuksen mukaista tavoitetta tukea kaupunkiseudun ja samalla sen eri kuntien elinvoimaisuutta, kilpailukykyä ja sopimusosapuolten välistä yhteistyötä.

Uudistustyön vaiheet

Rakennusjärjestyksen uudistamisen vireille tulosta on kuulutettu 18.4.2015. Osallisille on varattu mahdollisuus lausua mielipiteensä rakennusjärjestyksen muutoksen valmistelusta 19.5.2015 mennessä. Määräaikaan mennessä saapui 4 mielipidettä. Määräajan päätyttyä saapui vielä yksi mielipide. Mielipiteissä on tuotu esille seuraavia asioita:

  1. On ehdotettu, että rakennuksesta 5 metrin etäisyydellä olevat puut saisi kaataa ilman lupamenettelyä. Lisäksi on ehdotettu, että vanhan talon vieressä kasvavan puun latvuston saisi automaattisesti karsia niiltä osin kuin se ulottuu lähemmäksi kuin 2 metriä rakennuksen räystäästä, sama koskisi kyseisen puun juurakkoa, jotta rakennetut rakennukset eivät vaurioituisi.
  2. On ehdotettu, että mainostelineet (standit) pitäisi poistaa etenkin ydinkeskustasta, koska ne aiheuttavat vaaratilanteita näkövammaisille ja rumentavat kaupunkikuvaa.
  3. On kritisoitu lupamenettelyä ja sen kestoa.
  4. On ehdotettu, että vesikaton korjaus pitäisi saada ilmoitusvelvollisuuden piiriin, vaikkei se varsinaista lupaa vaatisikaan. Lisäksi on ehdotettu, että vesikate otetaan yhdeksi erilliseksi katselmuskohteeksi, jotta se tulee varmasti toteutetuksi asianmukaisesti.
  5. On ehdotettu kevennyksiä vanhojen talousrakennusten luvanvaraisuuteen ja kysytty, minkä kokoisen rakennelman saa rakentaa ilman lupaa.

Esitetyt mielipiteet on huomioitu ehdotuksen valmistelussa seuraavasti:

  1. Kiinteistön puiden kunnon valvonnasta ja puuston hoidosta on otettu omat määräyksensä ehdotuksen 46 §:än. Mikäli puunkaato on esitetty rakennus- tai toimenpideluvan yhteydessä, erillistä maisematyölupaa ei tarvita. Kategorisia metrimääriä, joiden sisälle jäävät puut saisi kaataa, ei voida ottaa rakennusjärjestykseen, koska puiden maisemallinen merkitys vaihtelee tapauskohtaisesti. Lain mukaan vähäinen toimenpide ei edellytä maisematyölupaa. Rakennusjärjestyksessä ei voi vapauttaa toimenpiteitä maisematyöluvan tarpeesta.
  2.  Mainoslaitteiden sijoittamisesta annetaan määräykset ehdotuksen 37 §:ssä. Ehdotuksessa on annettu samoin kuin voimassa olevassa rakennusjärjestyksessä määräys vapaaksi jätettävästä kulkutilasta. Määräykseen on myös lisätty, että mainoslaitteet tulee sijoittaa välittömästi julkisivun viereen.
  3. Uudistustyön keskeisenä lähtökohtana on ollut luvanvaraisten toimenpiteiden keventäminen. Tämä tulee osaltaan nopeuttamaan ja sujuvoittamaan lupamenettelyä. Kevennykset käyvät ilmi ehdotuksen 3 §:stä.
  4. Ainoastaan katteen värityksen muuttaminen asemakaava-alueen ulkopuolella on vapautettu rakennusjärjestysehdotuksessa luvantarpeesta. Katemateriaalin muutos edellyttää edelleen lupaa, koska materiaalinmuutoksella on usein myös rakennusteknistä merkitystä. Tarvittavista katselmuksista määrätään luvassa.
  5. Rakennusjärjestysehdotuksen 3 §:n 1) kohdasta käy ilmi, miten luvanvaraisuutta on ehdotettu kevennettäväksi rakennelmien osalta

Ehdotus, sen nähtäville asettaminen ja pyydettävät lausunnot

Rakennusjärjestyksessä annetaan paikallisista oloista johtuvat suunnitelmallisen ja sopivan rakentamisen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamisen sekä hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta tarpeelliset määräykset. Rakennusjärjestykseen ehdotetut muutokset käyvät ilmi päätösehdotuksen oheismateriaaleina olevista voimassa olevan rakennusjärjestyksen ja ehdotuksen vertailusta sekä perustelumuistiosta.

Seuraavaksi rakennusjärjestysehdotus tulee asettaa nähtäville ja siitä tulee pyytää lausunnot. Rakennusjärjestysehdotus tulee asettaa nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi. Nähtävillä oloaikana kunnan jäsen ja muu osallinen voi jättää rakennusjärjestysehdotuksesta kirjallisen muistutuksen. Nähtäville asettamisesta kuulutetaan ilmoitustaululla, kaupungin internetsivuilla ja sanomalehdessä. Lausunnot pyydettäisiin samaan määräpäivään mennessä.

Työryhmän katsoo, että lausunto ehdotuksesta tulisi pyytää ainakin seuraavilta tahoilta:

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen liitto

Kaarinan kaupunki

Naantalin kaupunki

Raision kaupunki

Paraisten kaupunki

Liedon kunta

Auran kunta

Ruskon kunta

Maskun kunta

Nousiaisten kunta

Mynämäen kunta

Pöytyän kunta

Varsinais-Suomen TE-keskus

Kaupungin omat lautakunnat ja johtokunnat

Kaupunkikehitysryhmä

Kaupungissa toimivat omakotiyhdistykset

MTK-Varsinais-Suomi

Rakennusteollisuus RT

Turun Pientalojen Keskusjärjestö

Turku-Seura

Varsinais-Suomen Kiinteistöliitto

SAFA Turun seudun arkkitehdit

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL, Lounais-suomen osasto

Turun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry

Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry, Turun RIA

Käsittelyvaiheet nähtävillä oloajan jälkeen

Työryhmä käsittelee mahdolliset muistutukset ja tekee niiden johdosta tarvittavat muutokset rakennusjärjestysehdotukseen, joka saatetaan uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Päätös rakennusjärjestyksen hyväksymisestä on päätöksen saatua lainvoiman saatettava yleisesti tiedoksi niin kuin kunnalliset ilmoitukset kunnassa julkaistaan.

Rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskeva päätös sekä rakennusjärjestys on lähetettävä tiedoksi Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Lisäksi on lähetettävä jäljennös annetuista lausunnoista ja muistutuksista, jollei niitä ole hyväksymistä koskevassa päätöksessä riittävästi selostettu.

Rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä on lisäksi viivytyksettä ilmoitettava niille viranomaisille, kunnan jäsenille ja muistutuksen tehneille, jotka ovat sitä pyytäneet rakennusjärjestyksen ollessa nähtävillä

Rakennusjärjestys on lähetettävä tiedoksi maanmittauslaitokselle, maakunnan liitolle, kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle, naapurikunnille sekä tarpeen mukaan muille viranomaisille. Varsinais-Suomen ELY- keskukselle on lähetettävä ilmoitus rakennusjärjestyksen voimaantulosta.

Rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala on kutsuttu kaupunginhallituksen kokoukseen esittelemään asiaa.

Liite 1Turun kaupungin uusi rakennusjärjestys liitteineen

Oheismateriaali 1Voimassa olevan rakennusjärjestyksen ja uuden rakennusjärjestysluonnoksen vertailu

Oheismateriaali 2Perustelumuistio

Oheismateriaali 3Mielipide 1, 21.4.2015

Oheismateriaali 4Mielipide 2, 23.4.2015, (salainen JulkL 24.1 § 25 kohta)

Oheismateriaali 5Mielipide 3, 28.4.2015

Oheismateriaali 6Mielipide 4, 15.5.2015

Oheismateriaali 7Mielipide 5, 9.6.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus käy lähetekeskustelun jatkovalmistelun pohjaksi ja päättää merkitä rakennusjärjestyksen tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että rakennusjärjestys asetetaan nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot 30.9.2015 mennessä esittelyssä ilmeneviltä tahoilta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala.

Jakelu

laupAuran kunta
laupKaarinan kaupunki
laupKiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry
laupLiedon kunta
laupMaataloustuottajain Varsinais-Suomen Liitto MTK-Varsinais-Su
laupMaskun kunta
laupMynämäen kunta
laupNaantalin kaupunki
laupNousiaisten kunta
laupParaisten kaupunki
laupPöytyän kunta
laupRaision kaupunki
laupRakennusteollisuus RT ry
laupRuskon kunta
laupSuomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry
laupTurkuseura - Åbosamfundet ry
laupTurun Pientalojen Keskusjärjestö ry
laupTurun rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry
laupTurun RIA ry
laupTurun seudun arkkitehdit SAFA
laupVarsinais-Suomen ELY-keskus
laupVarsinais-Suomen liitto
laupVarsinais-Suomen TE-keskus
laupKasvatus- ja opetuslautakunta
laupKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
laupKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
laupKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
kuulKonsernihallinto, hallintopalvelut
laupKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
laupKulttuurilautakunta
laupLiikuntalautakunta
laupNuorisolautakunta
laupRakennuslautakunta
laupSosiaali- ja terveyslautakunta
laupTarkastuslautakunta 2013-2016
laupTurun kaupungin vanhusneuvosto
laupTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
laupTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta
laupVammaisneuvosto
laupVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
laupVesiliikelaitoksen johtokunta


Liitteet:

Kh § 314
Liite 1:Turun kaupungin uusi rakennusjärjestys liitteineen