Turku 5.3.2015

 

 

Turun kaupunki

Johtaja Tuomas Heikkinen

Vs. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas

S-posti tuomas.heikkinen@turku.fi

pauliina.ahlas@turku.fi

 

 

 

Vaatimus virheellisesti maksetun kauppahinnan palauttamisesta

 

Turun Teknologiakiinteistöt Oy (jäljempänä ’TTK’) on, ennen jäljempänä mainitun tarjouksen antamista Turun kaupungin kanssa käytyihin neuvotteluihin perustuen, 27.10.2014 päivätyllä tarjousasiakirjalla tarjoutunut ostamaan (itselleen tai määräämälleen), Turun kaupungilta ko. tarjousasiakirjasta tarkemmin ilmenevät kiinteistöt ja osakkeet siten, että tarjouksen mukaisen kokonaisuuden veloista ja rasitteista vapaa, velaton kauppahinta on 33.550.000 euroa ja muutoin tarjouksesta tarkemmin ilmenevin ehdoin.

 

Turun kaupunginvaltuusto on § 167, 17.11.2014 ilmenevällä tavalla ja osana edellä mainittua tarjousta päättänyt kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti myydä TTK:lle 2.300.000 kauppahinnalla Asunto Oy Linnanrinteen osakkeet nrot 1 – 20000. Kauppahinnasta kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan vähennetään osakehuoneistoihin kaupantekohetkellä kohdistuvat velat. Kaupunginvaltuusto on samalla päättänyt myydä TTK:lle Kiinteistö Oy Turun Puutarhakatu 14:n osakkeet nrot 209083 – 495012 sekä niihin liittyvät 12 katettua autopaikkaa 2.600.000 euron kauppahinnalla. Tältä osin kaupunginvaltuuston päätöksessä ei ole nimenomaisesti mainittu sitä, että osakkeisiin kohdistuva velkaosuus vähennetään kauppahinnasta. Kaupunginhallituksen esitystä koskevan päätökseen § 424, 3.11.2014 kirjoitetussa TTK:n ja kaupungin välisen neuvottelutuloksen tiivistelmässä kaupunginhallitus kuitenkin nimenomaisesti toteaa TTK:n tarjouksen olevan osapuolten neuvottelutuloksen mukainen ja Kiinteistö Oy Turun Puutarhakatu 14:n osakkeiden suunniteltua kauppaa kuvatessaan nimenomaisesti toteaa, että kohteen kauppahinta 2.600.000 on kohteen velaton kauppahinta. Näin ollen kaupan osapuolien tahdonilmaisu myös Kiinteistö Oy Turun Puutarhakatu 14:n osakkeiden kaupan osalta on, että kohteena oleviin osakkeisiin kohdistuva velkaosuus vähennetään edellä mainitusta kauppahinnasta.

 

Kyseiset kaupat on tehty siten, että kauppakirjat on allekirjoitettu 30.12.2014, ja kauppakirjojen mukainen kauppahinta on maksettu samana päivänä. Asunto Oy Linnanrinteen osakkeet on ostanut TTK. Kiinteistö Oy Turun Puutarhakatu 14:n osakkeet on ostanut Kiinteistö Oy Biocity, Kiinteistö Oy Turun Datakulma, Kiinteistö Oy Electrocity I, Kiinteistöosakeyhtiö ICT-city Oy ja Kiinteistö Oy Trivium City.

 

Kaupan ehdoista ei osapuolien väillä enää neuvoteltu kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen, vaan kauppa tarkoitettiin molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä toteuttaa täsmälleen TTK:n antaman tarjouksen ja kaupunginvaltuuston myyntipäätöksen mukaisesti.

 

Edellä mainittujen kauppojen toteutus on edellä mainitusta tarkoituksesta huolimatta tapahtunut sillä tavoin virheellisesti ja vastoin osapuolten yhteneviä tahdonilmaisuja, että kauppakirjoihin on merkitty sovittu velaton kauppahinta siten, että sen lisäksi ostajan maksettavaksi tulee myös kohteena oleviin osakkeisiin kohdistuva velkaosuus. Velkaosuus olisi tullut kauppakirjateknisesti vähentää velattomasta kauppahinnasta eli kauppahinnaksi olisi tullut merkitä velaton kauppahinta vähennettynä osakkeisiin kohdistuvalla velkaosuudella. Vähentäminen on siis virheellisesti jäänyt tekemättä. Tästä syystä ostajat ovat maksaneet ja Turun kaupunki saanut sovittuun verrattuna liikaa kauppahintaa Asunto Oy Linnanrinteen osakkeiden osalta 747.377,61 euroa ja Kiinteistö Oy Turun Puutarhakatu 14:n osakkeiden osalta 26.342,28 euroa.

 

Edellä mainittuun viitaten TTK ja sen myötäpuolet katsovat, että sopimus kaupasta on syntynyt Turun kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti, kun se on hyväksynyt TTK:n ja sen myötäpuolien tekemän ostotarjouksen. Kaupan toteuttamisessa tapahtuneen molemminpuolisen erehdyksen ja virheen johdosta kaupan asiakirjat ovat tulleet muotoon, jota kukaan kaupan osapuolista ei ole tarkoittanut. TTK ja myötäpuolet ostajina pyytävät, että edellä kerrottu virhe oikaistaan, ja että Turun kaupunki palauttaa niille kauppahintana erehdyksessä liikaa maksetun osuuden.

 

Kunnioittavasti

 

Mikko Lehtinen

toimitusjohtaja

Turun Teknologiakiinteistöt Oy