Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29108.06.2015
Kaupunginhallitus30217.06.20151

6572-2015 (043)

Vastaus kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin selvityspyyntö kaupungin osto- ja myyntireskontran mahdollisista ongelmista

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja on 8.6.2015 § 291 tehnyt selvityspyynnön kaupungin osto- ja myyntireskontran mahdollisista ongelmista. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi selvityspyyntöön laaditun vastauksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 291

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund 8.6.2015:

Kaupungin taloushallinto siirtyi vuoden alusta Kunnan Taitoan hoidettavaksi.

Nyt on ilmennyt, että laskutuksessa on suuria haasteita niin osto- kuin myyntireskontran osalta ja tämä vaikuttaa kaupungin talousseurannan paikkansapitävyyteen. Lisäksi kaupunki joutuu laskujen myöhästymisen takia maksamaan maksumuistutuksista ja viivästyneistä laskuista.

Miten laajoja nämä ongelmat ovat, että laskut eivät tule ajallaan maksuun? Minkä verran kaupunki on joutunut näiden takia maksamaan viivästyskorkoja ensimmäisen puolen vuoden aikana? Millä varmistetaan, että myyntireskontra toimii ja kaikki asiakasmaksut on peritty?

Miten Taitoan toimintaa seurataan ja millaisia keinoja on käytetty, jotta nämä ongelmat saadaan pikaisesti ratkaistua?                    

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Kh § 302

Talous- ja strategiaryhmän johtaja Jukka Laiho ja talouspalvelupäällikkö Fredrik Lindström 15.6.2015:

 

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund on kaupunginhallituksen kokouksessa 8.6.2015 esittänyt selvityspyynnön kaupungin osto- ja myyntireskontran mahdollisista ongelmista. Selvityspyynnössä oli esitetty seuraavat kysymykset:

 

1)Miten laajoja nämä ongelmat ovat, että laskut eivät tule ajallaan maksuun?

2)Minkä verran kaupunki on joutunut näiden takia maksamaan viivästyskorkoja ensimmäisen puolen vuoden aikana?

3)Millä varmistetaan, että myyntireskontra toimii ja kaikki asiakasmaksut on peritty?

4)Miten Taitoan toimintaa seurataan ja millaisia keinoja on käytetty, jotta nämä ongelmat saadaan pikaisesti ratkaistua?

 

Vastaus kaupunginhallituksen selvityspyyntöön on Kunnan Taitoa Oy:n (Taitoa) liitteenä oleva vastine.

 

Liite 1                                  Kunnan Taitoa Oy:n (Taitoa) vastine selvityspyyntöön 12.6.2015

 

Vastineen lisäksi voidaan todeta, että:

-Turun kaupungin ja Taitoan palvelusopimuksessa on mm. sovittu:

oSopimuksella tavoitellaan Turun kaupungin ja Taitoan välillä aitoa kumppanuutta ja avointa vuorovaikutusta. Kumppanuuden onnistuessa Turun kaupungin saama palvelukokemus paranee ennen sopimusta vallinneesta tilanteesta.

oPalvelusopimuksen liitteenä on kehittämissuunnitelma, joka on konsernitasoinen ja se päivitetään Turun kaupungin kanssa vuosittain.

-Palvelun laadun seurannasta on sovittu seuraavaa:

oKunkin palvelun osalta on sovittu toimitusaika, jonka puitteissa palvelut tuotetaan.

oTaitoa raportoi Turun kaupunki koostettuna palveluittain palvelujen toimitusaikojen toteutuman kolme kertaa vuodessa (laskutustarkastuksen aikataulun mukaisesti) teknisten mahdollisuuksien mukaisesti. Koosteessa eritellään tiedot toimiala- ja osakeyhtiökohtaisesti.

oTaitoa sitoutuu kehittämään palveluaan siten, että Taitoa pystyy noudattamaan osapuolten yhdessä palveluille määrittelemiä palvelukohtaisia toimitusaikoja ja seurannalle sovitaan yhteisesti tavoitteet, jotka eivät voi olla alempia kuin palvelutaso ennen liikkeenluovutusta. Taitoalla ei ole oikeutta velottaa erikseen tästä kehittämistyöstä.

-Sopimuksen toimivuutta ja palvelun laatua seurataan Taitoan ja Turun kaupungin välisissä, puolivuosittain pidettävissä, seurantakokouksissa.

 

Tarkemmat vastaukset selvityspyyntöön löytyvät liitteenä olevasta Taitoan vastineesta.

 

Taitoalta saadun selvityksen perusteella todetaan, että:

-Kaupungin johtoryhmä seuraa SIPS:n toimintamallin käyttöönottoa. Toimenpiteiden vaikutukset näkyvät alla olevasta taulukosta:

 

Tunnusluku

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

SAP käyttöaste, perus-
kaupunki (tilauksellisten
laskujen osuus %)

7 %

11 %

14 %

40 %

 

 

 

 

-Tilausten tekijöitä tulee muistuttaa kaupungin toimintaohjeissa olevan maksuehdon noudattamisesta.

-Talousmatriisissa on sovittu toimialakohtaisista tavoitteista tilauksellisten ostolaskujen määrästä kaikista ostolaskuista. Kaikilla toimialoilla tavoite on yli 50 % vuoden loppuun mennessä. Seuraava seuranta-ajankohta on syyskuu.

-Selvityksen mukaan Taitoalla ei ole viiveitä myyntilaskutuksen toteuttamisessa. Viiveitä saattaa syntyä, mikäli laskutuksen toimeksiantoja ei toimiteta Taitoaan sovitussa aikataulussa. Vastuu asiakasmaksujen laskutuksesta on toimialoilla.

 

Liite 1Kunnan Taitoa Oy:n (Taitoa) vastine selvityspyyntöön 12.6.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan vastauksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKunnan Taitoa Oy
tiedKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tiedEklund Toni


Liitteet:

Kh § 302
Liite 1:Kunnan Taitoa Oy:n (Taitoa) vastine selvityspyyntöön 12.6.2015