Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29617.06.20155

6763-2015 (011, 001)

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen, hyvinvointitoimialan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin logistiikka- ja varastotoimintojen selvitystyön käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään selvitystyön käynnistämistä, jonka tavoitteena on rationalisoida Turun kaupungin logistiikka- ja varastotoimintoja sekä laajentaa yhteistyötä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa

Kh § 296

Konsernihallinto, hankinta- logistiikkakeskus, logistiikkapäällikkö Seppo Salmela ja hankintapäällikkö Johanna Asikainen, hyvinvointitoimialan talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 10.6.2015:

Kaupunginhallitus käsitteli 9.2.2015 § 62 toimintoanalyysin toimenpiteistä ja päätti lähettää toimintoanalyysin syventämisen tuloksena laaditut toimenpide-ehdotukset lauta- ja johtokunnille lausunnon antamista ja lähetekeskustelua varten.

Kaupunginhallituksen seminaarissa 23.2.2015 on esitelty lauta-/johtokuntien antamia lausuntoja ja kaupunginhallituksen kokouksessa 23.2.2015 § 77 lausunnot on merkitty tiedoksi.

Yhteistyötoimikunnassa toimialojen toimintoanalyysejä on käsitelty 13.2.2015 § 11 ja 3.3.2015 § 20. Em. yhteistyötoimikunnan kokouksissa asian käsittelyvaihe/asia on merkitty tiedoksi.

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi tuodaan tässä vaiheessa hankinta- ja logistiikkakeskuksen toimintoanalyysi.

Hyvinvointitoimialan toimintoanalyysi on käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 28.4.2015 § 78 ja lautakunta päätti, että ” sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy osaltaan esitetyt toimenpiteet jatkovalmistelun pohjaksi. Toimenpiteitä tulee priorisoida ja tuoda lautakunnan päätettäväksi erillisinä asioina siinä järjestyksessä kun ne valmistuvat, jotta talouden tasapainottaminen varmistetaan. Toimenpiteiden osalta tulee arvioida asiakas-/potilasvaikutuksia, säästöpotentiaalia ja henkilöstövaikutuksia. Työssä on lisäksi arvioitava kokonaisvaikutuksia kaupunkikonsernin osalta, mikäli päädytään esittämään toiminnallisia muutoksia esim. kuntayhtymien ja kaupungin työnjakoon.” Nyt esitettävä selvitystyön käynnistäminen tukee em. tavoitteita. Tukipalveluiden uudistamista osana toimintoanalyysia on käsitelty myös hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 1.4.2015 ja 29.5.2015.

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus tuottaa kaupunkikonsernille mm. kuljetus-, varastointi ja hankintapalveluita. Varastointi- ja jakelutoimintojen suurin käyttäjä on hyvinvointitoimiala, noin 70% osuudella, euromääräisesti hyvinvointitoimialan osuus on noin 3.000.000€. Hyvinvointitoimialan merkittävimpiä tavararyhmiä ovat erilaiset hoitotarvikkeet, joissa tehdään kilpailutusyhteistyötä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa ja toimitus kaupungille tapahtuu sairaanhoitopiirin varaston kautta.

Prosessinäkökulmasta monet toiminnot ovat hankinta- ja logistiikkakeskuksessa, hyvinvointitoimialalla ja sairaanhoitopiirissä päällekkäisiä ja aiheuttavat turhia nouto- ja jakelutarpeita ja varastointia eri pisteissä. Kokonaisuuden kannalta on tarkoituksenmukaista selvittää mahdollisuus kustannustehokkaampaan toimintaan jos esimerkiksi yhdistetään toimintoja. Samantyyppisiä kuljetus- ja jakelutarpeita on tunnistettu yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa erityisesti seuraavissa toiminnoissa:

·  ruokajakelu (Arkean tuottamaa, VSSHP myös ostaja)

·  tavarajakelu (erityisesti Mäntymäen sairaala-alueella)

·  hyllytyspalvelu (erityisesti sairaala- ja hoitotarvikkeiden osalta, yhteiskilpailutus ja VSSHP jakelija jo nyt)

·  postinjakelu

·  jäte- ja pyykkikuljetukset

·  lääke- ja näytekuljetukset (shp:n liikelaitos tuottaa analytiikan)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ilmaissut kiinnostuksensa kehittää mainittuja tukitoimintoja esim. siten, että sairaanhoitopiiri ottaisi hoitaakseen Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen hoitamat varastointi-, jakelu ja postitustoiminnot ja toisaalta tarjoamalla hyvinvointitoimialalle yleisesti muiden kuntien käytössä olevan jakelukanavan esim. asiakkaille meneville hoitotarvikkeille. Lisäksi hyvinvointitoimialan hoitotarvikkeiden tilaaminen helpottuisi ja varastoinnin välivaiheita voitaisiin vähentää.

Kokonaishyödyn varmistamiseksi tulisi päättää selvitystyön käynnistämisestä ja muutosprosessin valmistelun aloittamisesta. Asia tulee käsitellä myös kaupungin yhteistyötoimikunnassa ja toimialoilla koska on mahdollista, että ratkaisulla on vaikutuksia henkilöiden sijoittumiseen tai tehtävänkuviin. Tarkoituksenmukaisin siirtoajankohta on syksyllä 2015 tai viimeistään vuoden 2016 alusta. Selvitystyö ja päätösehdotus tulee valmistella syyskuun loppuun mennessä ja työhön osallistuvat hankinta- ja logistiikkakeskuksen sekä hyvinvointitoimialan edustajat ja lisäksi sairaanhoitopiiriä pyydetään nimeämään edustajansa selvitystyöhön. Sosiaali- ja terveyslautakunnalta tulee pyytää lausunto järjestelyehdotuksista siltä osin kun se koskee kuntalaisille toteutettavaa hoitotarvikejakelua.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että hankinta- ja logistiikkakeskuksen, hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin logistiikka- ja varastotoimintojen selvitystyö käynnistetään ja ehdotus toiminnan järjestelyistä tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn syyskuun loppuun mennessä

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedHankinta- ja logistiikkakeskus
tpvHyvinvointitoimiala
tpvSosiaali- ja terveyslautakunta