Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29008.06.20159
Kaupunginhallitus29417.06.20153

6328-2015 (011, 114)

Konsernihallinnon ja hyvinvointitoimialan vahtimestari- ja aulapalvelutoiminnan liikkeen luovutus Arkea Oy:lle

Tiivistelmä:

Esitetään neuvottelujen käynnistämistä konsernihallinnon ja hyvinvointitoimialan vahtimestari- ja aulapalvelutoimintojen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle.

Kh § 290

Johtaja Tuomas Heikkinen ja toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.6.2015:

Kaupunginhallitus käsitteli 9.3.2015 § 103 toimintoanalyysiin toimenpiteitä. Kaupunginhallitus päätti osaltaan hyväksyä päätöksen liitteessä 5 ilmenevät toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset jatkovalmisteltaviksi.  Jatkovalmisteltaviin Kj:n toimialaan kuuluviin esityksiin kuuluu virastomestarien ja aulapalvelujen siirto Arkea Oy:lle.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 28.4.2015 § 78 käsitellyt hyvinvointitoimitoimialan toimintoanalyysin toimenpiteitä. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi osaltaan esitetyt toimenpiteet jatkovalmistelun pohjaksi. Em. toimenpiteet on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 1.6.2015. Toimenpiteet tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäviksi 8.6.2015.

Toimialan toimialakohtaisiin toimenpiteisiin on kirjattu mm. tukipalveluiden tehostaminen (siivous- ja ruokahuolto, vahtimestaritoiminnot, välinehuolto, hoitotarvikkeiden hankinta ja jakelu, tekstinkäsittely ja sanelunpurku jne.).

Turun kaupungin omistaman Arkea Oy:n ydintoiminta on tukipalveluiden tuottaminen. Yhtiön toimintaan kuuluu jo nyt aulapalvelua, vahtimestaritoimintoja, neuvontaa, ohjausta sekä kamera- ja kulunvalvontaa.  Kaupungin tukitoimintojen järjestämisessä on tarkoituksenmukaista ja perusteltua hyödyntää kaupunkikonsernin eri toimijoita. Tässä vaiheessa tulee toimintoanalyysiin toimenpide-ehdotusten mukaisesti käynnistää neuvottelut Arkea Oy:n kanssa konsernihallinnon virastomestari- ja aulapalvelujen ja hyvinvointitoimialan vahtimestaritoiminnon siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle.

Kaupunginhallituksen tulisi tässä vaiheessa velvoittaa konsernihallintoa ja hyvinvointitoimialaa käynnistämään Arkea Oy:n kanssa neuvottelut edellä kuvattujen vahtimestari- ja aulapalvelujen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea oy:lle. Mikäli neuvottelujen jälkeen esitetään toimintojen luovuttamista liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle, tulee Turun kaupungin ja Arkea Oy:n välille valmistella kaksi erillistä liikkeenluovutussopimusta. Liikkeen luovutuksen totuttamisessa tulee huomioida ne säädökset, jotka sisältyvät liikkeenluovutusdirektiiviin (2001/23/EY), työsopimuslakiin, lakiin kunnallisesta viranhaltijasta sekä lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Liikkeenluovutuksen yhteydessä tehtävistä mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen. Liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiassa. Yhteistyötoimikunnan kokouksessa asia käsitellään työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä.

Oheismateriaali 1Vahtimestaripalvelut Konsernihallinto, Salainen; JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että konsernihallinnon ja hyvinvointitoimialan tulee käynnistää Arkea Oy:n kanssa neuvottelut vahtimestari- ja aulapalvelutoimintojen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle.  Liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiassa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Miikkolan Pietarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 7-6.

Suoritetussa niemenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Miikkola, Eeva, von Frenckell-Ramberg, Alanen, Karttunen, Viljamaa ja Manni.

Pietarin Maaskolan kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Eklund, Yrttiaho, Hassan ja Rantanen.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kh § 294

Pöydältä 8.6.2015 § 290

Oheismateriaali 2Hyvinvointitoimialan tarkennus 9.6.2016 (Salainen; JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja johtaja Tuomas Heikkinen 12.6.2015:

Konsernihallinnon ja hyvinvointitoimialan virastopalveluiden liikkeenluovutusta koskevan YT –menettelyn käynnistämistä käsiteltiin kaupunginhallituksessa 8.6.2015 ja asia jätettiin pöydälle keskustelun perusteella erityisesti siitä syystä, ettei käydyistä neuvotteluista ja liikkeenluovutuksesta oltu esitetty riittävästi tietoa.

Kaupunginhallituksen materiaaliin on liitetty Arkea Oy:n alustavat tarjoukset molempien toimintojen järjestämisestä. Sopimus palveluista olisi tarkoitus tehdä 5 +2  vuodeksi, mikäli tarjous hyväksytään YT- menettelyjen jälkeen. Oheismateriaaleista ei suoraan ilmene taloudellinen peruste mutta käytyjen neuvottelujen perusteella konsernihallinnon osalta arvioitu säästö olisi 80.000€/ vuosi 1.6.2016 lukien ja  hyvinvointitoimialan osalta 50.000€/vuosi 2017 alusta lukien.

Sekä konsernihallinnossa, että hyvinvointitoimialalla on käyty työpaikkakokoukset liittyen liiketoimintasiirron valmisteluun. Konsernihallinnossa työpaikkakokouksia on pidetty kaksi ja niissä on ollut paikalla työnantajan lisäksi Arkean edustajat. Lisäksi pääluottamusmies on osallistunut Arkean ja kaupungin välisiin neuvotteluihin.

Yt- neuvotteluissa käydään läpi liiketoiminnan luovutuksen perusteet, vaikutukset ja asiakirjat; liikkeenluovutus, henkilöstösopimus, ja palvelusopimus.

Edellä esitetyn perusteella esitämme, että YT- neuvottelut aloitetaan alkuperäisen esityksen mukaisesti.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että konsernihallinnon ja hyvinvointitoimialan tulee käynnistää yt-menettelyt vahtimestari- ja aulapalvelujen siirtämiseksi liikkeen luovutuksena Arkea Oy:lle tai toiminnan uudelleen järjestämiseksi tuottavuuden ja asiakaspalvelun parantamiseksi.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Liikkeenluovutusta ei toteuteta hyvinvointitoimialan eikä konsernihallinnon osalta. Esittelijän päätösehdotus hylätään.”

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvHeikkinen Tuomas