Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28908.06.20151

395-2015 (061, 021)

Hankintaoikaisuvaatimus lamppuja ym. koskevasta hankintapäätöksestä

Tiivistelmä:

Rexel Finland Oy on tehnyt hankintaoikaisuvaatimuksen sähkötarvikkeita koskevasta hankintapäätöksestä 30.4.2015 § 30 kohderyhmän 1 (lamput, loisteputket ja purkauslamput) osalta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Rexel Finland Oy:n hankintaoikaisuvaatimus hylätään perusteettomana.

Kh § 289

Konsernihallinto, Lakiasiat, kaupunginlakimies Jukka Vanto 4.6.2015:

Asian tausta:

Hankinta- ja logistiikkakeskus on pyytänyt tarjouksia sähkötarvikkeista 30.4.2017 päättyvälle sopimuskaudelle, jonka jälkeen sopimuksia voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella vuodella (optio). Tarjouspyynnössä hankinta on jaettu kolmeen eri kohderyhmään, joista ensimmäiseen sisältyvät lamput, loisteputket ja purkauslamput.

Hankintapäällikkö on hankinta- ja logistiikkajohtajan varahenkilönä 30.4.2015 tekemällään hankintapäätöksellä § 30 kohderyhmän 1 osalta valinnut Lem-Kem Oy:n tarjouksen.

Rexel Finland Oy (jäljempänä myös Rexel) on mainittuun päätökseen liittyen tehnyt kohderyhmän 1 osalta hankintaoikaisuvaatimuksen.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen:

Rexel on vaatinut Lem-Kem Oy:n tarjouksen hylkäämistä ja Rexelin valitsemista tarjouskilpailun voittajaksi kohderyhmän 1 osalta.

Rexel on perusteenaan esittänyt, että Lem-Kem Oy:n positioihin ”Led-lamppu, 230 V, E27, ympärisäteilevä, lm 1300-1500” ja ”LED-lamppu, 230 V, E14, kynttilänmuotoinen, lm 250-350” tarjoamien lamppujen valon määrät olisivat alle vähimmäisvaatimuksena esitettyjen 1.300 ja 250 luumenin. Hankintaoikaisuvaatimukseen on liitetty linkkejä ja kuvakaappauksia tuotteiden valmistajien sivuille.

Muut kirjelmät

Lem-Kem Oy on hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lausumassa pitänyt hankintaoikaisuvaatimusta aiheettomana, koska siinä esitetyt tuotetiedot koskevat vanhentuneita tuotteita, joita Lem-Kem Oy ei ole tarjonnut. Lem-Kem Oy:n tarjouksessa olevat tuotteet vastaavat tarjouspyynnössä esitettyjä vaatimuksia.

Rexel ei ole pitänyt Lem-Kem Oy:n esittämiä selvityksiä tarpeeksi luotettavina.

Voittaneen tarjoajan tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättä sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 46 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta.

Vakiintuneen oikeuskäytännön (ks. esim. KHO 5.10.2012 taltionumero 2649, KHO 22.7.2010 taltionumero 1735 ja KHO 19.9.2006 taltionumero 2409) mukaan hankintayksiköllä on lähtökohtaisesti oikeus luottaa siihen, että tarjoajien tarjouksissaan esittämät tiedot pitävät paikkaansa, ellei sillä ole perusteltua syytä muuta epäillä.

Tarjouspyynnön kohdan 6 (”Hankinnan kohteen kriteerit”) alakohdassa ”Lamput, loisteputket ja purkauslamput” tarjoajan on tullut syöttää niille varatuille sarakkeille esitettyjen positioiden tuotetieoja. Positioiden ”LED-lamppu, 230 V, E27, ympärisäteilevä, lm 1300-1500” ja ”LED-lamppu, 230 V, E14, kynttilänmuotoinen, lm 230-350” osalta Lem-Kem Oy:n tarjouksessa tai sen liitteissä ei ole esitetty tietoja, jotka olisivat ristiriidassa tarjouspyynnössä ilmoitettujen tietojen kanssa. Lem-Kem Oy on Rexelin hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta lisäksi toimittanut hankintayksikölle esitteitä, joiden mukaan lamppujen valon määrät täyttävät tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tarjoaja vastaa tarjouksensa sisällöstä ja hankintayksiköllä on lähtökohtaisesti oikeus luottaa siihen, että tarjoajan tarjouksessaan ilmoittamat tiedot pitävät paikkansa. Lem-Kem Oy on antamallaan tarjouksella sitoutunut hankinnan toteuttamiseen tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti. Lem-Kem Oy:n tarjouksessa ei ole ollut sellaisia tietoja, jotka olisivat antaneet hankintayksikölle perustellun aiheen epäillä, etteivät kyseisten tuotteiden ominaisuudet vastaisi tarjouspyynnössä esitettyjä vaatimuksia.

Edellä mainitun perusteella hankintayksikkö ei ole menetellyt Rexelin esittämin tavoin hankintasäännösten vastaisesti katsoessaan Lem-Kem Oy:n tarjouksen kohderyhmän 1 osalta tarjouspyynnön mukaiseksi. Rexelin hankintaoikaisuvaatimus on näin ollen hylättävä.

Johtopäätökset

Kaupunginhallitus päättänee hylätä Rexel Finland Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Oheismateriaali 1Rexel Finland Oy hankintaoikaisuvaatimus ja lisäkirjelmät

Oheismateriaali 2-3Lem-Kem Oy:n lausunnot

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Rexel Finland Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen perusteettomana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLem-Kem Oy
aoRexel Finland Oy
tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedKonsernihallinto, lakiasiat