Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27708.06.20152

4074-2015 (011, 014, 001, 010)

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan perustamista koskevan sopimuksen hyväksyminen, johtosäännön hyväksyminen ja lautakunnan jäsenten valitseminen (Kv)

Tiivistelmä:

Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ja Rouskis Oy:n omistajakunnat ovat päättäneet muodostaa uuden jätehuoltoyhtiön. Kuntien yhteiseksi jätehuoltoviranomaiseksi tulee samalla muodostaa yhteistoiminta-alueen kuntien yhteinen toimielin Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta. Kaupunginvaltuustolle esitetään kyseisen toimielimen perustamiseksi laaditun johtosäännön hyväksymistä, yhteistoiminta-alueen kuntien välisen jätehuoltolautakuntaa koskeva sopimuksen hyväksymistä ja jäsenten valintaa perustettavaan lautakuntaan.

Kh § 277

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 2.6.2015:

Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ja Rouskis Oy:n omistajakunnat ovat päättäneet toteuttaa yhtiöiden sulautumisen 31.8.2015 lukien ja muodostaa uuden jätehuoltoyhtiön, jonka nimeksi tulee Lounais-Suomen Jätehuolto Oy.

Turun Seudun Jätehuolto Oy:n omistajakunnat ovat Auran, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pöytyän ja Ruskon kunnat sekä Kaarinan, Naantalin, Paraisten, Raision ja Turun kaupungit.

Rouskis Oy:n omistajakunnat ovat Kemiönsaaren ja Sauvon kunnat sekä Paimion ja Salon kaupungit.

Kaikki omistajakunnat ovat vuonna 2014 hyväksyneet sulautumissuunnitelman. Kuntien päätökset ovat lainvoimaisia lukuun ottamatta Salon kaupunginvaltuuston päätöstä, josta on valitus vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Salon kaupunginhallitus on päättänyt panna päätöksen täytäntöön ennen sen lainvoimaisuutta.

Yhtiöiden yhtiökokoukset ovat hyväksyneet sulautumisen täytäntöönpanon ja yhtiön osakassopimukset tullaan allekirjoittamaan elokuussa 2015. Sulautumisen voimaantulo edellyttää sen rekisteröintiä kaupparekisteriin.

Jätelain 23 §:n mukaan kunnalle kuuluvista tämän lain mukaisista jätehuollon viranomaistehtävistä huolehtii kunnan määräämä kuntalaissa tarkoitettu toimielin (kunnan jätehuoltoviranomainen).

Jos kunta on siirtänyt Jätelain 43 §:n mukaisesti kunnan jätehuollon järjestämiseen liittyvän palvelutehtävän hoidettavaksi kuntien omistamassa yhtiössä, kunnan jätehuoltoviranomaisena toimii yhteistoiminta-alueen kuntien yhteinen toimielin tai näiden perustama kuntayhtymä siten kuin kuntalaissa säädetään.

Molempien yhtiöiden omistajakuntien edustajat ovat yhteistyössä valmistelleet sopimuksen uuden jätehuoltolautakunnan perustamiseksi. Sopimuksen mukaan perustetaan kuntien yhteisenä toimielimenä toimiva Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta, jonka vastuukuntana toimii Turun kaupunki. Muut omistajakunnat voivat nimetä lautakuntaan edustajansa sopimuksessa esitetyllä tavalla.

Kaikkien omistajakuntien valtuustojen tulee hyväksyä jätehuoltolautakunnan perustamiseen liittyvä sopimus, jonka jälkeen se voidaan allekirjoittaa. Uusi lautakunta aloittaa toimintansa 1.9.2015 edellyttäen, että yhtiöiden sulautuminen on tullut voimaan. Lautakunnan johtosäännön hyväksyy Turun kaupunginvaltuusto.

Varsinais-Suomen liiton valintatoimikunta on tehnyt 29.5.2015 ehdotuksensa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan kokoonpanoa koskien. Turun kaupunginvaltuustolle esitetään, että Turun kaupunkia lautakunnassa edustavat:

Elomaa Ari-Pekka, Paatero Jaakko, Koskivaara Eija, Roos Merja, (pj.) ja Samsten Katja sekä näille henkilökohtaisiksi varajäseniksi Fossi Jouko, Tienpää Janne, Alaranta Irma, Laitila Sanna, Koskinen Mika ja Iho Arja.

Liite 1Sopimus yhteisestä jätehuoltolautakunnasta

Liite 2Johtosääntöluonnos

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen liiton valintatoimikunnan ehdotus

Oheismateriaali 2Jätehuoltolautakunnan paikkajakaumalaskelma

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen ja liitteenä 2 olevan johtosäännön Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan perustamiseksi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää nimetä ajalle 1.9.2015 – 30.6.2017 Turun kaupungin edustajina lautakunnan varsinaiset jäsenet seuraavasti; Elomaa Ari-Pekka, Paatero Jaakko, Koskivaara Eija, Roos Merja, (pj.) ja Samsten Katja sekä näille henkilökohtaisiksi varajäseniksi Fossi Jouko, Tienpää Janne, Alaranta Irma, Laitila Sanna, Koskinen Mika ja Iho Arja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kh § 277
Liite 1:Sopimus yhteisestä jätehuoltolautakunnasta
Liite 2:Johtosääntöluonnos