Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta12214.04.20155
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta13121.04.20153
Kaupunginhallitus28208.06.20159

10189-2013 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "TYKS U2" (os. Hämeentie, Kiinamyllynkatu, Savitehtaankatu) (34/2013) (Kv, Yt)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella turvataan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, TYKS:n ja Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ajankohtainen merkittävä kehitysvaihe sekä sairaalan pitkän tähtäyksen asema ottaen huomioon sairaala-alueen kulttuurihistoriallinen arvo. Kupittaan vanhan aseman tontilla suojellaan rakennuksia ja osoitetaan lisää uudisrakentamista näkyvällä paikalla. Helsingin valtatie muutetaan kaupungin aloitteesta kaduksi Suntiontieltä Kalevanramppiin. Joukkoliikenteen kehittäminen ja liikenteen toimivuuden turvaaminen tuo oman lisänsä kaavan sisältöön.

Ksylk § 122

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi 2.4.2015:

I kaupunginosan korttelille 35, Itäharjun kaupunginosan korttelille 26, korttelin 30 tontille 15 ja korttelin 31 tontille 13, Kupittaan kaupunginosan korttelille 9, Nummen kaupunginosaan ja liittyville katu- ja liikennealueille on laadittu 12.2.2015 päivätty ja 1.4.2015 lausuntojen ja muistutuksen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu alueen maanomistajien anomukseen ja osaltaan kaupungin oman aloitteeseen.

Asemakaavan kuvaus

Sairaalan ja lääketieteellisen tiedekunnan kokonaisuus muodostaa kaavamääräyksellä yhden käyttötarkoitusalueen YS: Sairaalatoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue, jolle saa rakentaa myös tutkimus-, opetus-, liike- ja majoitustiloja sekä pysäköintitiloja. Määräys on muotoiltu niin, että alueella voidaan vastaisuudessa tehdä tonttijakoja ja käyttää rakennuksia tarkoituksenmukaisesti sairaala- ja opetustoiminnan kehittyessä yhä monimuotoisempaan suuntaan, kuitenkin ensisijaisesti sairaalatoiminta turvaten.

Kantasairaalan Kiinamyllynmäki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY 2009), joka todistaa sairaalarakentamisen historiallisia kerrostumia aina 1880-luvulta nykypäivään. Kaavoituksen yhteydessä alueelta on tehty rakennushistoriaselvitys ja toinen selvitys erikseen U-sairaalasta. Sairaala-alueella suojellaan 11 rakennusta, yksi sisätila ja Kupittaan vanhan aseman tontilla kolme sekä alueen ympäristörakenteita ja istutuksia. U-sairaalan päämassaa ei ole määrätty suojeltavaksi huolimatta sen kaupunkikuvallisesta ja historiallisesta merkityksestä syystä, että rakennus ei mitoituksensa puolesta sovellu sairaalakäyttöön ja se kuntonsa puolesta missä tahansa käytössä vaatii täydellisen peruskorjauksen, jolloin autenttisuusarvoja menetetään. Suojelu merkitsisi sairaanhoitopiirin taloudelle ja toiminnan turvaamiselle kohtuuttoman uhkan. Tästä on muodostunut kaavanmuutoksen keskeinen konflikti.

TYKS:n sairaalakorttelit yhdistetään Karjaan radan ja Helsingin valtatien päälle rakennettavalla kannella. U-sairaalan korvaava T3-sairaalan 8-kerroksinen uudisrakennus rakennetaan kannen päälle. Sairaalaan saavutaan Savitehtaankadun puolelta. Jalankulkuyhteys on Kätilöpolkua pitkin Kiinamyllynkadulta. Uudisrakennuksen rakennusoikeus on 57 700 k-m2.

T-sairaalan rakennusalalla on rakennusoikeus 100 000 k-m2, mikä tarkoittaa noin 10 000 k-m2 laajennusvaraa olevaan rakennukseen.

Lääketieteellinen tiedekunta saa laajennuksen, Medisiina D:n, joka sijoittuu uuden sairaalan viereen omalle tontille, 22000 k-m2. Lääketieteellisen tiedekunnan tonttia on laajennettu sairaalan tontille ja katualueelle, Kiinamyllynkadun päätteelle, joka nyt on pysäköintialueena. Tiedekunnan tulevia laajennustarpeita varten tälle alueelle osoitetaan vielä 6000 k-m2:n laajennus, Medisiina E.

Kupittaan vanhan aseman tontti joutui kaava-alueeseen mukaan kiinteistöjaon ja katutilan muutoksen takia. Yksityisomistuksessa olevan tontin rautatiehistorialliset rakennukset ja pihapiiri suojellaan. Uudisrakennus, enintään 16 000 k-m2 sijoittuu näkyvälle paikalla Kupittaansillan kulmalle. Kerrosluku on enintään 12. Uudisrakentamiselle on esisuunnitelmissa esitetty useita toteutuskelpoisia vaihtoehtoja. Sijainti on hyvä liikepaikka. Tontin ohi kulkee yhteys Joukahaisenkadulle suunnitellulta joukkoliikenteen pysäkiltä Kupittaan asemalaiturille ja sairaalaan Kätilöpolulla. Polulle siirretään merkittäviä johtoja. Sähkö- ja tietoliikennekaapelit joudutaan sijoittamaan em. tontille rasitteena.

Tunnelin rakentamista määrittelee tunneliturvallisuusdirektiivi. Liikennevirasto on edellyttänyt tunnelin rakentamisluvan ehtona toimenpideselvityksen, joka valmistui 13.2.2015. Tunnelin toteutukseen liittyy aiesopimus Turun kaupungin ja Liikenneviraston sekä ELY-keskuksen kesken. Kaupunki siirtää edelleen toisella sopimuksella velvoitteet toteuttajalle, VSSHP:lle. Tunnelin rakentamisaluetta on kaavanmuutoksessa rajattu nyt toteuttavaan mittaan yhteensä pysäköintitalon kanssa enintään 210 m pituuteen. Pysäköintilaitoksia ei näin voida rakentaa lisää tie- tai rata-alueen päälle. Pysäköintitalo sijoitetaan Savitehtaankadun yli molemmin puolin rakennettavalle rakennusalalle. Rakennusalalla voidaan toteuttaa myös potilashotelli tai muuta sairaalaan liittyvää liiketilaa.

Helsingin valtatie muutetaan Suntiontien risteyksestä Kalevanramppiin Helsinginkaduksi tavoitteena Itäharjun kaupunkikehityshankkeet. Valtatien muuttaminen kaduksi jatkuu toisella kaavanmuutoksella aina Jaanintien risteykseen asti.

Itäharju-31 korttelin rakentamaton tontti (K-1) on kaavanmuutoksessa mukana, koska sillä on oikeus rakentaa uloke Helsingin valtatien päälle. Tämän tontin asemakaavaa ei sisällöllisesti ole muutettu, vain havaitut virheet on korjattu.

Lausunnot

Asemakaavanmuutosehdotuksesta ”TYKS U2” jätetyt lausunnot sekä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön vastineet niihin on esitetty kaavaselostuksen sivuilla 36-45. Lausuntojen perusteella on tehty kaavamerkintöihin vähäisiä muutoksia ja korjattu havaitut virheet.

Museovirasto pitää U-sairaalan kuntoa, sisäilman laatua, käytettävyyttä ja sairaalan tulevia tilatarpeita koskevia lausuntoja riittämättömänä purkamisen perusteeksi. Virasto katsoo, että asemakaava ei täytä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden kulttuuriympäristöä koskevaa erityistavoitetta eikä asemakaavan sisältövaatimuksia rakennetun ympäristön vaalimisesta siihen liittyviä erityisiä arvoja hävittämättä.

ELY-keskus esittää, että U-sairaalaa tulisi tilapäisesti käyttää sairaalatoiminnan loputtua sitä purkamatta, jottei kaupunkikuvallisesti merkittävä paikka jää pitkäksi aikaa keskeneräiseksi maisemaksi. ELY-keskus ei pidä asemakaavanmuutoksen selvityksiä riittämättömänä eikä esitä, että kaava ei täytä lain sisältövaatimuksia.

Kaupunkisuunnittelu kaavoitus: Asemakaavanmuutos ei edellytä U-sairaalan purkamista. VSSHP:ltä pyydettiin kannanotto Museoviraston esittämiin suojeluvaatimuksiin. Lausunnolla olleessa ehdotuksessa on kuvattu U-sairaalan rakenteelliset puutteet. Seuraavat selvitykset ovat olleet selostuksen liitteenä:

Tästä selvityksestä on puuttunut allekirjoitettu lausunto U-sairaalan soveltuvuus sairaalakäyttöön, joka on asiana kuvattu selostuksessa.

Nyt esitetyssä vastineessa on edellisten selvitysten lisäksi lausunnot:

Kaavan valmistelun näkökulmasta U-sairaalan käytettävyys sairaalatiloina ja sen rakennustekniset puutteet on selvitetty riittävästi. Maankäytön suunnittelun kannalta keskeinen ongelma on sairaala-alueen tulevaisuuden turvaaminen.

Museovirasto on Helsingin Meilahden uuden kaavan yhteydessä hyväksynyt Helsingin kaupunginmuseon lausunnon, jolla ei vaadittu Syöpäsairaalan suojelemista sillä perusteella, että se ei sovellu sairaalakäyttöön. Kyseisen rakennuksen arkkitehtuuri, mitoitus ja rakennetekniikka vastaavat U-sairaalaa. Meilahti on yhtä lailla RKY-alue.

Muistutus

Lääketieteellisen tiedekunnan kiinteistön omistaja, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, on tehnyt muistutuksen kaavan sisällöstä nähtävilläoloaikana 17.3.2015. Muistutuksessa huomautetaan sr-2-kaavamääräyksen tulkinnanvaraisuudesta ja rajauksesta, uudisrakennusalan arkkitehtonisesta ohjaavista määrittelyistä ja autopaikkojen rakentamismahdollisuudesta.

Muistutuksen vastine on esitetty selostuksen sivulla 46. Muistutuksen perusteella tontille on sallittu maanalainen auton säilytyspaikan rakentaminen.

Lausuntojen ja muistutuksen perusteella kaavaehdotukseen on tehty muutoksia, jotka eivät ole yleisen edun kannalta niin merkittäviä, että kaavaa olisi tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "TYKS U2"

Liite 2Tilastolomake "TYKS U2"

Liite 3Kartta "TYKS U2"

Oheismateriaali 1Tiivistelmä ja suunnitelmaselostus toimenpideselvityksestä Helsinki-Turku radan päälle rakentamisesta Turun Kupittaan kohdalla, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri / Ramboll Oy

Oheismateriaali 2Rakennushistoriallinen selvitys sairaala-alueesta, Kaupunkisuunnittelu, Samuli Saarinen, 2014

Oheismateriaali 3Rakennushistoriallinen selvitys U-sairaalasta, Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen, 2014

Oheismateriaali 4VSSHP:n kanta U-sairalan käytettävyydestä

Oheismateriaali 5U-sairaalan soveltuvuus sairaalakäyttöön 20.1.2015, Pekka Koivula, arkkitehti, Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy, Emil Jokela, DI, Insinööritoimisto Åke Jokela Oy, Timo Seppälä, Kiinteistöpäällikkö VSSHP/TYKS

Oheismateriaali 6U-sairaalan talotekninen selvitys, VSSHP/ konsultit, 2002

Oheismateriaali 7VSSHP:n tyhjenevien tilojen toimenpidesuunnitelma 2010, VSSHP

Oheismateriaali 8Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Oheismateriaali 9Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n muistutus, 16.3.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 12.2.2015 päivätty ja 1.4.2015 lausuntojen ja muistutuksen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus ja tonttijaon muutokset ”TYKS U2” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Samalla kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää periä asemakaavanmuutoksen hakijoilta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä (2/3) ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä (1/3 kokonaissummasta) kaavan laatimisesta ja käsittelyistä aiheutuneita kustannuksia seuraavasti: asemakaavan laatimiskuluja yhteensä 27000 € sekä kuulutuskuluja 500 €.

tonttijakokulut:

(I) 001 - 35. -15 ja 17 VSSHP, 1300 €

(I) 001 - 35. -16 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, 650 €

(I) 001 - 52. -1 (erillinen tonttijakohakemus Koy Kupittaan Asema) 650 €

Maksut laskutetaan sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 131

Pöydältä 14.4.2015 § 122.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 282

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 2.6.2015:

Lautakunnan ehdotuksen jälkeen kaavakartan kaavamääräystä on kirjoitusvirheen vuoksi korjattu siten, että Medisiina D:n uudisrakennusalan kaavamääräykseen YS-2/RKY on lisätty sanat ”ja kerroslukua”. Muutettu kaavamääräys on seuraava: ”Alueella saa merkittyä rakennusoikeutta ja kerroslukua ylittäen rakentaa ilmanvaihtokonehuoneet kerroksiin, henkilökunnan sosiaalitilat ja autopaikat kellariin.”

Maankäyttösopimus on hyväksytty kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 26.5.2015 ja se on allekirjoitettu 3.6.2015. Tunnelin toteutukseen liittyvää aiesopimusta Turun kaupungin ja Liikenneviraston sekä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kesken ei ole vielä solmittu. Liikennevirasto ja ELY-keskus ovat edellyttäneet, että tunnelin toteutukseen liittyvä aiesopimus allekirjoitetaan ennen kaavan hyväksymistä. Laillista perustetta tälle ei ole, joten Medisiina 2:n rakentamisaikataulusta johtuen on tarkoituksenmukaista viedä asemakaava hyväksyttäväksi.

Liite 1Selostus "TYKS U2"

Liite 2Tilastolomake "TYKS U2"

Liite 3Kartta "TYKS U2"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 12.2.2015 päivätyn, 1.4.2015 lausuntojen ja muistutuksen perusteella ja 15.5.2015 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ja tonttijaon muutokset ”TYKS U2”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Ksylk § 122
Liite 1:Selostus "TYKS U2"
Liite 2:Tilastolomake "TYKS U2"
Liite 3:Kartta "TYKS U2"

Ksylk § 131
Liite 1:Selostus "TYKS U2"
Liite 2:Tilastolomake "TYKS U2"
Liite 3:Kartta "TYKS U2"

Kh § 282
Liite 1:Selostus "TYKS U2"
Liite 2:Tilastolomake "TYKS U2"
Liite 3:Kartta "TYKS U2"