Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Työllisyystoimikunta4604.05.20155
Kaupunginhallitus27008.06.20158

4807-2015 (033, 010)

Työllistämisen Turku-lisän käyttöönotto

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään työllisyystoimikunnan hyväksymässä muodossa työllisyyden Turku-lisän käyttöönottoa. Esityksen mukaan tukea maksetaan työmarkkinatuen kuntaosuudesta korkeintaan vastaava summa, joka muuten menisi passiivitukeen. Esitys on kustannusneutraali lyhyellä tähtäimellä ja tuo pitkällä tähtäimellä säästöjä työmarkkinatuen kuntalisään. Samalla luodaan uusia työllistämismahdollisuuksia.

Tytmk § 46

Palvelujohtaja Mika Helva 28.4.2015:

 

Työllisyystoimikunta hyväksyi periaatepäätöksen työllistämisen Turku-lisän käyttöönotosta yhtenä työllisyyttä edistävänä toimenpiteenä 9.3.2015 § 19. Tällöin toivottiin vielä lisätietoa muiden kuntien kuntalisästä.

 

Työllisyystoimikunnalle esiteltiin ehdotus, jossa työllistämisen Turku-lisää maksettaisiin seuraavasti:

 

1. Rekrytoiva oppisopimuskoulutus maksimissaan 12 kuukaudelta kela-listan 300-päiväisistä 350 euroa kuukaudessa (Turun Kela-maksuosuus vähintään 352,60) ja 1000-päiväisistä 500 euroa kuukaudessa (Turun Kela-maksuosuus vähintään 493,64). Maksetaan jälkikäteen toteutuneiden kokonaisten kuukausien mukaan.

 

2. Vajaakuntoisten kunnan maksuosuudella olevien osalta maksetaan vastaavat summat 6 kuukaudelta, mutta enintään työllistämistuen kanssa 75 % palkkakuluista sekä lisäksi 500 euron bonus, kun 6 kuukautta on tullut täyteen.

 

3. Yliopistoille tai ammattikorkeakouluille maksetaan vastaavat summat Turun maksuosuudella olevista ensisijaisesti korkeakoulutetuista 6 kuukaudelta sekä lisäksi 500 euron bonus, kun 6 kuukautta on tullut täyteen.

 

4. Yhdistyksille ja säätiöille, jotka saavat 100 % työllistämistuen 65 % työaikaan maksetaan 300-päiväisistä 200 euroa ja 1000-päiväisistä 350 euroa pääsääntöisesti kuudelta kuukaudelta. Lisäksi työllistämisrahaa 500 euroa, jos työllistyvät yksityiselle sektorille.

 

Kuntalisän käyttöä rajoittaa EU:n de minimis-sääntö, jonka mukaan julkisen sektorin (kunta, valtio) yritykselle maksama tuki ei voi olla yli 50 % palkkasummasta. Pisimpään työttömänä olleet saavat jo valtion työllistämistukea tuon 50 %. Poikkeuksen de minimis-sääntöön muodostavat oppisopimuskoulutus, jossa tuki voi olla maksimissaan 100 % sekä sellaisten, joilla on todettu työrajoite yleensä pysyväisluonteinen fyysinen vamma, osalta tuki voi olla 75  % palkkakustannuksista.

 

Kuntaliiton toiveena on, että kunnat eivät korvaisi kuntalisällä valtion työmarkkinatukea, koska tämä voi johtaa siihen, että valtio katsoo kuntien hoitavan tämänkin kuluerän sen puolesta.

 

Kuntalisän valmistelussa on kerätty tietoa muiden kuntien vastaavista kuntalisistä.

 

Erityisesti Tampereella kuntalisästä on pitkät kokemukset ja siitä on muodostunut keskeinen työllistämisen työkalu. Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä, parantaa tamperelaisten välityömarkkinoiden toimivuutta sekä ehkäistä ja vähentää rakenteellista työttömyyttä. Tampereen työllistämistukea myönnetään harkinnanvaraisesti ja sitä voidaan myöntää palkkatukipäätöksen mukaiselle jaksolle kalenterivuoden sisällä. Tampereen työllistämistukea maksetaan kuitenkin pääsääntöisesti enintään kuusi kuukautta. Yhdistyksille ja säätiöille tuen maksamista voidaan puolen vuoden jälkeen jatkaa toiset kuusi kuukautta, mikäli sen ehdot täyttyvät. Samalle henkilölle saman työnantajan palvelukseen tukea maksetaan vain kerran. Oppisopimuskoulutukseen tukea voidaan myöntää työnantajalle koko koulutuksen keston ajalle.

 

Tuen ehtoina ovat sopivat työtilat, työn ohjaaminen ja työllistettävän jatkotoimenpidesuunnitelma. Ehtona on TE-toimiston maksama palkkatuki. Jos TE-toimisto ei myönnä työnantajalle palkkatukea määrärahojen kohdennussyistä, on Tampereen työllistämistukea mahdollista silti maksaa harkinnanvaraisesti Työllisyydenhoidon palveluyksikön asiakkaiden työllistämiseen 800 €/kk max. 6 kk ajan, minimipalkan ollessa 1350 €/kk.

 

Asiakkaan tulee olla Tampereen työllisyyspalveluyksikön palvelujen asiakas, vaikeasti työllistyvä, pitkäaikaistyötön tai nuorisotakuun piiriin kuuluva nuori. Työllistettävän henkilön työsopimuksesta ilmenevän peruspalkan tulee olla vähintään 1.350€/kk työajasta riippumatta. Tampereella kuntalisää maksetaan täydentävänä yrityksille niiden osalta, joiden työllistämistuki on 30 tai 40 %.

 

Tampereella ja vastaavasti Helsingissä on tuet alettu maksaa etukäteen, koska päätösprosessit voivat venyä ja vihaiset työnantajat odottavat rahojaan ja joissain yhdistyksissä kassa on niin tyhjä että välillä on vaikeuksia maksaa palkkoja ajallaan. Helsingin kokemus on, että takaisinperintää ei juurikaan ole tarvittu. Tampereella 2 kk jaksot ja voidaan pidättää jatkomaksuista, jos tulee jotakin ongelmia.

 

Tampereella päätökset tehdään sähköisesti efficassa ja tätä he suosittelevat meillekin.

 

Lahdessa on Lahti-lisää jouduttu jossakin tapauksissa reilusti nostamaan, kun vanhat palkkaehdot olivat paremmat. Sitä on markkinoitu erityisesti elinkeinopuolelle ja yhdistyspuoli tietää sen. Viime vuonna sen avulla työllistettiin noin neljäsataa. Lahden kaupunki työllisti samaan aikaan kolme ja puolisataa. Lahdessa kuntalisälle vaaditaan vastinetta. Pitää olla yhdistyksen puolesta työhön valmennus. Ehtona ei ole palkkatuki. Lahdessa moni työllistäminen olisi jäänyt tekemättä ilman kuntalisän laajaa harkintaa. Lahti-lisä on harkinnan mukaan 0-1.500 euroa/henkilö. Näitä 1.500 euron tapauksia ei ole monta. Ne ovat erityistapauksia. Tärkeää on, että he saavat sellaisen palkan, joka tuottaa riittävän toimeentulon. Heidän arvion mukaan, jos kuntalisä olisi 300, jäisi puolet työllistämispaikoista saamatta.

 

Oulussa de minimis –sääntö huomioon ottaen maksetaan 500 euroa kuukaudessa yrityksille ja yhdistyksille ym. yleishyödyllisille tahoille 320 euroa (oppisopimus tässäkin tapauksessa 500 euroa). Kuntalisän myöntämisen edellytyksenä on vähintään 80 % työaika ja että työllistettävälle maksetaan vähintään kyseiseen työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai jollei sovellettavaa työehtosopimusta ole, tavanomaista ja kohtuullista palkkaa kyseisestä työstä. Kuntalisää maksetaan yhdistyksille 10 kk ja niistä, joilla on selvä rajoite 2 vuotta. Oppisopimuksesta maksetaan sen koko ajalta.

 

Kuntalisän maksun edellytyksenä on työnantajan ja työllistetyn sitoutuminen palkkatuetuntyön ohjaus- ja seurantalomakkeen käyttöön heti työsuhteen alkaessa ja jatkaen koko työllistämisen ajan.

 

Salossa maksetaan pitkäaikaistyöttömien lisäksi kuntalisää Sanssi-kortin ehdot täyttävistä nuorista. Salon kuntalisä on maksimissaan 300 euroa/kuukausi. Siellä maksetaan myös kesätyöntekijöistä 200 euroa/kk tukea.

 

Varkaudessa kuntalisää maksetaan kela-listalaisista 300 euroa kuukaudessa. Raahessa 250 euroa. Siikajoella 190-360 euroa. Kemissä 500 euroa ja sitä maksetaan yleensä kahdelta vuodelta, jolloin työsuhteet pitenevät.

 

Turussa tässä vaiheessa kuntalisäesityksestä tehdään kustannusneutraali eli kuntalisän maksaminen ei lisää kaupungin kustannuksia, kun lisän suuruus vastaa Kela-maksua, jonka joutuisimme joka tapauksessa maksamaan. Kaupunginhallitukselle esitetäänkin, että kuntalisä voidaan maksaa tältä tililtä.

 

Turku-lisän maksaminen aloitetaan 1.8.2015. Yhdistysten osalta tällä on tarkoitus korvata osittain ensi vuoden alusta nykyisin maksettavat avustukset ja pyrkiä laajentamaan työllistämistä muihin yleishyödyllisiin yhdistyksiin. Tästä syystä tämä avustus voisi tulla voimaan siten, että 1.8.2015 alkaen sitä voidaan maksaa sellaisille yhdistyksille, jotka eivät saa kaupungilta muuta työllisyystukea ja 1.1.2016 kaikille työllistäville yleishyödyllisille yhdistyksille.

 

Kuntalisää ehdotetaan maksettavaksi seuraavan taulukon mukaisesti. Kaikkien kuntalisien ehtona on TE-toimiston työllistämistuki sekä se, että kuntalisän saajat ovat työmarkkinatuella Turun vastuulla. Lisäksi työnantajan on sitouduttava seurantalomakkeen täyttöön. Yhdistyksille tuki voidaan maksaa harkinnanvaraisesti etukäteen, mutta pääsääntöisesti tuki maksetaan toteutuneiden työllistämiskuukausien mukaan.

 

Kuntalisän saaja

Tuen suuruus

Tuen kesto

Erityisehto

Kunnan maksuosuuksilla oleva tutkintoon opiskeleva oppisopimusopiskelija

300-päiväiset 350 €/kk

1000-päiväiset 500 €/kk

Koko oppisopimuksen ajan eli maksimissaan 3 vuotta

Julkiset tuet eivät voi olla yli 100 % palkkauskuluista

Vajaakuntoiset eli sellaiset, joilla on jokin pysyvän työrajoitteen aiheuttama vamma tai sairaus

300-päiväiset 350 €/kk

1000-päiväiset 500 €/kk

7 kuukautta

Julkiset tuet eivät voi olla yli 75 % palkkauskuluista

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut

300-päiväiset 350 €/kk

1000-päiväiset 500 €/kk

7 kuukautta

Julkiset tuet eivät voi olla yli 100 % palkkauskuluista

Yhdistykset ja säätiöt

300-päiväiset 200-350 €/kk

1000-päiväiset 300-500 €/kk

7 kuukautta

Maksimituen ehtona on minimipalkka 1350€/kk työajasta riippumatta

 

Kuntalisä maksetaan työmarkkinatuen kuntaosuuksien tililtä ja maksulupa haetaan osana kaupunginhallitukseen vietävää työllistämisen kokonaisselvitystä.

 

Johtaja Pekka Sundman:

 

Ehdotus        Työllisyystoimikunta hyväksyy edellä olevan esityksen Turun työllisyyden kuntalisän maksamiseksi 1.8.2015 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 270

Palvelujohtaja Mika Helva 28.5.2015:

Koska kuntalisän käyttöön otolla on taloudellisia vaikutuksia, päätös sen käyttöön ottamisesta ja lupa työmarkkinatuen kuntaosuuksien käytöstä siihen on hyväksyttävä kaupunginhallituksessa siitäkin huolimatta, että esitetyssä muodossa kuntalisän käyttöön ottaminen on lyhyellä tähtäimellä kustannusneutraali, kun aktiivitukea maksetaan maksimissaan passiivituen verran, mutta pitkällä tähtäimellä (työllistämisjakson päätyttyä) tämä tuo säästöjä työmarkkinatuen kuntalisään. Samalla tuetaan työllisyyttä ja esimerkiksi yhdistysten mahdollisuutta työllistää pitkäaikaistyöttömiä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun työllistämisen kuntalisän käyttöönottamisen työllisyystoimikunnan hyväksymässä muodossa siten, että työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannuspaikan 22300 varausta sallitaan käytettäväksi työllisyyden kuntalisän maksamiseen siten, että tästä maksusta syntyy tilille vähintään vastaavan suuruinen säästö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedTyöllisyystoimikunta