Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28808.06.20152

12875-2014 (064, 021)

Hankintaoikaisuvaatimus IT-palvelujohtajan päätöksestä 8.5.2015 § 30

Tiivistelmä: -

Kh § 288

IT-projektipäällikkö Minna Isotalo, IT-pääsuunnittelija Timo Koskinen tuoteryhmäpäällikkö Janina Puistovaara ja vs. lakimies Päivi Kynkäänniemi 1.6.2015:

Turun kaupungin IT-palveluiden IT-palvelujohtaja on tehnyt 8.5.2015 § 30 päätöksen käyttäjä- ja käyttövaltuushallintajärjestelmän hankinnasta, dnro 12875-2014.

Hankinta toteutettiin rajoitetulla menettelyllä EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana. Hankinta käynnistettiin lähettämällä siitä hankintailmoitus www.hankintailmoitukset.fi julkaistavaksi EU:n viralliseen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED)-tietokannassa EU:n laajuisesti. Hankintailmoituksen julkaisemisen jälkeen osallistumiskutsu oli saatavilla Turun kaupungin Internet -sivuilla osoitteessa http://www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Päätöksellä 3.2.2015 § 8 osallistumishakemuksen jättäneistä tarjoajista valittiin viisi tarjoajaa samaan varsinaisen tarjouspyynnön, joista tarjouksensa jätti neljä tarjoajaa. IT-palvelujohtajan päätöksellä 8.5.2015 § 30 Efecte Finland Oy valittiin kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi ja Turun kaupungin IT-palveluiden ja Kuntien Tiera Oy:n käyttäjä- ja käyttövaltuushallintajärjestelmän toimittajaksi.

Propentus Oy on tehnyt edellä mainitusta hankintapäätöksestä hankintaoikaisuvaatimuksen sekä markkinaoikeusvalituksen 22.5.2015. Propentus Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan viitannut markkinaoikeusvalitukseensa, jossa se on vaatinut markkinaoikeutta kumoamaan hankintapäätöksen ensisijaisesti vertailun virheellisyyden ja toissijaisesti tarjouspyynnön epäselvyyden johdosta. Hankintayksikkö toteaa alla olevin perusteluin, että Propentus Oy:n väite tarjouspyynnön epäselvyydestä on aiheellinen ja esittää kaupunginhallitukselle, että Propentus Oy:n hankintaoikaisuvaatimus jätetään vertailun osalta käsittelemättä, koska kaupunginhallitukselle esitetään alla mainituin perusteluin hankintapäätöksen poistamista tarjouspyynnön epäselvyyden johdosta.

Turun kaupungin hallintosäännön (KV 15.12.2014 § 193) 37.3 § n mukaisesti "Julkisista hankinnoista annetun lain ja ns. erityisalojen hankintalain tarkoittamasta hankintaoikaisusta päättää kaupunginhallitus, lautakunta, johtokunta ja viranhaltija tekemänsä hankintapäätöksen osalta, mikäli hankintaoikaisu tehdään hankintayksikön aloitteesta. Mikäli hankintaoikaisu tehdään asianosaisen vaatimuksesta, päätöksen tekee kaupunginhallitus sekä lautakunta tai johtokunta omasta ja alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä tehdyn hankintaoikaisun johdosta." Turun kaupunginhallitus on toimivaltainen tekemään päätöksen Propentus Oy:n tekemästä IT-johtajan päätöstä koskevasta hankintaoikaisuvaatimuksesta.

Julkisista hankinnoista annetun lain (jäljempänä hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättä sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 73 a §:ssä säädetään hankintamenettelyn keskeyttämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä. Säännöksen esitöiden mukaan (HE 182/2010 vp s. 22) keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Kaupunginhallitukselle esitetään IT-palveluiden IT-palvelujohtajan päätöksen 8.5.2015 § 30 käyttäjä- ja käyttövaltuushallintajärjestelmän hankinnasta poistamista ja tämän jälkeen hankintamenettelyn keskeyttämistä hankintaa tekemättä.  Keskeyttämisen syynä on se, että hankinnan kohteen kuvauksessa ei ole käyttöoikeusryhmiä kuvattu riittävällä tarkkuudella. Tarjouspyyntö on siten ollut epäselvä eikä tarjoajille ole voinut sen perusteella muodostua riittävän tarkkaa käsitystä hankkeen laajuudesta ja käyttöönoton vaatimasta työn laajuudesta. Lisäksi  Turun kaupungin IT-palveluympäristöön sekä hankinnassa mukana olevan Tiera Oy:n palveluvalikoimaan on hankintamenettelyn aikana tullut muutoksia, jotka pitäisi huomioida hankinnan valmistelussa.

Hankintayksiköllä on edellä mainituin syin todellinen ja perusteltu tarve poistaa em. päätös ja keskeyttää hankinta. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä on toimittu tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

Liite 1Propentus Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 22.5.2015

Oheismateriaali 1Propentus Oy:n markkinaoikeusvalitus 22.5.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää kumota IT-palvelujohtajan päätöksen 8.5.2015 § 30 käyttäjä- ja käyttövaltuushallintajärjestelmän hankinnasta ja keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä.

Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAtea Oy
aoEfecte Oy
tiedMarkkinaoikeus
aoNixu Oy
aoPropentus Oy
aoTieto Finland Oy
tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tpvIT-palvelut


Liitteet:

Kh § 288
Liite 1:Propentus Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 22.5.2015