Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 28.4.2015:

Työllisyyspalvelukeskus on suunnitellut palkkaavansa yhteensä neljä henkilöä määräaikaiseen työsuhteeseen. Määräaikaisuuksia on perusteltu mm. sillä, että vuoden 2016 alussa on aloittamassa toimintansa monialainen yhteispalvelun piste, jonka henkilöstötarvetta ei ole vielä määritelty. Työllisyyspalvelukeskuksen tulevaan työtarpeeseen tulee lisäksi vaikuttamaan kuntakokoilun päättyminen vuoden 2015 lopussa.

Työllisyyspalvelukeskuksen tekemän esityksen mukaan palvelukeskukseen palkattaisiin tässä vaiheessa kaksi vastaavaa urasuunnittelijaa ja kaksi urasuunnittelijaa. Urasuunnittelijoiden työtehtävät liittyisivät asiakastyön tekemiseen, vastaavilla urasuunnittelijoilla tehtäviin kuuluisi myös suunnittelua ja koordinointia.

Palkattavaksi esitettävien työntekijöiden palkan tason määrittelyn osalta voidaan todeta, että työllisyyspalvelukeskuksen urasuunnittelijoiden tehtäväkohtainen palkka on 2.302,67 €/kk. Jos määräaikaisiin työsuhteisiin palkattavien urasuunnittelijoiden tehtävät ovat vaativuudeltaan vastaavantasoisia kuin toistaiseksi voimassa olevissa työskentelevillä urasuunnittelijoilla, tulee tehtäväkohtainen palkka määritellä samansuuruiseksi.  Samalla tavoin vastaavien urasuunnittelijoiden tehtäväkohtainen palkka tulee määritellä samansuuruiseksi kuin työllisyyspalvelukeskuksen toistaiseksi voimassa työsuhteessa työskentelevällä urasuunnistelijalla (2.884,37).

Strategisen HR:n näkemyksen mukaan ennen palkkaamispäätösten tekemistä tulisi huolellisesti arvioida se, muuttaako esitetty lisähenkilöstön palkkaaminen pysyvästi työllisyyspalvelukeskuksen henkilöstörakennetta niin, että näillä muutoksilla on jatkossa pysyviä kustannusvaikutuksia. Kaupunginvaltuuston 15.12.2014 § 194 hyväksymissä talousarvion noudattamista koskevissa määräyksissä on todettu mm., että toimialoilla ei vuoden 2015 aikana valmistella sellaisia organisaatiomuutoksia tai työtehtävien uudelleenjakoa, joilla voi olla kustannuksia lisääviä vaikutuksia. Työllisyyspalvelukeskuksen esitys lisäisi vastaavien urasuunnittelijoiden määrän yhdestä kolmeen ja tällaisen muutoksen voi katsoa olevan ainakin jossain määrin ristiriidassa em. kaupunginvaltuuston hyväksymän määräyksen kanssa. Tässä yhteydessä tulisikin arvioida olisiko tarkoituksenmukaisempi ratkaisu palkata tilapäisiin määräaikaisin työsuhteisiin neljä urasuunnittelijaa. Vastaavien urasuunnittelijoiden tarve arvioitaisiin uudelleen sen jälkeen kun esityksessä kerrotut muutokset työllistämistoiminnan kokonaisuudessa ovat varmistuneet.