Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24825.05.20151

5770-2015 (025, 642)

Työkeskuksen vuokraukseen liittyvä sovintosopimus

Tiivistelmä: -

Kh § 248

Salainen asia, salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 § 1. mom. 19 kohta

Konsernihallinto, johtaja Tuomas Heikkinen ja vs. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 21.5.2015:

Asian taustaa

Turun kaupunki on vuokrannut Heikki Vaisteelta (myöhemmin myös: vuokranantaja) 8.12.2012 allekirjoitetulla vuokrasopimuksella osoitteessa Pansiontie 56, Turku sijaitsevia tiloja käytettäväksi työkeskuksen työtoiminta- ja työkeskustiloina.

Vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen vuokralaisen ja vuokranantajan välille syntyi erimielisyyksiä kohteen käyttöönoton kannalta tarpeellisten, sähkö- ja paloturvallisuuteen liittyvien korjausten kustannusvastuusta. Turun kaupunki ja Vaiste kävivät neuvotteluja näiden töiden kustannusvastuusta, mutta neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet tulokseen. Turun kaupunki on teettänyt sähkö- ja paloturvallisuuteen liittyvät muutostyöt, jotta kohteen valmistuminen ei viivästyisi.

Kaupunki on 7.1.2014 päivätyllä kirjallisella vaatimuksella vaatinut vuokranantajalta korvausta 342.262,68 euroa em. palo- ja sähköturvallisuuden kannalta tarpeellisista töistä. Turun kaupunki on samassa kirjeessä edellyttänyt, että Vaiste teettää kustannuksellaan tuolloin keskeneräiset, vuokrauksen kohteeseen kuuluvan ns. hallin 13 (puutyöhalli) vesikaton paloturvallisuuteen liittyvät, viranomaisten edellyttämät muutostyöt. Kaupungin kustannusarvion mukaan viimeksi mainitun työn kustannus on 170.000 euroa (alv 0%).

Vuokranantaja kiisti kaupungin vaatimukset katsoen niiden koskevan toiminnallisia muutostöitä, jotka vuokrasopimuksen mukaan kuuluvat kaupungin omalle kustannusvastuulle. Kaupungin näkemyksen mukaan taas kyseiset korjaukset ovat olleet välttämättömiä kohteen ottamiseksi vuokrasopimuksen mukaiseen käyttötarkoitukseen, minkä johdosta ne olisivat kuuluneet vuokranantajan kustannusvastuulle.

Kaupunginhallitus on 20.1.2014 päättänyt hyväksyä työkeskus-hankkeen kustannusarvion ylitykset. Samalla kaupunginhallitus päätti, että sille tulee tuoda selvitys niistä toimenpiteistä, joihin työkeskus-hankkeen kustannusarvion ylittymisen johdosta on ryhdytty.

Sovinto korjauskulujen vastuunjaosta

Kohteesta solmitun vuokrasopimuksen epäselvyyden johdosta sekä pitkällisen ja lopputulokseltaan vaikeasti ennakoitavan oikeusprosessin välttämiseksi osapuolet ovat pyrkineet pääsemään asiassa sovinnolliseen ratkaisuun. Tässä tarkoituksessa Turun kaupunki on esittänyt vuokranantajalle sovintoa, jonka mukaisesti kumpikin osapuoli ottaa vastuulleen puolet edellä mainituista palo- ja sähköturvallisuuden kannalta tarpeellisista korjauskuluista ml. vesikaton korjaustyön. Vaiste on kaupungin vaatimuksen mukaisesti suorittanut vesikaton paloturvallisuuteen liittyvän muutostyön kustannuksellaan. Tämän lisäksi Vaisteen korvattavaksi muodostuu 86.131,34 euroa. Vaiste on esittänyt, että korvaus suoritettaisiin 36 osassa siten, että korvauksen 1/36 osa eli 2.392,54 euroa kuitataan vuokrasopimuksen mukaisesta kulloisestakin kuukausittaisesta alv 0% vuokrasta peräkkäisen 36 kuukauden aikana heti sovintosopimuksen allekirjoittamisesta lukien. Kaupungin näkemyksen mukaan tällaiseen kuittausmenettelyyn voidaan suostua.

Kohteen ylläpitovastuiden täsmennys

Kaupunki ja vuokranantaja ovat 8.11.2013 allekirjoitetulla muistiolla sopineet täsmennyksistä liittyen vuokrakohteen ylläpito-, peruskorjaus- ja uusimis- ja vastaaviin vastuisiin. Nyt neuvotellussa sovintosopimuksessa sovitaan, että kyseinen neuvottelumuistio liitetään vuokrasopimuksen erottamattomaksi osaksi. Lisäksi sovintosopimuksessa täsmennetään tätä neuvottelumuistiota terminologisesti siten, että se osapuoli, jonka vastuulle jokin kohde muistion mukaisesti kuuluu, vastaa ko. kohteen kaikesta ylläpidosta, jonka katsotaan käsittävän kaiken huollon, hoidon, korjaukset, peruskorjaukset ja -parannukset ja uusimiset, ellei jonkin kohteen osalta ole selvästi toisin sovittu vastuun jakautumisesta. Mikäli muistion sisältö poikkeaa vuokrasopimuksen sisällöstä tai niiden välillä on ristiriita, noudatetaan muistiossa sovittua. Muistiolla ei muuteta vuokrasopimuksen muita kuin 5 ja 9 kohtia.

Liite 1Sovintosopimusluonnos

Liite 2Asiakirja muistion liittämiseksi vuokrasopimukseen

Oheismateriaali 1Vuokrasopimus, päiväys 8.2.2012

Oheismateriaali 2Neuvottelumuistio, päiväys 8.11.2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 22.5.2015:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan sovintosopimuksen ja asiakirjan muistion liittämisestä vuokrasopimukseen. Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan hyväksymään asiakirjoihin tarpeelliset vähäiset tai teknisluonteiset täsmennykset.

Kaupunkia sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 248
Liite 1:Sovintosopimusluonnos
Liite 2:Asiakirja muiston liittämiseksi vuokrasopimukseen