Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23425.05.20155

5687-2015 (525, 001)

Hankehakemus Hyvinvointia ja lukutaitoa - Kaikille avoin kirjasto Somalimaan Berberaan

Tiivistelmä: -

Kh § 234

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer 20.5.2015:

Taustaa

Turun kaupunginvaltuustossa on vuonna 2008 tehty aloite ystävyyskaupunkisuhteiden luomiseksi Turun ja somalimaalaisen Hargeisan kaupungin välille. Virallisia suhteita ei solmittu, koska Somalimaata ei ole kansainvälisesti tunnustettu. Aloitteeseen annetussa vastauksessa kuitenkin linjattiin tuolloin, että kaupunki pyrkii muilla tavoin edesauttamaan asiantuntijavaihtoa sekä koulutuksellista ja humaania yhteis- ja projektityötä, joita kaupunkien hallintokuntien ja kaupungeissa toimivien muiden organisaatioiden välillä on.

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen ja kaupunginvaltuutettu Roda Hassan vierailivat Somalimaassa Berberan kaupungissa marraskuussa 2013. Turku järjesti lokakuussa 2014 vastavierailun, jossa somalimaalaiselle delegaatiolle esiteltiin Turun ja seutukunnan erilaisten palveluiden tuottamisjärjestelmiä. Vierailulla Turun kaupunginkirjastossa heräsi ajatus kirjastoyhteistyöstä, tavoitteena rakentaa yhteistyössä Berberaan kaikille avoin kirjasto, joka omalta osaltaan tukisi kansalaisyhteiskunnan ja demokratian kehitystä. Berberan kaupunki on sitoutunut osoittamaan tontin kirjastorakennusta varten.

Tavoite ja projektisuunnitelma

Hyvinvointia ja lukutaitoa - Kirjasto Somalimaan Berberaan -hankkeen välittömänä tavoitteena on yhteistyössä Berberan kaupunginhallinnon ja paikallisten toimijoiden kanssa suunnitella kaikille avoimen kirjastotoiminnan järjestäminen ja suunnitella kaupunkiin kirjastotalo.  Kirjaston rakentaminen, henkilökunnan koulutus ja kokoelman ja IT-laitteiden hankinta ovat jatkotavoitteita.

Hankkeen toteuttamiseksi kaupunginkirjasto esittää anottavaksi 92 780 € suuruista avustusta ulkoasiainministeriön kunnille suuntaaman kahdenvälisen kehitysyhteistyön tuesta. Jos nyt tehtävä hakemus hyväksytään, tukea tullaan hakemaan myös vuosille 2017 ja 2018. Tänä vuonna päätettävä tuki on käytettävissä vuonna 2016. Vastuutahona hankkeessa on Turun kaupunginkirjasto. Valmistelu ja toteutus tapahtuvat yhteistyössä konsernihallinnon kanssa.

Rahoitus

Hankkeeseen on mahdollista hakea ulkoasiainministeriön kunnille suunnattua kahdenvälistä kehitysyhteistyötukea. Valtion tuen määrä voi olla maksimissaan 85 % kokonaiskustannuksista, omarahoitusosuuden ollessa 15 % josta 7,5 % voi olla laskennallista rahoitusta.

Vuoden 2016 kokonaisbudjetti on yhteensä 109 150,00 €. Kaupungin osuuden määrä on 16 370,00 €, josta 50 % eli 8 185,00 € tulee olla rahallista ja loput laskennallista omarahoitusta.

Liite 1Valtionavustushakemus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki hakee ulkoasiainministeriön kunnille suunnattua kahdenvälistä kehitysyhteistyötukea 92 780 € Turun kaupunginkirjaston hallinnoimaan hankkeeseen Hyvinvointia ja lukutaitoa - Kaikille avoin kirjasto Somalimaan Berberaan ja

oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan tarvittavat asiakirjat ja tekemään niihin tarvittavat vähäiset muutokset sekä jatkamaan hanketta valtionavustushakemuksessa esitetyn projektisuunnitelman mukaisesti.

Kaupungin omarahoitusosuus 8.185 € maksetaan konsernihallinnon määrärahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Miikkolan ehdotus päätösehdotuksen hylkäämisestä raukesi kannatuksen puuttuessa.

Miikkola pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen sitä seuraavasti:

”Nykyisessä Turun ja Suomen valtion kurjassa taloudellisessa tilassa meillä ei ole varaa tähän hankkeeseen, eikä siihen siksi ole syytä ryhtyä.”

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 234
Liite 1:Valtionavustushakemus