Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22918.05.20151

5398-2015 (642, 641, 021)

Palloiluhallin vuokratarjouspyyntöasiakirjojen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Kupittaan palloiluhallihankkeen vuokrakilpailutuksen käynnistämiseksi tarvittavat vuokratarjouspyyntöasiakirjat, jotka voidaan julkaista asemakaavanmuutoksen saatua lainvoiman 2.6.2015, mikäli kaavan hyväksymispäätöksestä ei valiteta. Kiinteistön omistaja velvoitetaan hakemaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä valtionavustusta hankkeen käynnistyttyä. Lisäksi on selvitetty vaihtoehtoa palloiluhallin toteuttamisesta vuokrahankkeena kaupungin 100 % omistaman kiinteistöyhtiön taseeseen.

Kh § 229

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 13.5.2015:

Keskeisimmät asiaa koskevat päätökset

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli 20.4.2015 § 65 kokouksessaan Palloiluhallin toteuttamista Kupittaalle sekä hyväksyi palloiluhallihankkeesta laaditun hankesuunnitelman.

Kaupunginvaltuuston päätökseksi tuli, että hankesuunnitelma hyväksytään siten, että hallin vapaa korkeus on 12,5 metriä ja katsomokapasiteetti 2.500. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että hanke toteutetaan vuokrahankkeena siten, että vuokrahintakatto on 1,6 M€/vuosi ja vuokra-aika 25 vuotta. Kaupunginvaltuusto valtuutti kaupunginhallituksen hyväksymään hankkeeseen liittyvät kilpailutusasiakirjat ja päättämään Lemminkäisenkatu 32a -tontin (853-21-2-31) myynnistä.

Samassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.4.2015 § 64 käsiteltiin asemakaavanmuutosehdotusta, joka mahdollistaa Palloiluhallin toteuttamisen Kupittaalle, tontille 853-21-2-31 osoitteeseen Lemminkäisenkatu 32a. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.9.2015 päivätyn ja 28.11.2014 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Palloiluhallin”.

Vuokratarjouspyyntöasiakirjojen hyväksyntä

Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi tuodaan nyt edellä esitettyjen päätösten mukaisesti Palloiluhallin vuokrakilpailutuksen käynnistämiseksi tarvittavat vuokratarjouspyyntöasiakirjat, jotka voidaan julkaista asemakaavanmuutoksen saatua lainvoiman 2.6.2015, mikäli kaavan hyväksymispäätöksestä ei valiteta.  

Palloiluhallin vuokratarjouspyyntöasiakirjat laadittiin kaupunginvaltuuston hankesuunnitelmaan hyväksymien muutosten mukaisesti. Tarjouspyynnössä ja sen liitteenä olevissa asiakirjoissa edellytetään Palloiluhallin toteuttajalta, tulevalta omistajalta ja Turun kaupungin vuokranantajalta mm. seuraavia asioita:

·         Tarjousvertailussa edullisin vertailuhinta valitaan tarjouskilpailun voittajaksi. Vertailuhinta = kokonaisvuokra vuodessa (alv 0 %).

·         Toteutettavan hallin vapaan korkeuden tulee olla 12,5 metriä ja katsomokapasiteetin tulee olla vähintään 2.500 katsomopaikkaa.

·         Palloiluhalli tulee toteuttaa Kupittaalle, tontille 853-21-2-31 osoitteessa Lemminkäisenkatu 32a. Vuokranantajan tulee ostaa kyseinen tontti arviokirjan mukaisella 2.400.000 €:n myyntihinnalla.

·         Vuokranantaja suunnittelee ja toteuttaa rakennustyöt sekä ylläpitää ja hoitaa rakennusta sopimuskauden vuokrasopimuksen mukaisesti ajan sekä järjestää vaadittavan rahoituksen.

·         Vuokra-aika on 25 vuotta ja Turun kaupunki suorittaa sopimusajalla vuokranantajalle kuukausittain kokonaisvuokraa, joka määritellään vuokrasopimuksessa.

·         Vuokranantaja velvoitetaan hakemaan hankkeelle liikuntapaikkojen ja vapaa-aikatilojen perustamishankkeille osoitettua valtionavustusta.

·         Tarjouspyynnön osana on tilaohjelma, jossa on määritetty tiloille asetetut vaatimukset, jotka tarjottavien tilojen tulee täyttää (mm. kenttien määrä ja mitoitus, katsomo-, pukuhuone- ja varastotilojen laajuus sekä muut tukitilat ja niiden mitoitus).

·         Tarjoajan projektiorganisaation tulee täyttää sille asetetut vaatimukset koskien työkokemusta ja referenssikohteita.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä haettava valtionavustus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on vahvistanut liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelman vuosille 2015–2018. Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin. Turun kaupungin palloiluhallihanke on osa opetus- ja kulttuuriministeriön perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaa vuosille 2015–2019.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoamien avustuksenhakuohjeiden sekä OKM:n edustajien kanssa käytyjen keskustelun pohjalta on todettavissa, että kiinteistön omistajan on toimittava valtionavustuksen hakijana. Tarjouspyyntöasiakirjoissa todetaan, että vuokranantajan on haettava hankkeelle liikuntapaikkojen ja vapaa-aikatilojen perustamishankkeille osoitettua valtionavustusta siitä annetun ohjeistuksen mukaisesti.

Laaditussa tarjouspyyntöasiakirjassa sekä vuokrasopimuksessa on ehtona, että vuokranantajan on hyvitettävä hankkeelle mahdollisesti myönnettävä valtionavustus täysimääräisesti vuokralaiselle vuokrakauden aikana avustuspäätöksen ehtojen mukaisesti tai muulla myöhemmin sovittavalla tavalla.

Ponsiesitys palloiluhallin toteuttamisesta

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.4.2015 § 65 Eklundin Elon kannattamana tekemä ponsi päätettiin saattaa valtuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen tietoon. Ponsiesitys oli seuraavasti: ”Selvitetään valmistelun aikana vaihtoehtoisesti palloiluhallin toteuttaminen vuokrahankkeena kaupungin 100 % omistaman kiinteistöyhtiön taseeseen.” Kaupunginhallitus päätti 27.4.2015 § 194, että ponsi lähetetään konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle selvitettäväksi asian jatkovalmistelun yhteydessä.

Palloiluhallin toteuttamiseksi on laadittu asemakaavanmuutos, jossa tontti 853-21-2-31 osoitteessa Lemminkäisenkatu 32a on varattu urheilu-, toimisto- ja liikennerakennusten korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa myös opetus- ja tutkimustoimintaa (YUK-1). Rakennusoikeus on osoitettu erikseen urheilutoiminnalle 10.000 k-m2 ja erikseen liike- ja toimistorakentamiselle 4.500 k-m2. Autopaikkoja on järjestettävä 90 kpl urheilu- ja niihin liittyviä tiloja varten ja 1ap/75 k-m2 liike ja toimistotilaa kohti (max. 60 kpl).

Mikäli kohde tehdään kaupungin 100 % omistamana kiinteistöyhtiönä, tulisi kaavan mahdollistaman toimisto-osan osaketilat myös kaupungin omistukseen. Mikäli kaupunki ei halua ottaa tätä kiinteistöliiketoimintaan liittyvää riskiä, jäisi tontin rakennusoikeudesta merkittävä osa hyödyntämättä ja tämä hyödyntämättömän rakennusoikeuden hinta tulisi palloiluhallin lisäkustannukseksi. Hyödyntämätöntä rakennusoikeutta (250 €/krs-m2) jäisi tällöin noin 4.500 krs-m2 ja tämän kustannuksen voidaan arvioida olevan noin 1,1 M€.

Tontin tehokkaan hyödyntämisen voidaan katsoa olevan tavoiteltavaa myös siitä näkökulmasta, että kaavan mukaan tontille tulevat parkkipaikat (90–150 kpl) saadaan toimistorakentamisen ja sen tuomien kohteessa asioijien myötä päiväaikaan tehokkaammin hyödynnettyä. Tämä laskee kustannusta, joka parkkipaikoista muuten mahdollisesti laskennallisesti kohdistuisi palloiluhallille.

Mahdollisena vaihtoehtona voidaan nähdä malli, jossa kaupunki etsii hankkeeseen kumppanin, joka toteuttaisi muun kuin palloiluhallirakentamisen. Tämä viivästyttäisi hankkeen aikataulua ja ensivuodelle mahdollisesti saatavan valtionavustuksen haun edellyttämässä aikataulussa (avustushakemus jätetty ja rakennuslupaa haettu viimeistään 31.12.2015) ei pysytä.

Liite 1Tarjouspyyntö

Liite 2Vuokrasopimusluonnos

Tarjouspyynnön liiteasiakirjat ovat nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että palloiluhallihankkeessa edetään aikaisempien päätösten mukaisesti ja toteutetaan tarjouskilpailu kohteen vuokrauksesta,

että liitteinä olevat tarjouspyyntöasiakirjat hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään tarvittavia muutoksia tarjouspyyntöasiakirjoihin,

että tarjouspyyntö voidaan julkaista heti kaupunginvaltuuston 20.4.2015 § 64 hyväksymän palloiluhallia koskevan asemakaavanmuutoksen vahvistuttua,

että kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.4.2015 § 65 tehty ponsi merkitään käsitellyksi ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon pöydällepanoehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedLiikuntalautakunta
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 229
Liite 1:Tarjouspyyntö
Liite 2:Vuokrasopimusluonnos