Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8928.04.201516
Kaupunginhallitus22418.05.20157

3687-2015 (111)

Orikedolle valmistuvan asumispalveluiden keskuksen johtajan vakanssin perustaminen

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialalle esitetään perustettavaksi johtajan (Orikedon toimintakeskus) virka.

Sosterla § 89

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 24.3.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt kokouksessaan 24.2.2015 § 32 Niuskalan hoitokodin ja Paattisten huoltokodin toiminnan loppumista 1.8.2015 mennessä ja molempien asumispalvelutoimintojen siirtymistä Orikedon palvelukeskuksen uusiin tiloihin os. Liekakatu 5. Uudessa asumispalvelukeskuksessa on yhteensä 71 vuokra-asuntoa työikäisille ja ikääntyneille päihteiden käyttäjille kolmena ryhmäkotina, joissa on ympärivuorokautinen valvonta.

Kahden yksikön toimintojen yhdistämisen yhteydessä on tarkoitus vähentää hallinnollisten virkojen määrää Kaupunginvaltuuston 25.8.2014 § 123 hyväksymän uudistamisohjelma 2:n mukaisesti. Orikedon palvelukeskuksen suunnitellun palvelurakenteen ja ryhmäkotien koon edellyttämä henkilöstömitoitus on 31,3. Niuskalan hoitokodissa ja Paattisten huoltokodissa on henkilöstöä yhteensä 33. Johtajan lisäksi Orikedon palvelukeskuksessa on kaksi vastaavaa ohjaajaa, joilla on päävastuu asukkaiden yksilökohtaisen ohjaustyön työnjohdosta. Hoitotyön koordinoinnista vastaa kaksi sairaanhoitajaa.

Orikedon palvelukeskuksen johtajan tehtäviin kuuluu palvelukeskuksen toiminnan, henkilöstön ja talouden johtaminen. Johtamiseen sisältyy keskeisenä osa-alueena laaja-alainen keskuksen asumispalveluiden asiakasprosessien kehittämistyö osana mielenterveys- ja päihdepalveluiden integraatiota, asiakasmaksuihin liittyvä päätöksenteko sekä asiakastyön asiantuntijuus yksilöasioissa.

Uuden vakanssin perustaminen, perustamisajankohta ja täyttäminen

Kahden yksikön toimintojen yhdistäminen edellyttää erilaisia virkajärjestelyjä; palvelukeskuksen johtajan vakanssin perustaminen/ kahden johtajan vakanssin lakkauttaminen sekä mahdollisesti eräiden palvelukeskuksen käytössä olevien muun henkilökunnan nimikkeiden tarkistamisia. Tässä esityksessä Orikedon palvelukeskuksen johtotehtäviin esitetään perustettavaksi johtajan virka. Virka sijoittuu Terveyspalveluiden palvelualueelle ja siellä Mielenterveys- ja päihdepalvelut – tulosyksikköön.

Uusi vakanssi esitetään perustettavaksi 1.6.2015 lukien. Sen täyttäminen on tarkoitus toteuttaa sisäisesti siirtämällä toimialan johtava viranhaltija kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 § 1 momentissa tarkoitetusta syystä (toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyt) uuteen virkaan yhteistoimintalain säännökset huomioon ottaen.

Sovellettava virkaehtosopimus, kelpoisuusvaatimukset ja asema

Orikedon palvelukeskuksen johtajan virkasuhteen ehtoihin esitetään sovellettavaksi kunnallista yleistä virkaehtosopimusta (KVTES). Viran kelpoisuusvaatimukseksi esitetään Turun kaupungin päihdehuollon yksiköissä tällä hetkellä voimassa olevaa kelpoisuusvaatimusta, joka perustuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/05) 10 §:n 4 momenttiin: Muissa asiakastyön ohjausta sisältävissä sosiaalihuollon johtotehtävissä kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito.

Perustettavaksi esitettävän viran haltija tulee olemaan työnantajan edustaja.

Uuden viran palkan määrittämisessä on otettu huomioon uuden asumispalveluyksikön henkilöstön ja asiakaspaikkojen määrä ja annettavien palveluiden laajuus ja sisältö. Näiden perusteella arvioidaan johtotehtävän vaativuus.

Liite 1Esitys vakanssin perustamisesta

Turun kaupungin hallintosäännön mukaan toimivalta ko. viran perustamisesta on kaupunginhallituksella. Hallintosäännön 48 §:n mukaan viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa päättää kaupunginhallitus tai se viranomainen, joka päättää molempiin virkasuhteisiin ottamisesta. Näin ollen tämän viran täyttää mielenterveys- ja päihdepalveluista vastaava ylilääkäri.

Voimassa olevien päätösten mukaan ko. viran täyttäminen edellyttää kaupunginjohtajan hyväksymistä. Viran perustamisen yhteydessä tulisi päättää samalla, että virkasiirto voidaan tehdä ilman erillistä lupamenettelyä.

Kahden yhdistyvän päihdehuollon asumispalveluyksikön johdossa on tällä hetkellä kaksi virkaa, joka on enemmän kuin uusia vakansseja esitetään perustettavaksi. Viranhaltijalle, joka ei tule siirretyksi uuteen virkaan, tarjotaan toista virka- tai työsuhdetta, mikäli sellainen löytyy. Tehtävien uudelleenjärjestelyt saattavat johtaa myös tuotannollisista syistä johtuviin irtisanomisiin. Tästä syystä yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut tulisi aloittaa välittömästi. Yhteistoimintalain (449/2007) mukaan ”Yksittäistä työntekijää koskeva asia käsitellään ensisijaisesti tämän ja työnantajan välillä. Työntekijän pyynnöstä asian käsittelyyn voi osallistua myös yhteistoimintalain 3 §:ssä tarkoitettu henkilöstön edustaja. Jos asia koskee vain osaa henkilöstöstä, voidaan asia käsitellä asianomaisten henkilöiden kanssa tai henkilöstön osan edustajien kanssa. Laajakantoiset tai henkilöstöä yleisesti koskevat asiat käsitellään yhteistoimintalain 14 §:ssä tarkoitetussa yhteistoimintaelimessä”.

Tässä vaiheessa ei esitetä lakkautettavaksi yhtään vakanssia. Sen jälkeen, kun uusi virka on täytetty, toimiala tekee erikseen esityksen kahden organisaation toiminnan kannalta tarpeettoman vakanssin lakkauttamisesta. Tehtävällä virkajärjestelyllä päästään työvoiman käytön alenemaan 1 htv. Vuotuinen palkkakustannusten säästö tulee olemaan n. 44.300 €.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.6.2015 lukien johtajan (Orikedon palvelukeskus) virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/05) 10 §:n 4 mom.: Tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito, ja jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.500 €/kk (liite 1, vakanssilomake).

Lisäksi lautakunta päättää esittää, että viran käyttöönottaminen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:ssä tarkoitetulla tavalla henkilöstösiirrolla voidaan tehdä ilman erillistä lupamenettelyä.

Toimialan tulee välittömästi kuulla viranhaltijaa/viranhaltijoita, joita kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:ssä tarkoitettu siirtäminen toiseen virkasuhteeseen voi koskea. Toimialan tulee myös tarvittaessa aloittaa välittömästi yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut sen seikan selvittämiseksi, johtaako töiden uudelleen organisoiminen mahdollisesti irtisanomisiin. Neuvottelut tulisivat koskemaan niitä, joiden tehtäviä uudelleen organisoiminen koskee.

Sosiaali- ja terveyslautakunta valtuuttaa hyvinvointitoimialan toimialajohtajan tekemään tarvittaessa esityksen kaupunginhallitukselle Hallintosäännön 56 §:n mukaisesta tuotannollisella perusteella toteutettavien irtisanomisten käyttöönottamisesta hyvinvointitoimialan osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 224

Liite 1Esitys vakanssin perustamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.6.2015 lukien johtajan (Orikedon palvelukeskus) virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/05) 10 §:n 4 mom.: Tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito, ja jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.500 €/kk (liite 1, vakanssilomake).

Viran käyttöönottaminen voidaan toteuttaa kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:ssä tarkoitetulla tavalla henkilöstösiirrolla ilman erillistä lupamenettelyä.

Toimialan tulee välittömästi kuulla viranhaltijaa/viranhaltijoita, joita kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:ssä tarkoitettu siirtäminen toiseen virkasuhteeseen voi koskea. Toimialan tulee myös tarvittaessa aloittaa välittömästi yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut sen seikan selvittämiseksi, johtaako töiden uudelleen organisoiminen mahdollisesti irtisanomisiin. Neuvottelut tulisivat koskemaan niitä, joiden tehtäviä uudelleen organisoiminen koskee.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta


Liitteet:

Sosterla § 89
Liite 1:Esitys vakanssin perustamisesta

Kh § 224
Liite 1:Esitys vakanssin perustamisesta