Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20904.05.20158

4876-2015 (002, 113)

Itämeren kaupunkien liiton (UBC) Kestävien kaupunkien sihteeristön sijoittuminen Turkuun vuosiksi 2016 - 2021

Tiivistelmä:

Turun kaupunki esittää Itämeren kaupunkien liiton (UBC) hallitukselle, että kaupunki on käytettävissä järjestön Kestävien kaupunkien sihteeristön isäntäkaupunkina vuosina 2016 - 2021. Sihteeristö tulee toimimaan nykyistä käytäntöä vastaavasti konsernihallinnon alaisena yksikkönä.

Kh § 209

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 28.4.2015:

Itämeren kaupunkien liitto, Union of the Baltic Cities (UBC) on Gdanskissa 1991 perustettu kaupunkien yhteistyöorganisaatio, joka on vakiinnuttanut asemansa tunnettuna ja tunnustettuna Itämeren alueen toimijana. Nykyään Itämeren kaupunkien liittoon kuuluu 93 jäsenkaupunkia, joista on 13 Suomesta. Liiton toimintaa ohjaa hallitus, jossa on edustettuna yksi jäsenkaupunki kustakin maasta. Lisäksi hallitukseen kuuluu henkilökohtaisilla mandaateilla puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa, joista yksi on Turun kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen. Pääosa liiton toiminnasta tapahtuu seitsemässä hallituksen alaisessa komissiossa.

Itämeren kaupunkien liiton ympäristösihteeristö (uusi nimi helmikuu 2015 alkaen Kestävien kaupunkien sihteeristö) on toiminut Turussa vuodesta 1996 alkaen kaupunginhallituksen ja Itämeren kaupunkien liiton yleiskokouksen vahvistamilla päätöksillä. Nykyinen sijoituspäätös on voimassa vuoden 2015 loppuun. Hallinnollisesti sihteeristö sijaitsi vuoden 2012 loppuun saakka ympäristö- ja kaavoitusviraston alaisuudessa. Vuoden 2013 alusta sihteeristö siirrettiin hallinnollisesti konsernihallinnon hallintoryhmän alaisuuteen.

Sihteeristön toiminta on ollut aktiivista. Sihteeristö on vaikuttanut merkittävästi liiton kehittymiseen sekä sen aseman vahvistumiseen arvostettuna toimijana Itämeren alueella. Sihteeristön työ ja sijainti Turussa on vaikuttanut siten, että Turku tunnetaan Itämeren alueella ja laajemmin Euroopassa aktiivisena kuntien yhteistyön ja kestävän kehityksen toimijana mm. meriteollisuuden, jätevesien käsittelyn, kaupunkisuunnittelun, kaupunkiliikenteen ja ilmastopolitiikan sektoreilla.

Itämeren kaupunkien liiton Kestävien kaupunkien sihteeristön isäntäkaupunkina toimiminen on konkreettista toimintaa, jossa Turun kaupungin kansainväliset tavoitteet ja kestävän kehityksen tavoitteet yhdistyvät.  UBC:n toiminta tukee ja edesauttaa Itämeren alueen kaupunkien toimintaa ja vahvistaa paikallishallinnon roolia Itämeren alueen kehityksessä. Toiminnan päälinjoina ovat konkreettiset yhteiset hankkeet sekä aktiivinen osallistuminen kaupunkipolitiikan luomiseen ja toteuttamiseen. Tämä strateginen valinta on EU:n Itämeristrategian myötä tullut entistäkin merkityksellisemmäksi, sillä Itämeren alueen on arvioitu olevan yksi Euroopan potentiaalisimmista kasvualueista.

Itämeren kaupunkien liiton komissioiden isäntäkaupunkien roolia ei ole liiton puolesta täsmällisesti määritelty. Käytännössä on edellytetty, että isäntäkaupunki tarjoaa sihteeristölle tilat sekä teknisiä ja hallinnollisia palveluita. Kukin sihteeristö saa vuosittaisen toiminta-avustuksen liitolta. Noin 90 % sihteeristön toiminnan rahoituksesta on kuitenkin tullut hankerahoituksena ulkopuolisista lähteistä. Isäntäkaupunki toimii sihteeristön puolesta juridisena osapuolena esimerkiksi tilanteissa, kun komissiot hakevat projektirahoitusta EU-ohjelmista tai muista hakijan kaupunkistatusta edellyttävistä rahoituslähteistä.

Nykyinen toiminta

Itämeren kaupunkien liiton Kestävien kaupunkien sihteeristön työ jakaantuu kolmeen osa-alueeseen: peruspalvelut jäsenille, hanketoiminta ja kaupunkipolitiikkaa tukeva valmistelu. Nämä kaikki osa-alueet luonnollisesti tukevat toisiaan. Budjetiltaan suurimpina osa-alueina ovat hankkeet, jotka on johdettu liiton kestävän kehityksen ohjelmasta (UBC Sustainability Action Programme 2010 - 2015).

Päättyvällä ohjelmakaudella on toteutettu noin 25 kaupunkien välistä hanketta, joiden toteutunut budjetti oli hieman yli 50 M€. Hankkeiden kautta on kehitetty yhteistyössä verkoston jäsenkaupunkien ja muiden partnereiden kanssa mm. kaupunkien kestävän kehityksen osaamista ja työmenetelmiä. Lisäksi on pyritty parantamaan ympäristön tilaa, lisäämään kaupunkien kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta sekä tukemaan niiden kestävää kehitystä. Hankkeisiin osallistui yhteensä yli 45 Itämeren kaupunkia, useita ministeriöitä, muita viranomaisia, yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja kumppanuusverkostoja. Pääosin rahoitus hankkeisiin on tullut EU:n eri lähteistä, mutta myös Pohjoismaiden ministerineuvosto ja kansalliset ministeriöt ovat olleet tärkeitä yhteistyökumppaneita. Turku oli kaupunkina mukana noin 10 hankkeessa, joista merkittävimmät koskivat satamien ympäristöasioiden kehittämistä ja kestävää kaupunkiliikennettä.

Sihteeristössä on työskennellyt hanketilanteesta riippuen noin 8 - 20 henkilön kansainvälinen ryhmä, johon on vuosien mittaan kuulunut asiantuntijoita lähes kaikista Itämeren maista. Sihteeristö on toiminut vuodesta 2008 alkaen Vanhalla suurtorilla ns. Itämeritalossa yhdessä Centrum Balticumin, Valonian ja WHO Terveet kaupungit -yhdistyksen kanssa. Vuonna 2014 sihteeristön kokonaisbudjetti oli noin 800.000 euroa. Sihteeristön kansainvälisen tiimin vahvuus on tällä hetkellä yhdeksän päätoimista ympäristöalan ja kansainvälisen kuntayhteistyön ammattilaista. Sihteeristö on ollut keskeisesti kehittämässä myös Turun kaupungin ulkoisen rahoituksen tukipalvelua osana kaupungin kehittämismallin uudistuksessa mainittua ”kehittämistoimintoa”.

Kehittämislinjat 2015 - 2021

Syyskuussa 2015 Puolan Gdyniassa järjestettävässä Itämeren kaupunkien liiton XIII:ssä vuosikokouksessa tullaan hyväksymään järjestön uusi strategia ja kestävän kehityksen toimintaohjelma vuosille 2015 - 2021 (Union of the Baltic Cities Sustainability Action Programme 2016 -2021). Ohjelman keskeisiä toimenpiteitä ovat mm. kestävän kehityksen mukaiset hankinnat, liikennejärjestelmät, kierrätys ja materiaalitehokkuus. Suurin haaste on edelleen ympäristöllisen, sosiaalisen ja taloudellisen lähestymistavan yhteensovittaminen. Lisäksi keskeiseksi teemaksi on nousemassa tuotannon ja kulutuksen kestävyys sekä entistä korostuneemmin elinvoimainen talous.

Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta tukee vahvasti ”Turku 2029 – Pohjoisen Itämeren kiinnostavin kaupunki” – strategiaa sekä kaupungin strategisten ohjelmien asettamia hyvinvointiin ja kilpailukykyyn liittyvien tavoitteiden saavuttamista. Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta edistää kaupungin tavoitetta hakea kasvua uusilta aloilta (esim. Green ja Blue Growth) sekä muita ohjelmien tavoitteita kuten esim. kaupunkiseudun hiilineutraalius 2040.

Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta vahvistaa ulkopuolisen rahoituksen kaupungille tuomaa kilpailukykyä, tarjoaa kotimaisia ja ulkomaisia yhteistyökumppaneita sekä vertailupohjaa muihin kaupunkeihin ja kansainvälistä tunnettuvuutta. Lisäksi Kestävien kaupunkien sihteeristö on mukana kehittämässä ja vahvistamassa kaupungin ulkopuolisella rahoituksella toimivien hankkeiden hallintoa osana kaupungin ”kehittämistoimintoa” tavoitteena ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen ja hankkeiden tehokkaampi hallinnointi. Tämä parantaa kaupungin kilpailukykyä ja tuo ulkoisen rahoituksen myötä lisäresursseja kaupungin tavoitteiden saavuttamiseksi.

Itämeren kaupunkien liiton Kestävien kaupunkien sihteeristö tulisi jatkamaan toiminnan kokonaisvaltaisen ohjauksen kannalta edelleen Konsernihallinnon alaisena yksikkönä vuosina 2016 - 2021 edellyttäen, että Itämeren kaupunkien liiton yleiskokous Gdyniassa lokakuussa 2015 osaltaan päättää vahvistaa kaupungin hakemuksesta Turun isäntäkaupunkistatuksen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää Itämeren kaupunkien liiton hallitukselle, että Turun kaupunki on käytettävissä järjestön Kestävien kaupunkien sihteeristön isäntäkaupungiksi vuosina 2016 – 2021.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Kestävien kaupunkien sihteeristön toimitilojen kustannukset ja tietohallintopalvelut katetaan kaupungin kansainvälisen toiminnan määrärahoista siltä osin, kuin niitä ei voida sisällyttää erillishankkeiden budjetteihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

esiItämeren kaupunkien liitto (UBC)
tiedGrönholm Björn